FIREWIND: “Stand United”

ALBUM

Είδος: Heavy Metal
Εταιρία: AFM Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1 Μαρτίου 2024

Έχοντας πλέον μια αξιοσέβαστη καριέρα 22 ετών, οι Firewind ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, κατέκτησαν επάξια μια σημαντική θέση στο παγκόσμιο heavy/power metal στερέωμα. Μας συστήθηκαν με δίσκους-δυναμίτες στις αρχές της πορείας τους (Between Heaven And Hell, Burning Earth, Forged By Fire) οι οποίοι αποτέλεσαν διαμάντια του power metal σε μια εποχή των 00’s που ελάχιστες μπάντες συνδύαζαν όγκο, σκληρότητα, τεχνική και μελωδία με τέτοια μαεστρία στις συνθέσεις τους. Λίγο αργότερα, πήραν τη διεθνή αναγνώριση με μια στροφή σε πιο άμεσο και μελωδικό songwriting στους εξαιρετικούς δίσκους Allegiance και The Premonition. Στη συνέχεια, καθιέρωσαν το όνομα τους με μια σειρά αξιόλογων κυκλοφοριών κατά τη δεκαετία 2010-2020, ώσπου αισίως έφτασαν στη δημιουργία του δέκατου δίσκου τους με τίτλο “Stand United”.

Περιλαμβάνει 10 κομμάτια: 9 δικές τους συνθέσεις και μια επιτυχημένη διασκευή στο pop/rock hit του 1983 “Talking In Your Sleep” (The Romantics), που κινούνται σε melodic heavy ύφος.

Το ξεκίνημα είναι εντυπωσιακό με την τετράδα κομματιών “Salvation Day” – “Stand United” – “Destiny Is Calling” – “The Power Lies Within” τα οποία είναι instant hits με πιασάρικα riffs, ξεκάθαρες φωνητικές μελωδίες που δημιουργούν κολλητικά refrains και την αδιαμφισβήτητη τεχνική κατάρτιση του Gus G να λάμπει στα solos εξυπηρετώντας τις συνθέσεις χωρίς διάθεση περαιτέρω εντυπωσιασμών.

Στη συνέχεια, τα “Come Undone” – “Fallen Angel” – “Chains” δίνουν ένα σύγχρονο ύφος στον ήχο με τα πλήκτρα τους, που ισορροπούν και συμπληρώνουν τη γρεζάτη αλλά και μελωδική χροιά της φωνής. Ειδικά, το “Fallen Angel” έχει και το intro riff που σε ωθεί σε headbanging καθώς και το βιρτουόζικο solo που σε οδηγεί σε air guitar αυθόρμητα.

Το “Land Of Chaos” είναι το πιο βαρύ μα και το πιο αδιάφορο κατά την γνώμη μου, όμως δεν κάνει κοιλιά ο δίσκος αφού αμέσως μετά έρχεται η εξαιρετικά ανεβαστική εκτέλεση του “Talking In Your Sleep”, για να κλείσει η ακρόαση με το όμορφο “Days Of Grace” που περιλαμβάνει ήρεμα ακουστικά μέρη μαζί με τον ρυθμικό δυναμισμό που βρίσκεται διάχυτος στο δίσκο.

Συνολικά, το album “Stand United” αποτελεί μια πολύ αξιόλογη προσθήκη στη δισκογραφία του συγκροτήματος και προσωπικά το ευχαριστήθηκα από την αρχή μέχρι το τέλος, αφού ρέει αβίαστα και φτιάχνει τη διάθεση με όλα τα κομμάτια του.

Facebook: https://www.facebook.com/firewindofficial
Instagram: https://www.instagram.com/firewindofficial
Bandcamp: https://firewind.bandcamp.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/70I9vE7YTwKmelfEplXc5r

492

Avatar photo
About Αλέξανδρος Αντωνιάδης 10 Articles
Θεσσαλονίκη 1988-2013, Στοκχόλμη 2013-2017, Πόρτο 2017-σήμερα. Οπουδήποτε στον πλανήτη, ανέκαθεν το τρίπτυχο ήταν το εξής: Αστροφυσική, Μέταλ, Μπάσκετ. Ο ήχος του αυθεντικού ατσαλιού αποτελεί το ιδανικό soundtrack της ζωής για να συνοδεύει είτε την ανάλυση αστέρων, είτε το ταξίδι προς το επόμενο μεγάλο φεστιβάλ, είτε το παιχνίδι στο πλησιέστερο γήπεδο ανά την Ευρώπη. Όπως έχει πει άλλωστε και ο μεγάλος Kai Hansen: it's a Heavy Metal Universe!