KORPIKLAANI: “Jylhä”

ALBUM

Είδος: Folk Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 5 Φεβρουαρίου 2021

Βρε καλώς τα παιδιά! Οι Φινλανδοί μπεκρούλιακες επανέρχονται δισκογραφικά πιστοί στο τακτό ραντεβού τους, με το 11ο album σε μια καριέρα που αισίως πλησιάζει την 20ετία. Μια καριέρα χωρίς ιδιαίτερα σκαμπανεβάσματα και χωρίς ουδεμία παρέκκλιση από το ύφος που ακολούθησαν από την απαρχή της.

Χώρος δράσης; Το επιμεταλλωμένο folk με κυρίαρχο όργανο το βιολί, γρήγορο σε όχι τόσο μεγάλο ποσοστό (και ίσως αυτή να είναι η βασική εμφανής διαφορά σε σχέση με τη δισκογραφία τους) και ενθουσιώδες. Μουσική για τα πανηγύρια – με την κυριολεκτική έννοια του όρου – και για μπυροποσία με καλή παρέα πρίμιτιβ μεταλλάδων χουλιγκάνων (γαμώ την καραντίνα!). Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες εκπλήξεις σε σχέση με το παρελθόν τους εκτός ίσως της αναβάθμισης του ήχου που αγγίζει το τέλειο (οκ, στις εποχές που ζούμε το αντίθετο λογίζεται πλέον ως παραλογισμός).

Συνθετικώς επίσης ισχύουν τα αναμενόμενα, το “Jylhä” είναι ισομοιρασμένο ως προς τις ταχύτητες, με καλή performance από τον Jonne Järvelä πίσω από το μικρόφωνο (φυσικά να ερμηνεύει στη μητρική του γλώσσα που ακόμη δεν έχω καταλάβει πως συνεννοούνται και οι ίδιοι μεταξύ τους) και με ωραία δομικά riffs αλλά η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η χρήση του βιολιού είναι υπερβολική, θα μπορούσε σε κάποια κομμάτια να λείπει εντελώς. Δεν αλλοιώνει τον μεταλλικό χαρακτήρα της μπάντας αλλά πλησιάζει στα όρια του “καπελώματος”. Μουσική εν γένει χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις που αποσκοπεί απολύτως στην ψυχαγωγία του ακροατή.

Το ποιοτικό επίπεδο που διατρέχει το album είναι κοινό, δεν υπάρχουν κάποια που να υπολοίπονται ή να ξεχωρίζουν εμφανώς σε σχέση με τα υπόλοιπα αν και λόγω προσωπικής λόξας ξεχώρισα τα γρήγορα “Verikoira”, “Niemi” και “Huolettomat”, τα “Sanaton maa” και “Juuret” με τα πολύ όμορφα ρεφρέν τους, το καραheavy “Miero” που μου έφερε στο νου το Μέτσοβο (ζντόινγκ!), το “Anolan Αukeat” με το πολύ ωραίο riffing του και εξαιρετικά τα mid tempo “Mylly” και “Tuuleton”.

Αξιοπρεπέστατη δουλειά για το είδος τους, οι Korpiklaani εξυπηρετούν άριστα το αντικείμενό τους. Όπως προείπα η μοναδική μου ένσταση αφορά τη χρήση του βιολιού αλλά από την άλλη θα μου πεις ότι είναι και αυτό ένας λόγος που τους γουστάρουν όσοι τους γουστάρουν (γι’ αυτό εξέφρασα υποκειμενική άποψη). Πολύ καλό, η διασκέδαση είναι εγγυημένη αν είσαι της ανάλογης ιδιοσυγκρασίας. Εβίβες έβριμπάντι!

Facebook: https://www.facebook.com/korpiklaani/
Official page: https://korpiklaani.com/

1072

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1163 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.