I-DEAL DREAMS: “Play Me”

Το “Play Me” είναι το πρώτο demo του αθηναϊκού κουαρτέτου I-Deal Dreams, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε και να ακούσετε δωρεάν από την ιστοσελίδα τους.

Επίσης, φέρει μια ιδιομορφία: εμπεριέχει remixes (έξι στο σύνολο) των πέντε συνθέσεων της μπάντας (τακτική η οποία ευδοκίμησε ιδιαίτερα από τα mid 90s και μετά, στο εξωτερικό).

Αφήνω ασχολίαστη την “παραγωγή”, μιας και μιλάμε για demo, αν και οφείλω να ομολογήσω πως άπαξ και είχε δοθεί μεγαλύτερη προσοχή (κάτι, όχι και τόσο δύσκολο στις μέρες μας), το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ καλύτερο, μιας και οι συνθέσεις αδικούνται κατά πολύ.

Από εκεί και πέρα το “Play Me” ξεκινάει με το “Guilty As Charged” και η πρώτη εντύπωση που μου αφήνει δεν είναι η καλύτερη. Η συνέχεια με το “Everytime” είναι απλώς συμπαθητική και αρχίζω σιγά σιγά να πιστεύω πως οι I-Deal Dreams χρειάζονται πολύ δουλειά ακόμα και ότι ίσως βιάστηκαν. Κάπου εκεί όμως είναι που γίνεται η έκπληξη και το “Alone”, χωρίς να φέρει δάφνες πρωτοτυπίας μεν, με εκπλήσσει ευχάριστα και το όλο θέμα αποκτά νέα πλοκή. Το “Discard Me” που ακολουθεί είναι πιο εσωστρεφές σαν κομμάτι και παράλληλα εξίσου ενδιαφέρον με το προηγούμενο, ενώ το “3 Years Ago” που ολοκληρώνει την πεντάδα έχει μια σπιρτάδα που δε περνάει απαρατήρητη. Έτσι λοιπόν, σώζεται η παρτίδα.

Τα remixes που ακολουθούν όμως ίσως τελικά να μη χρειάζονταν… Διότι, κακά τα ψέματα, από τη στιγμή που οι συνθέσεις δεν είναι ουσιαστικά ολοκληρωμένες (σε ότι αφορά τον ήχο), το νόημα μιας ηλεκτρονικής επανεκτέλεσης χάνεται. Πιο πολύ χρησιμεύουν για να γεμίσει το “Play Me”, παρά για οτιδήποτε άλλο.

Ανεξάρτητα πάντως με τις συνθέσεις καθαυτές (και τα remixes) ένα πράγμα είναι που ξεχωρίζει από το όλο εγχείρημα είναι η προσωπικότητα της φωνής της Ιωάννας Μπουτζούκα! Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, ακόμα και οι μέτριες στιγμές του “Play Me” σώζονται από τα φωνητικά, καθώς υπό άλλες συνθήκες θα είχα σταματήσει το review ύστερα από τις πρώτες πέντε- έξι σειρές, εκθειάζοντας απλώς τις διάσπαρτες καλές μουσικές ιδέες του demo. Θεωρώ πως υπάρχει “ψωμί” εδώ, το οποίο είναι ακόμη στη διαδικασία της ζύμωσης. Με το που βγει όμως από το φούρνο είμαι σίγουρος πως θα αξίζει την αναμονή.


461

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.