ECCLESIA: “De Ecclesiæ Universalis”

ALBUM

Είδος:Heavy, Power/Doom Metal
Δισκογραφική: Aural Music
Ημ. Κυκλοφορίας: 13 Νοεμβρίου 2020

Πέραν πάσης αμφιβολίας, αυτή τη στιγμή σας παρουσιάζω μια από τις πιο ιδιαίτερες κυκλοφορίες της χρονιάς! Πρώτα από όλα δηλώνω άγνοια και αμέσως ζητώ άφεση αμαρτιών με προσευχή και κατάνυξη στην Εκκλησιά (Ecclesia) του Heavy Metal.

Έτσι επιγραμματικά, τα αυτιά μας γίνονται μάρτυρες στα χέρια των Γάλλων Ecclesia, οι οποίοι σαν αλλοτινοί ιεροεξεταστές μας βασανίζουν ώστε να ομολογήσουμε πίστη στο ολοκαύτωμα που μας παρουσιάζουν. Μιλάμε για δίσκο – αποκάλυψη, ο οποίος σίγουρα έχει ήδη ταράξει τα ύδατα της Heavy, Power/Doom Metal σκηνής.

Η παρουσία των Ecclesia υφίσταται ήδη από το 2017 με το EΡ “Witchfinding Metal of Doom”, το οποίο απλώς έδειξε κάποια τυπικά δείγματα, χωρίς κάτι το εξεζητημένο και αυτή τη στιγμή με το “De Ecclesiæ Universalis” έχουν κατορθώσει να κάνουν άλματα σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στα κομμάτια του “Witchfinding Metal of Doom”, τα οποία έχουν απογειώσει ποικιλοτρόπως και ακούγονται πολύ πιο φρέσκα και σαφώς πιο δυναμικά. Σίγουρα, για ντεμπούτο, έχουν κάνει ήδη μεγάλη διαφορά.

Τα πάντα έχουν προσεχθεί στο έπακρο, ακόμη και στην πιο μικρή λεπτομέρεια. Αρχικά, το οπτικό σκέλος με τα κόκκινα άμφια και τις μάσκες των ιεροεξεταστών εκείνης της περιόδου, το θεατρικό concept του δίσκου το οποίο αναφέρεται σε μια σκοτεινή περίοδο της ανθρωπότητας περί τον 12ο αιώνα, όπου προκατάληψη και δεισιδαιμονίες ήταν καθημερινό φαινόμενο, με ανθρώπους να καίνε και να βασανίζουν στο όνομα της θρησκείας. Tέλος, ακόμη και από τα ονόματα που υιοθετούν τα μέλη του γκρουπ (Julius Accusator, The Witchfinder General, Frater Ignis Sacer, Pater Hexenhammer, Pater Walkelinus…), βάζουν ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα του “De Ecclesiæ Universalis”, προς την ολοκλήρωση.

Έτσι κατά αυτόν τον τρόπο το πλαίσιο και ο καμβάς είναι έτοιμα να απεικονίσουν τα πιο μελανά και αιματηρά σημεία της Ιεράς Εξέτασης. Ακόμη και το εξώφυλλο είναι απόκοσμα όμορφο και υποβλητικό, προϊδεάζοντας τι θα επακολουθήσει, με τον τρόπο όμως, που ορίζουν οι ίδιοι οι Ecclesia.

Οι απόκοσμες ψαλμωδίες και οι καμπάνες ηχούν σε ένα γκροτέσκο περιβάλλον οπού ο καθένας είναι έτοιμος να μαρτυρήσει για να σωθεί. Ο ήχος που μας παρουσιάζουν οι Ecclesia δεν έχει κάτι το πρωτοποριακό και στηρίζονται (σε θέματα μουσικών επιρροών) στα ιερά τέρατα του χώρου (Candlemass, Cathedral, Solitude Aeturnus), αλλά είναι τόσο όμορφα φιλτραρισμένο το αποτέλεσμα μέσα από το πρίσμα στο οποίο έχουν δουλέψει το concept του “De_Ecclesiæ_Universalis”, που δεν γίνεται να μην αποτελέσεις μέρος της εξέτασης τους.

Όλα είναι τόσο άρτια δουλεμένα που αν μη τι άλλο δείχνει τον επαγγελματισμό και την σοβαρότητα του συγκροτήματος σε επίπεδο ενορχηστρώσεων με έξυπνα και ογκώδη riffs και solos, μοναδικά φτιαγμένα και ποτισμένα από το Heavy Metal δισκοπότηρο. Εξίσου καθηλωτικά και τα ρεφρέν, τα οποία είναι εξόχως ερμηνευμένα από τη χαρακτηριστική φωνή του Frater Arnhwald. Ο κύριος αυτός δίνει ρεσιτάλ σε κάθε στιγμή του δίσκου, έχοντας ως βάση το power και φτάνοντας μέχρι το doom με εξαιρετική ευκολία απογειώνοντας τον δίσκο. Τα παραπάνω όμως, είναι σε άμεση συνάρτηση και με την χρήση εκκλησιαστικού οργάνου, λατινικών ψαλμωδιών, χορωδιακών φωνητικών και τη γνώριμη χροιά του Witchfinder General (o Vincent Price, στο intro του God’s Trial, σε ένα ηχητικό απόσπασμα από την ταινία Witchfinder General) .

Επιπλέον, η παραγωγή είναι τόσο συμπαγής, που δίνει την απαραίτητη αίγλη σε ένα μεγαλεπήβολο εγχείρημα, το οποίο είναι τυλιγμένο σε ένα πέπλο μυστήριου και σκότους.

Όλο το album κυλάει αβίαστα χωρίς να αφήνει κενά και σκαμπανεβάσματα, με τα τραγούδια να είναι πραγματικά εξαίσια ώστε να μην μπορείς να ξεχωρίσεις κάποιο από αυτά. Κομμάτια όπως “Ecclesia Sathani”, “Behold the Heretic Burning”, “Antichristus” και ”God’s Trial”, δεν γράφονται κάθε μέρα, ενώ και η διασκευή στους Venom (“Burn the Witch”), είναι απολαυστικότατη και είναι μέσα στο πνεύμα του δίσκου.

Ολοκληρώνοντας την ακρόαση στο ντεμπούτο των Ecclesia πραγματικά διασκέδασα και απόλαυσα ένα φρέσκο διαμάντι, δουλεμένο με περίσσιο μεράκι. Σίγουρα οι φίλοι της καλής μουσικής το έχουν τσεκάρει και το έχουν σε περίοπτη θέση. Όσοι δεν το έχουν κάνει όμως θα έρθουν μετανιωμένοι και θα ζητήσουν άφεση αμαρτιών γιατί το “De Ecclesiæ Universalis” δεν συγχωρεί… Ήμαρτον, μετανοείτε αμαρτωλοί!!!

Facebook: https://www.facebook.com/ecclesia.official
Bandcamp: https://ecclesia-official.bandcamp.com/album/de-ecclesi-universalis

690

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».