ALTAR OF THE STAG: “Visceral Offering”

ALBUM

Είδος: Post\Sludge Metal
Εταιρεία: Self Released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 12 Ιανουαρίου 2024

Ένα μαύρο πέπλο έχει πέσει στον ήχο της Θεσσαλονίκης και οι κυκλοφορίες που έρχονται στα χέρια μας είναι όλο και πιο επηρεασμένες από τα σκοτεινά μονοπάτια του σκληρού ήχου. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ενθουσιασμού στα μαύρα μουσικά πηγαδάκια και όποτε πέσει στα χέρια μας μια καινούργια κυκλοφορία από τον Βορρά, είμαστε σίγουροι ότι είναι άξια προσοχής και πολλών ακουσμάτων.

Έτσι ήρθε στα χέρια μας (ψηφιακά για την ώρα) η πρώτη ολοκληρωμένη κυκλοφορία των Altar Of The Stag με τον τίτλο: “Visceral Offering”. Η μπάντα προέρχεται από την Θεσσαλονίκη και παρά το γεγονός ότι δεν έχει πολλά χρόνια παρουσίας, έχει καταφέρει να κάνει αρκετά live και ένα από αυτό στην Αθήνα, στο οποίο δεν κατάφερα να βρεθώ ενώ ήθελα να τους δω ζωντανά και έπαιζαν παρέα και με μπάντες που απολαμβάνω να βλέπω live. Επιφυλάσσομαι όμως, γιατί το sludgy post metal τους κάνει τικ σε όλα τα κουτάκια του μουσικού μου γούστου και έχω πολύ ασφαλείς πληροφορίες ότι η παρουσία τους στην σκηνή είναι πολύ δυναμική.

Η επιλογή του ονόματος είναι αρκετά χαρακτηριστική για το ύφος της μπάντας. Το “Altar Of The Stag” είναι o “Βωμός του ελαφιού” ο οποίος αναφέρεται στις μυστικιστικές τελετουργίες σχεδόν όλων των αρχαίων λαών. Στις παγανιστικές δοξασίες των Ινδιάνων, των Κέλτικων φύλων, των αρχαίων Ελλήνων αλλά και των Ινδουιστών το ελάφι αναφέρεται ως το ενδιάμεσο πλάσμα μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Συμβόλιζε επίσης τον κύκλο ζωής, καθώς σε πολλούς μύθους σκοτώνεται και στη συνέχεια ανασταίνεται. Ο βωμός του ελαφιού, στην μυθολογία κατά κύριο λόγο αντιπροσωπεύει την σύνδεση του ανθρώπου με την φύση, την δύναμη του ανθρώπου αλλά και τις θυσίες που καλείται να κάνει καθημερινά ο άνθρωπος. Οι Altar Of The Stag με τον αρχέγονο και υποβλητικό ήχο τους, μου έφεραν όλες τις εικόνες και τους μύθους γύρω από το όνομά τους και όταν τα φωνητικά καθάρισαν με έκαναν κοινωνό σε ένα παγανιστικό μυστικιστικό μυστήριο.

Ο μύθος, ο μυστικισμός αλλά και η αποτυχία του ανθρώπου να γίνει ένα με την φύση αποτυπώθηκε σε ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο του Decomposition, στο οποίο ο άνθρωπος είναι η θυσία και όχι κάποιο ζώο. Το ελάφι βλοσυρό και εξανθρωπισμένο, φοράει σακάκι και προσωπικά μου έβγαλε τον εκφυλισμό και την εκδίκηση της φύσης απέναντι στον άνθρωπο.
Το power trio δεν στέκεται μόνο στα riff ή στις βρώμικες μελωδίες του sludge, αλλά τολμά και περνά καθαρές μελωδίες, αρπίσματα και ακουστικές συγχορδίες σε όλη την διάρκεια του “Visceral Offering”, στο οποίο βρήκα την επιλογή της σειράς των κομματιών να είναι αρκετά μελετημένη, με αποτέλεσμα να απλώνουν την φαρέτρα τους σε ολόκληρο το album και να ακούγεται ευχάριστα από την αρχή μέχρι το τέλος.

Between the martyr and the pain.
Never ending, ever-changing.
Peace and I, are against each other.

Είχε πολύ ενδιαφέρον ότι σε κάποια σημεία αναγνώρισα επιρροές από το prog metal και πιο συγκεκριμένα από την αισθητική των πρώιμων Pain of Salvation. To κομμάτι “Kindred” μου θύμισε την ατμόσφαιρα του “Remedy Lane” των Pain of Salvation, σπάζοντας ένα στερεότυπο που θέλει τα sludgy συγκροτήματα να υστερούν τεχνικής. Το “Visceral Offering” δεν υστερεί ούτε τεχνικά, αλλά ούτε και σε επίπεδο παραγωγής. Οι τοποθετήσεις των μουσικών οργάνων αλλά και των φωνητικών είναι εκεί που πρέπει σε κάθε σημείο και μάλιστα το άκουγα από ψηφιακή πηγή.

Με μια γρήγορη ματιά στα social media του σχήματος, είδα ότι οι Altar Of Stag έχουν πάρει θέση στην σωστή μεριά της ιστορίας, υποστηρίζοντας το Metal Solidarity, έχουν κακές παρέες (κομπλιμέντο είναι) καθώς αλληλοϋποστηρίζονται με τους πολύ αγαπημένους μου Saint Nicotine και έχουν μοιραστεί την σκηνή με τους Once Upon A Winter. Η σκηνή στη Θεσσαλονίκη βράζει και νομίζω ότι έχει έρθει η στιγμή να κάνουμε μια βόλτα στα στέκια των μπαντών (stay tuned γιατί κάτι ετοιμάζουμε).

To “Visceral Offering” δεν θεωρώ ότι είναι ένα δυνατό ξεκίνημα αλλά μια δυνατή τοποθέτηση στον underground ήχο. Οι Altar Of The Stag δεν ψάχνουν να βρουν τα πατήματά τους. Έχοντας ως βάση το sludge και το post metal, έχουν φτιάξει έναν δικό τους ιδιαίτερο ήχο τον οποίο ανυπομονώ να πάρει φυσική μορφή και να τον τοποθετήσω ευλαβικά στην δισκοθήκη μου.

Facebook: https://www.facebook.com/AltarOfTheStag
Instagram: https://www.instagram.com/altarofthestag/
Bandcamp: https://altarofthestag.bandcamp.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/4xgqU430laVylw7EAlFMal

542

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 131 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.