MADE BY GREY

Μία από τις συμμετοχές της πρώτης μέρας του Defcon 6 είναι οι Made By Grey, εξ ολοκλήρου δημιουργία του Αντώνη Χατζημιχάλη. Το Rockway.gr επικοινώνησε μαζί του για να μάθει τις γκρίζες αποχρώσεις που έχει η μουσική.

Αντώνη, καλώς ήρθες στις σελίδες του Rockway.gr! Θα ήθελα για αρχή να μας παρουσιάσεις τους Made by Grey για να τους γνωρίσουν και όσοι δεν τους έχουν ακουστά.
Made by Grey ονομάζεται το project που γεννήθηκε στο μυαλό μου το 2009 και άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το 2012. Η ιδέα ήταν πολύ απλή: να βγάλω ένα album με τη μουσική μου. Το όνομα προέκυψε επειδή μου φαινόταν κακόγουστο να χρησιμοποιήσω το δικό μου. Οι νονοί ήταν η Λεόνη και ο Βαγγέλης, 2 παιδιά απο τον “Bleep Radio” που δεν έχω ξαναδεί ποτέ (να’στε καλά παιδιά!). Νομίζω πως αν θα περιέγραφα το project αυτό, θα το χαρακτήριζα ως κινηματογραφική μουσική παιγμένη με rock όργανα και αισθητική με συμπληρωματικές πινελιές πνευστών και βιολιστικών σημείων.

Συνθέτεις όλη τη μουσική μόνος σου, αλλά δεν είσαι μόνος σου πάντα, ούτε στο studio, ούτε στη σκηνή; Είναι δύσκολη η μοναξιά στη μουσική;
Η ομαδικότητα είναι πάντα κάτι όμορφο και υγιές. Παρόλα αυτά το project Made by Grey, είναι ένας προσωπικός στόχος και ο καλύτερος τρόπος που εχω βρει ως τώρα να εκφράζω τα συναισθήματα και τις ενδότερες σκέψεις μου. Στα live παρουσιάζω τη δουλειά μου με την βοήθεια των “Emptycanvas” (thanx a lot guys!), και άλλων μουσικών που θέλησαν να βοηθήσουν όπως ο Χαράλαμπος Παρίτσης (“Chaostar”), Nίκος Καραδοσίδης (“One Hour Before The Trip”) και άλλοι… Σε στουντιακό επίπεδο, ενορχηστρώνω και μετά ηχογραφώ τα περισσότερα όργανα μόνος μου. Φυσικά χρησιμοποιώ τη βοηθεία session μουσικών όπου αυτό χρειάζεται και κρίνω απαραίτητο. Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες, πολλή μοναξιά και πολύ περισσότερη ευθύνη στο να τρέχεις ένα ατομικό project, όμως νομίζω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση απ’ το να ακούς τη δουλειά σου ακριβώς έτσι όπως την έχεις φανταστεί.

Πέρσι, κυκλοφόρησε και το ομώνυμο album σου σε 500 χειροποίητα αντίτυπα. Πως έχει πάει σε πωλήσεις; Προλαβαίνει ακόμα όποιος θέλει να το αποκτήσει;
Υπάρχουν σχέδια για το διάδοχο του;
Αρχικά ήταν όντως να είναι ομώνυμο. Τελευταία μέρα πριν βγει, αποφάσισα να του δώσω τον τίτλο-σιδηρόδρομο: “I Have Written A Wicked Book And Feel Spotless As The Lamb”. Το album πάει απροσδόκητα καλά, δεδομένου την μεγάλη διάρκεια των tracks, το αντιεμπορικό του ύφος και φυσικά το γεγονός ότι δεν στηρίζεται από κάποια δισκογραφική εταιρία. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και σύντομα να περιμένετε και τον διάδοχό του (ήδη ετοιμάζεται!). Αν θέλει κάποιος να το αποκτήσει, δεν έχει παρά να μπει στο site μου madebygrey.com ή στη σελίδα στο bandcamp  και να το παραγγείλει.

Τι μουσική άκουγες και οδηγήθηκες στο να θέλεις να παίξεις σε αυτό το ύφος;
Εξακολουθώ να ακούω μουσική, να επηρεάζομαι και να μαθαίνω από αυτήν. Βασικές μου και σημαντικές επιρροές είναι μουσικά ρεύματα όπως το Krautrock, το πρώιμο Post Rock των late 90’s και φυσικά το Dark Wave και η γενικότερη σκηνή του Manchester στα 80’s, που άκουγα υπερβολικά σε νεότερες ηλικίες. Δε νομίζω ότι είναι εμφανές στην μουσική μου, όμως τα διαχρονικά αγαπημένα μου συγκροτήματα είναι Fugazi και Sonic Youth!

Πιστεύεις πως είναι δύσκολο να κρατήσεις τον ακροατή με μουσική ορχηστρική, χωρίς χρήση φωνητικών;
Πιστεύω ότι είναι μια πρόκληση. Σίγουρα αν επιλέξεις να γράψεις ορχηστρική μουσική, έχεις στο μυαλό σου ότι απευθύνεσαι σε διαφορετικό ακροατήριο απο το μέσο. Φωνητικά έχω χρησιμοποιήσει χωρίς όμως να εμπεριέχει στίχο. Θεωρώ όμως ότι το να γράφεις ορχηστρική μουσική, περιέχει μια πιο ελεύθερη μορφή διαδραστικότητας, ανάμεσα στον συνθέτη και τον ακροατή. Ο στίχος σε κατευθύνει σε συγκεκριμένα νοήματα… Μου αρέσει όταν ο άλλος μπορεί να προσδώσει μόνος του την ερμηνεία, την ιστορία, την φαντασίωση ή ό,τι άλλο ξεπηδήσει απ’ το μυαλό του.

Η Post rock σκηνή στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια. Ποια είναι τα αγαπημένα σου σχήματα;
Τα αγαπημένα μου σχήματα από Ελλάδα είναι: I Am No Hero, No Clear Mind, Gravity Says_I, One Hour Before The Trip

Στις 3 Οκτωβρίου οι Made by Grey θα είναι μέρος του Defcon 6; Πως θα περιέγραφες μια ζωντανή σας εμφάνιση;
Θα σου απαντήσω όταν θα έχω την πολυτέλεια να παρακολουθήσω ένα live μας από κάτω ως ακροατής και θεατής. Ως τότε θεωρώ αν μη τι άλλο ότι ο κόσμος θα δει κάτι ενδιαφέρον και trippy.

Πιστεύεις πως ο κόσμος έχει αρχίσει να εμπιστεύεται περισσότερο τους εγχώριους καλλιτέχνες;
Όσο οι εγχώριοι καλλιτέχνες ανεβάζουν τον πήχη και την ποιότητα της δουλειάς τους, ο κόσμος δεν έχει κανένα λόγο να μην τους εμπιστεύεται.

Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου!
Εγώ ευχαριστώ και να’ στε όλοι καλά!

169

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2115 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.