ACID MAMMOTH: “Caravan”

ALBUM

Είδος: Doom/Stoner metal
Δισκογραφική: Heavy Psych Sounds
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5 Μαρτίου 2021

Μπορεί κατά τη γεωλογική περίοδο του Πλειστόκαινου ή ευρέως πιο γνωστή ως περίοδο των Παγετώνων να συρρικνώθηκαν οι πληθυσμοί των Μαμούθ (με τα τελευταία που ζούσαν στο νησί Wrangler στον Αρκτικό Ωκεανό να πέθαναν πριν 4.000 χρόνια), όμως από τα πρόσφατα ευρήματα στον Ελλαδικό χώρο αυτό φαίνεται πώς αμφισβητείται, καθώς ένα “καραβάνι” από δαύτα ζει και βασιλεύει και τον μουσικό κόσμο έχει βαλθεί να κατακτήσει. Όπως απεικονίζεται για άλλη μια φορά στο εκπληκτικό εξώφυλλο που έχει φιλοτεχνηθεί στα Branca Studios, προσδίδοντας μια vintage αισθητική και το οποίο τείνει να γίνει σήμα κατατεθέν για την μπάντα, το καραβάνι έχει ξεκινήσει την επέλασή του με αργό και σταθερό ρυθμό.

Σε άλλες εποχές οι Αθηναίοι doomsters θα βρίσκονταν ήδη σε περιοδεία για την προώθηση των δίσκων τους (συμπεριλαμβανομένου και του περσινού) ανά την υφήλιο, μα δυστυχώς κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο τη δεδομένη στιγμή. Έτσι, η “μουσική ατραπός” διατίθεται στις ψηφιακές πλατφόρμες και το φυσικό format, για να κυριεύσει με την “ογκώδη” και πολλών μεγατόνων μουσική τους τα ηχεία και το κεφάλι μας. Για ακόμη μια φορά η εταιρία τους Heavy Psych Records έχει επιμεληθεί το όλο εγχείρημα με φοβερό επαγγελματισμό και Ιταλική φινέτσα, εκδίδοντας διάφορες splatter και μη εκδόσεις του δίσκου, και πραγματικά αξίζει μια “βόλτα” από τον επίσημο ιστότοπο για όποιον έχει την οικονομική ευχέρεια, αφενός για να δώσει χρώμα και ποιότητα στην δισκοθήκη του και αφετέρου να στηρίξει και την μπάντα.

Οι Acid Mammoth αναμφίβολα την περίοδο που διανύουμε έχουν το momentum, το εκμεταλλεύονται στο έπακρο και καλά κάνουν. Από τη μία η περσινή κυκλοφορία του εκπληκτικού “Under Acid Hoof” και πρόσφατα η επανακυκλοφορία του ντεμπούτου τους, ενώ από την άλλη η συμμετοχή τους στην συλλογή των “Doom Sessions Vol 2” και η κυκλοφορία της τρίτης τους δισκογραφικής δουλειάς το πιστοποιούν κατά γράμμα. Όταν βρίσκεις την ευκαιρία την αρπάζεις και κάπως έτσι “πιάνουν τον ταύρο από τα κέρατα” ή το “Μαμούθ από τους χαυλιόδοντες”.

Στο “Caravan” η μπάντα δημιουργεί έναν αρκετά “βαρύ” δίσκο και ταυτόχρονα μελωδικό, με μουσική και θεματική που θα μπορούσε να “ντύσει” ταινία τρόμου. Σε σχέση με τον προκάτοχό του ο νέος δίσκος είναι πιο “σκοτεινός”, και πως θα μπορούσε να μην είναι άλλωστε, καθώς η ψυχολογία της μπάντας αντανακλά τα κοινωνικά τεκταινόμενα. Παρόλα αυτά όμως, κατάφερε να μετουσιώσει όλο αυτό το αρνητικό συναίσθημα σε έμπνευση και δημιουργικό οίστρο, απόρροια των οποίων είναι η νέα κυκλοφορία.

Η “Μαλλιαρή τετράδα” είναι πλέον πιο συνειδητοποιημένη όσον αφορά στην όλη προσέγγιση στην διαδικασία της σύνθεσης και της παραγωγής, και μιλάει “to the point” χωρίς να χρειαστεί να γράψει 18 λεπτά κομμάτια όπως το “Black Rites”. To “Caravan” διαρκεί λίγο περισσότερο από 40 λεπτά και αποτελείται από 5 bong-friendly συνθέσεις, οι οποίες παρά την μεγάλη τους χρονική διάρκεια θα μπορούσαν να γίνουν και radio-friendly λόγω του groove που διαθέτουν. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και η αναφορά στους “Μεγάλους Παλαιούς” φαντάζει περιττή. Μία ακρόαση και αρκεί για να το αντιληφθείς, αν και αυτή την φορά η πλάστιγγα γέρνει προς τους Sleep (“Holy Mountain”, “Dopesmoker”), Electric Wizard (“Dopethrone”) και Windhand μεριά.

Το σίγουρο είναι πως αν συνεχίσουν σε αυτόν τον ρυθμό, στο μέλλον θα μνημονεύονται οι ίδιοι για να περιγράψουμε δισκογραφικές δουλειές άλλων συγκροτημάτων, καθώς έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να κατοχυρώσουν τον δικό τους ήχο και την αισθητική στο doom στερέωμα.

Πάντως, αν θέλαμε να εξακοντίσουμε τέσσερα στοιχεία για να περιγράψουμε το “ηχητικό γίγνεσθαι” της μπάντας με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα μουσικό cross-(road) όμοιο με αυτό που φόραγε και η “αγία τετράδα”, τότε αυτά θα συνοψίζονταν στα εξής: στο riff των οιωνών και δημιουργίας των πάντων (Black Sabbath), στο γκρουβάτο και χίπικο “Sabotage”, στη λογοτεχνία του φανταστικού και στην αγάπη cult ταινιών τρόμου.

Οι Acid Mammoth κατάφεραν αν όχι να “εκτοπίσουν” τη μεγαλειότητα του “Under Acid Hoof” (κάτι που θα αποδειχθεί εν ευθέτω χρόνω) τουλάχιστον να το “τζαρτζάρουν”, να διατηρηθούν στα ίδια υψηλά καλλιτεχνικά επίπεδα και να ξεπεράσουν τα στερεότυπα, όσον αφορά στον “σκόπελο” του κομβικού τρίτου δίσκου, με χαρακτηριστική άνεση.

Όμως από εδώ και στο εξής ελλοχεύουν οι κίνδυνοι, γιατί ως γνωστόν το “πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται και ο παπάς”, πόσο μάλλον τα τέκνα του “εξαποδώ”.

Facebook: https://www.facebook.com/acidmammoth
Bandcamp: https://acidmammoth.bandcamp.com/
You Tube: https://youtu.be/B8rc9gjPi3Q

508

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 265 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...