INTRONAUT: “Habitual Levitations (Instilling Words With Tones)”

Οι Intronaut δημιουργήθηκαν το 2004 στο Los Angeles της California και έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει ένα EP και τρεις δίσκους, ενώ έχουν ανοίξει την σκηνή για κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του είδους (βλ. Cynic, Tool).

Με την κυκλοφορία του EP “Null” το 2006,  και με το προσωπικό τους στυλ να μην  περιορίζεται  στα στεγανά του “όρου” progressive/ post  metal, διαφάνηκε  πως το μέλλον τους θα ήταν (και είναι) πολλά υποσχόμενο,  γεγονός που επιβεβαιώθηκε  με την κυκλοφορία του εκπληκτικού “Valley of Smoke”, το 2010.

Εν έτη 2013 οι Intronaut επιστρέφουν με την τέταρτη επίσημη κυκλοφορία τους, με τίτλο “Habitual Levitations (Instilling Words With Tones)”. Ο δίσκος αποτελείται από εννέα τραγούδια, συνολικής διάρκειας 57 λεπτών, στα οποία οι συνθέσεις εξελίσσονται και εναλλάσσονται . Κύριο χαρακτηριστικό του δίσκου είναι η αποκλειστική χρήση των “καθαρών” φωνητικών, που χρησιμοποιήθηκαν πρώτη φορά στο “Valley Of Smoke”. Ο δίσκος ανοίγει με το “Killing Birds With Stones”, το οποίο περιέχει ίσως και το πιο βαρύ riff του δίσκου, ενώ στα “The Welding” και “Milk Leg” η προσθήκη ακουστικών κιθαρών συμπληρώνει όμορφα το αποτέλεσμα, προσθέτοντας  άλλη υφή στις κιθάρες. Στο “Steps” συναντάμε τα γνώριμα sludge στοιχεία του παρελθόντος, ενώ τα φωνητικά γεμίζουν εξαιρετικά  την ατμόσφαιρα.

Οι γεμάτες μπασογραμμες, η καταπληκτική δουλειά του Danny Walker στα τύμπανα, η παραγωγή των John Haddad και Derek Donley, όλα τα στοιχεία που συνθέτουν και χαρακτηρίζουν τους Intronaut, δημιουργούν ένα καλοδουλεμένο και άρτιο, όπως ήταν αναμενόμενο, αποτέλεσμα.

Μια ακρόαση δεν αρκεί για να ανακαλύψεις όλα εκείνα τα στοιχεία που ξεχωρίζουν τους Intronaut και τους καθιστούν διόλου κουραστικούς, παρά την πολυπλοκότητα και την μουσική ποικιλομορφία των συνθέσεων τους.  

435