DEFECTO: “Duality”

ALBUM

Είδος: Progressive metal
Δισκογραφική: Black Lodge Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 23 Οκτωβρίου 2020

Οι Defecto είναι ένα συγκρότημα από τη Δανία, υπάρχουν από το 2010 και φέτος κυκλοφορούν τον τρίτο τους δίσκο, υπό το όνομα “Duality”. Το album, παρόλο που δεν λογίζεται ως concept, εχει τραγούδια που ασχολούνται τόσο με τη καλή όσο και με την κακή πλευρά των πραγμάτων, όπως υπονοεί και ο τίτλος του δίσκου.

Για όσους δεν τους έχουν ξανακούσει οι Δανοί ακολουθούν τον βιρτουόζικο δρόμο των Dream Theater, δευτερευόντως περνάνε και λίγο από Symphony X, στα πιο άγρια τους θυμίζουν Nevermore και είμαι σίγουρος ότι όλο και κάποιος θα ακούει Savatage στον ήχο τους. Επίσης η φωνή του τραγουδιστή είναι κάπου μεταξύ James LaBrie και Andy Kuntz των Vanden Plas. Τα στοιχεία αυτά φαίνονται ξεκάθαρα στα πρώτα δύο κομμάτια του δίσκου, τα “Rings of Saturn” και “The Uninvited”, όπου ξεχωρίζουν για τον prog χαρακτήρα τους, τα τεράστια riff και τις καλοφτιαγμένες μελωδίες τους.

Από το τρίτο τραγούδι και μετά όμως οι Defecto αποφασίζουν να γίνουν πιο εμπορικοί, μαλακώνουν τον ήχο τους και μου θύμισαν σε κάποια σημεία τους συμπατριώτες τους Volbeat και κάτι από προσωπικό δίσκο του Corey Taylor. Αν εξαιρέσεις το “Condemned“ όλα τα άλλα άνετα μπορούν να παίξουν στο ραδιόφωνο. Δυστυχώς κάπου εκεί τους έχασα, όχι τόσο γιατί άλλαξαν ύφος, που και πάλι είναι αρνητικό για μια μπάντα να αλλάζει στυλ μέσα στο δίσκο, αλλά γιατί υπήρχε και διαφορά ποιότητας. Τα prog κομμάτια είναι κλάσεις ανώτερα και επίσης τα πιο απλά τραγούδια τους δεν κατάφεραν να μου τραβήξουν το ενδιαφέρον.

Είναι δεδομένο ότι οι Defecto έχουν προοπτικές αλλά οι πολλές επιρροές τους και ο τρόπος διαχείρησης τους, αποτελούν τροχοπέδη στην επιτυχία της μπάντας. Υπάρχουν κάποιοι ήχοι που δεν παντρεύονται και για αυτό υπάρχουν τα side projects όπου οι μουσικοί δουλεύουν ιδέες που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν με το κύριο συγκρότημα τους. Ελπίζω στο επόμενο βήμα τους να έχουν αποφασίσει προς τα που θα πάνε το καράβι και γνώμη μου είναι το σκληρό μονοπάτι τους πάει πολύ περισσότερο.

Facebook: https://www.facebook.com/defectoband/

876

Avatar photo
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.