DIVINER: “Avaton”

ALBUM

Είδος: Heavy Metal
Εταιρία: ROAR Records
Ημ. κυκλοφορίας: 10 Νοεμβρίου 2023

Αν υπάρχει κάποια φυσιογνωμία στην ελληνική heavy metal σκηνή που θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει ταινία, ο Γιάννης Παπανικολάου είναι σίγουρα υποψήφιος.
Δεν θα επεκταθώ όμως, στα εκτός πλαισίου σε σχέση με την νέα του κυκλοφορία με τους Diviner.

To τρίτο ολοκληρωμένο δημιούργημα των Diviner, “Avaton” θα τα πει όλα από μόνο του αφού κάνει τικ σε πολλά κουτάκια. Καταρχάς συνεχίζοντας όπως αρχίσαμε, η φωνή του Γιάννη Παπανικολάου είναι τόσο υπέροχη που επί τόπου το εγχείρημα ανεβαίνει επίπεδο, χωρίς καν να βάλεις τους υπόλοιπους στον λογαριασμό. Οι επιρροές του Dio είναι τόσο εμφανείς, αλλά και τόσο σωστά χρησιμοποιημένες, ενώ και η σωστή άρθρωση των στίχων βοηθά την ακρόαση ακόμη παραπάνω.

Με το ξεκίνημα κιόλας του “Mountains High” (δεν θα σταθώ στην ομώνυμη εισαγωγή γιατί είναι διαδικαστικού χαρακτήρα και ο σκοπός της είναι η γλυκιά μεταφορά στο κυρίως πιάτο) καταλαβαίνεις πως θα περάσεις τέλεια, αφού η παραγωγή είναι εξαιρετική, ενώ και στο σύνολο τους οι συνθέσεις είναι όλες τόσο ευχάριστες που δεν σκιπάρεις επ’ ουδενί κάποιο κομμάτι.

Τo Maiden-ικό μπάσιμο του “Cyberwar” καταλήγει σε ένα ραδιοφωνικό hit (αν είχαμε πολυδιάστατο ραδιόφωνο δηλαδή) επιβεβαιώνει και το αποτύπωμα των Iron Maiden στη μουσική των Diviner, με τους Judas Priest (βλέπε “Nemecic”) να κλείνουν τη βασική τριάδα που άνοιξε ο Dio και όλη του η πορεία. Η σύνθεση της μπάντας έχει αλλάξει τελείως, με μόνη σταθερά τον Γιάννη Παπανικολάου, με τους Λευτέρη Μώρο (τύμπανα), τους Alex Flouros και Teo Ross στις κιθάρες, και στο μπάσο τον Γιώργο Νηριδιώτη (ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη για τυχόν ορθογραφικά από την μεταφορά σε ελληνικό αλφάβητο) να τον πλαισιώνουν αυτή τη φορά, όλα πάνε τέλεια και ακούγονται σαν να ήταν από πάντα μαζί.

Η παραγωγή έχει γίνει από τον Foti Benardo και το εξώφυλλο είναι του Γιώργου Ζαχάρογλου. Και τα δυο προαναφερθέντα δίνουν το καθένα μια έξτρα νότα κύρους στη χεβιμεταλοσύνη του “Avaton” που είναι εν τέλει μια ακόμη μεστή κυκλοφορία από τους Diviner που είναι στις πρώτες θέσεις της λίστας των heavy metal συγκροτημάτων στην Ελλάδα, ποιοτικά μιλώντας και μάλιστα έχουν μπει και στα επίσημα charts της IFPI.

Οι Diviner προσφέρουν καθαρό μέταλλο, δημιουργημένο από τα γνωστά και απαραίτητα ρινίσματα, και ο χρόνος θα αποδείξει πως η ειλικρίνεια της απόδοσης τους είναι ικανή για να καταγραφεί με bold letters στην ιστορία του ιδιώματος στην Ελλάδα τουλάχιστον. Στο “Avaton” αυτό πάντως, έχω καταλάβει πως είστε όλοι ευπρόσδεκτοι. Μη φοβάστε τα λιοντάρι στη είσοδο, να σας μυρίσουν θέλουν.

Την ευλογία σου, πάτερ, και ελπίζω αυτές όταν δημοσιευτούν να έχει προηγηθεί sold out στην εμφάνιση τους στο Κύτταρο.

Highlights: “Domination”, “Hope Will Rise”, “Mountains high”

Facebook: https://www.facebook.com/Divinermetalband/
Bandcamp: https://roar-diviner.bandcamp.com/album/avaton

355

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2118 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.