DAVID LONGDON

TRIBUTE

Νωρίς το πρωί της 19ης Νοεμβρίου, ένα ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη ο τραγουδιστής των Big Big Train, David Longdon, τον οδήγησε στο νοσοκομείο του Nottingham, και την επόμενη μέρα, 20 Νοεμβρίου, υπέκυψε φεύγοντας πρόωρα και άξαφνα από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 56 ετών.

Ο Longdon, που γεννήθηκε στο Nottingham στις 17 Ιουνίου 1965, πέρα από εξαιρετικός τραγουδιστής, ήταν κυριολεκτικά ένας πολυμουσικός, μια ορχήστρα μόνος του, αφού έπαιζε φλάουτο, πλήκτρα, κιθάρες, μπάσο, μαντολίνο, λαούτο, μπάντζο, άρπα, κρουστά, βιμπράφωνο και άλλα. Ο πρώτος του μουσικός σταθμός υπήρξε το μικρόφωνο στην μπάντα The Gift Horse, και έδωσε το μεγάλο του στοίχημα όταν πέρασε από ακρόαση στους Genesis το 1996, μετά την αποχώρηση του Phil Collins, χάνοντας τελικά τη θέση από τον Σκωτσέζο τραγουδιστή Ray Wilson.

Η πλούσια μουσική του διαδρομή είναι ταυτισμένη με τους progressive rockers Big Big Train, που σχηματίστηκαν το 1990 στο Bournemouth. Σε αυτούς προσχώρησε το 2009, αναλαμβάνοντας τα φωνητικά, αλλά παίζοντας ταυτόχρονα και διάφορα όργανα. Μόλις από το πρώτο του άλμπουμ μαζί τους, το “The Underfall Yard” του 2010, έδωσε το δικό του στίγμα με τη σημαντική συνεισφορά του, και έκανε μαζί τους συνολικά εννέα άλμπουμ, μαζί με το επερχόμενο “Welcome To The Planet” , που θα κυκλοφορήσει την αυγή του 2022.

Πέρα από τις διάφορες συνεργασίες του, σημαντική ήταν η συμβολή του στο project “Spectral Mornings”, του 2015, όπου τραγούδησε, έγραψε στίχους και έπαιξε φλάουτο, σε μια αξιόλογη σύμπραξη καλλιτεχνών που συμπεριλάμβανε μεταξύ άλλων τους Steve Hackett, Nick Beggs, Rob Reed, Christina Booth, Nick D’ Virgillio, και είχε καρπό το ομότιτλο EP, οι εισπράξεις του οποίου διατέθηκαν για τους ασθενούντες από Parkinson στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης το 2020, συνεργάστηκε με τη Judy Dyble των Fairport Convention, και μαζί κυκλοφόρησαν το άλμπουμ “Between A Breath And A Breath”, με το όνομα Dyble/Longdon.

Πέρα από το προσωπικό του άλμπουμ, “Wild River” του 2004, ετοίμαζε τη νέα σόλο δουλειά του, για την οποία εργαζόταν στο στούντιο την ημέρα πριν το μοιραίο ατύχημα.

Η επίσημη ανακοίνωση του γκρουπ έχει ως εξής: “οι Big Big Train με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουν τον θάνατο του David Longdon σήμερα το απόγευμα στο νοσοκομείο στο Νότιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου σε ηλικία 56 ετών μετά από ένα ατύχημα τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Αφήνει πίσω τις δύο κόρες του, Amelia και Eloise, τη μητέρα του Vera και τη σύντροφό του Sarah Ewing”.

Η Sarah δήλωσε: “ο David και εγώ ήμασταν οι καλύτεροι συνεργάτες, σύντροφοι και αδελφές ψυχές και είμαι εντελώς συντετριμμένη από την απώλειά του. Ήταν ένα υπέροχο άτομο και νιώθω πραγματικά τόσο τυχερή που τον γνώρισα και τον αγάπησα”.

Άμεσες δηλώσεις και αντιδράσεις υπήρξαν από σημαντικούς μουσικούς του χώρου. Πρώτα από όλους, ο άμεσος συνεργάτης του στο γκρουπ και ιδρυτής, Greg Spawton, δήλωσε: “είμαστε απόλυτα σοκαρισμένοι που χάσαμε τον David. Είναι απίστευτα σκληρό το γεγονός ότι μια ιδιαιτερότητα της μοίρας τις πρώτες πρωινές ώρες χτες στέρησε από αυτόν και τους αγαπημένους του ένα ευτυχισμένο μέλλον μαζί και όλες τις ευκαιρίες, τόσο προσωπικές όσο και μουσικές, που τον περίμεναν την επόμενη χρονιά και μετά “.

Ο Steve Hackett αφιέρωσε τις δικές του γραμμές: “είμαι πολύ λυπημένος που έμαθα για τον θάνατο του David Longdon. Ήταν ένας υπέροχος τύπος και είχε υπέροχη φωνή. Ακουγόταν υπέροχος όταν τραγουδούσε στο project του “Spectral Mornings”.

Ο Geoff Downes των Yes πρόσθεσε: “με συντριβή μοιραζόμαστε την είδηση του θανάτου του μουσικού μας συνεργάτη και αγαπητού φίλου David Longdon. Είμαστε τυχεροί που έχουμε υπέροχες αναμνήσεις από τη δημιουργία και την εκτέλεση μουσικής με τον David που θα είναι πάντα πολύτιμη Στέλνω αγάπη και φως στην οικογένεια και τους οικείους του”.

“Λυπούμαστε τρομερά γι’ αυτό το νέο. Ήταν ένας ευγενικός και υπέροχος άνθρωπος. Θα μας λείψει”, ήταν η σύντομη αλλά χαρακτηριστική δήλωση των Marillion. Στο ίδιο μήκος κύματος, η τραγουδίστρια των Magenta, Christina Booth, καθώς και ο Rob Reed, o Jem Godfrey των Frost, καθώς και η τραγουδίστρια των Iamthemorning, Marjana Smerika…

Ένα ολόκληρο μουσικό ιδίωμα αποχαιρετά με θλίψη έναν φανταστικό μουσικό, έναν αληθινό κύριο και μια τίμια και ευγενική ψυχή.

960

Avatar photo
About Γιώργος Γεωργίου 540 Articles
Συνηθίζουν να λένε, «δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι»… Αν μπορούσε λοιπόν να ιδρύσει το δικό του “Cabaret Voltaire”, στους τοίχους του θα είχε κορνίζες με φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα και πίνακες των David Bomberg και Edward Hopper. Πάνω στο πατάρι θα είχε τις δύσκολες περιπτώσεις, αυτούς που αν τελικά μάλωναν μεταξύ τους, θα έπρεπε να γίνει σε απομόνωση. Σε ειδικό “triryche design” τραπεζάκι ο Tate με τον De Garmo, και ακριβώς απέναντι σε ευρύχωρο καναπέ ο Fish με τον Steve Hogarth. Μοναχικό τραπέζι με κηροπήγιο και θέα από μικρό παράθυρο στην ομίχλη της πίσω αυλής ο Simon Jones. Φθαρμένο ημίψηλο σκαμπό και μίνι μπαρ δίπλα του για τον Nick Cave. Σκαλιστή πολυθρόνα για τον Ronnie James Dio, και κάθισμα VIP από το Villa Park για τον μουστάκια άρχοντα των ριφ. Φουτουριστικό κουπέ για τρεις σεβάσμιους κυρίους από τον Καναδά, μην τον ρωτήσεις ποιους. Κάτω σε περίοπτη θέση στο μπαρ, τον μορφονιό Joakim Larsson, για να τραβά τις ωραίες γυναίκες, και δίπλα του τον Jim Matheos να τον συμμαζεύει με την ψυχραιμία του όταν χρειάζεται. Σε ένα μικρό τραπέζι στην πιο σκοτεινή γωνιά, η περίεργη παρέα του David Sylvian, του Neil Hannon και του Paddy McAloon. Όταν κάθονται στο μπαρ και οι νεότεροι Einar Solberg, Daniel Tompkins και Daniel Estrin, η χημεία είναι πια ιδανική. Καθόλου άσχημα κι απόψε…