SEMEN OF THE SUN

Οι Semen of the Sun δεν είναι χθεσινοί. Έχτισαν το όνομά τους αργά και σταθερά και με το τρίτο τους album, αλλάζοντας ρυθμό, γκρεμίζουν και άλλους τοίχους. Εντυπωσιασμένος από το “Those Pills”, ο Δημήτρης Μαρσέλος “στριμώχνει” τον frontman των Semen of the Sun, Μάριο, και μιλάνε για το νέο album και για το release live show τους στο An Club στις 8 Μαΐου. Απολαύστε υπεύθυνα!

Γεια σου, Μάριε και καλώς ήρθες στο Rockway.gr. Πρώτα απ’ όλα να σε συγχαρώ για το νέο album. Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία του;
Καλησπέρα Δημήτρη. Σε ευχαριστώ για την φιλοξενία και τα καλά σου λόγια. Τα κομμάτια του “Those Pills” τα δουλέψαμε χρονικά μέσα στο τελευταίο 6μηνο, οπότε είναι αρκετά “φρέσκα” για εμάς. Μόλις νιώσαμε ότι και τα 10 μας καλύπτουν απόλυτα, μετά από αρκετές πρόβες και έχοντας ακούσει και κάποιες πρόχειρες ηχογραφήσεις, αποφασίσαμε να μπούμε στο στούντιο για να δουλέψουμε το άλμπουμ.

Μπορείς να μας δώσεις κάποιες πληροφορίες για την παραγωγή του μεταφέροντας μας το κλίμα από το studio; Θα κυκλοφορήσει σε βινύλιο;
Το “Those Pills” ηχογραφήθηκε στα The New Fab Liquid Studios στην Αθήνα από τον φίλο μας και πολύ καλό παραγωγό, Μιχάλη Τσομπάνογλου. Αυτή τη φορά λειτούργησε τελείως διαφορετικά το όλο θέμα. Είχαμε αποφασίσει ότι θα μπαίναμε στο στούντιο και θα αποφεύγαμε κάθε “ψίρισμα”. Θέλαμε τα κομμάτια να ακούγονται όσο πιο κοντά σε αυτό που ακούγαμε στις πρόβες, απλά με καλύτερο ήχο και περισσότερες φωνές-χροιές. Για να σου δώσω να καταλάβεις, οι ηχογραφήσεις στο σύνολο τους διήρκησαν 4 μέρες και άλλες τόσες οι μίξεις. Όμορφα και εύκολα. 8 Μαΐου είναι η επίσημη μέρα κυκλοφορίας του CD όπου και θα εμφανιστούμε live στο ΑΝ Club, και αν όλα πάνε καλά μέσα στο καλοκαίρι θα κόψουμε και βινύλιο.

Ποια ειναι αυτά τα χάπια που γυρω τους γυρίζει το νέο album; Μας βοηθούν να αντέξουμε την πραγματικότητα;
Ο τίτλος είναι λίγο αλληγορικός. Τα χάπια για εμάς είναι τα τραγούδια μας, οι μουσικές μας… που χωρίς αυτά σίγουρα δεν θα την παλεύαμε χωρίς xanax . Φτιάχνουμε τη δική μας πραγματικότητα και προσπαθούμε να μένουμε όσο είναι δυνατό μέσα σε αυτή. Αν καταφέρουμε στο τέλος να τραβήξουμε και 5-10 μαζί, τότε θα είμαστε σίγουρα ακόμα πιο πολύ ευχαριστημένοι.

Η ηχητική αυτή στροφή νομίζεις θα ικανοποιήσει όσους σας ακολουθούν τα τελευταία χρόνια; Τρομάζει η αλλαγή τους ανθρώπους και τους κάνει σκληρούς; Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις;
Σίγουρα θα μας άρεσε να ικανοποιούσαμε όσους μας ακολουθούν τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο. Εμείς είμαστε πολύ “φτιαγμένοι” πάντως για το υλικό που έχουμε και πρόκειται να υποστηρίξουμε αυτή τη φορά. Δεν νιώθουμε ότι έχουμε κάνει και καμιά τεράστια στροφή. Όλα είναι rock n roll για εμάς. Από τις πρώτες συλλογές της Spinalonga όπου συμμετείχαμε, το “An Old Dog” EΡ μέχρι και σήμερα πάντα παίζαμε αυτό που αισθανόμασταν γουστόζικο την στιγμή που συνέβαινε. Πάντως οι πρώτες αντιδράσεις για το “Those Pills” από κοντινά μας άτομα και κριτικές είναι πολύ ενθαρρυντικές.

Ο ήχος σας σκλήρυνε, βάρυνε και πηρε λίγη φόρα παραπάνω. Η συνύπαρξη σας με τόσα συγκροτήματα, όπως οι Truckfighters, τον τελευταίο καιρό σας έσπρωξε προς τα εκεί;
Αν σκλήρυνε κάπως ο ήχος μας είναι επειδή τον τελευταίο χρόνο μας τσάντισαν αρκετά γεγονότα, όπως και η ηλιθιότητα ορισμένων ανθρώπων και ίσως όλο αυτό βγήκε σαν ξέσπασμα στη μουσική μας. Αλλά από την άλλη πάντα είχαμε βάση επιρροών τα 90s (Grunge, Desert Rocκ κτλ) οπότε είναι λογικό να κοιτάμε με το ένα μάτι προς τα εκεί.

Φοβάσαι ότι θα σας κατηγορήσουν ότι εκμεταλλεύεστε τη μουσική μόδα χρησιμοποιώντας λεγόμενα stoner μοτίβα;
Αν οι Black Sabbath χρησιμοποιούσαν stoner μοτίβα, τότε ναι και εμείς το κάνουμε (γέλια)! Καταλαβαίνω απόλυτα πως το λες αλλά πλέον αυτόν τον όρο μόνο για πλάκα μπορώ να τον ξεστομίσω. Ειδικά εν έτη 2014.  Όποιος θέλει να σε κατηγορήσει πάντως για κάτι σαν μπάντα, έχει χίλιες δύο δικαιολογίες να το κάνει, οπότε δεν νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί ιδιαίτερα.

Διέκρινα μια έντονη garage ατμόσφαιρα και μάλιστα, μου ήρθαν κάποιες φορές στο μυαλό οι πολυαγαπημένοι μου Hellacopters. Θα ήθελες να μοιραστείς τη σκηνή μαζί τους;
Οι Hellacopters είναι προσωπικά μία από τις αγαπημένες μου μπάντες και νιώθω τυχερός που πριν κοντά μια δεκαετία είχα την τύχη να τους δω live στη Σουηδία. Νομίζω ότι γενικότερα υπάρχουν garage και πρωτο-punk επιρροές στον ήχο μας. Για παράδειγμα μπάντες όπως οι MC5, αλλά και πιο σύγχρονες, όπως οι Gluecifer και οι International Noise Conspiracy.

Πέμπτη 8 Μαΐου είπες, θα μας το παρουσιάσετε ζωντανά στο An Club. Από ότι έμαθα έχετε πολλά κέφια (όπως φάνηκε και με το support στους Truckfighters) και θα γίνει ένα μεγάλο πάρτυ. Θα υπάρχουν καλεσμένοι, εκπλήξεις και τέτοια;
Ναι, την Πέμπτη 8 Μαΐου θα εμφανιστούμε στο ΑΝ και έχουμε σκοπό να χάσουμε πολλά κιλά ιδρώνοντας στη σκηνή αυτή τη βραδιά (γέλια)! Θα παίξουμε το μεγαλύτερο set που έχουμε δοκιμάσει ποτέ. Όλα τα κομμάτια από το “Those Pills” και αρκετά ακόμα από τα “Radio Adult” και “The Walk”. Μαζί μας θα είναι ως special guests, οι The Noise Figures. Ένα garage ντουέτο πολύ δυνατό! Μόνο πάρτυ θα μπορούσε να είναι η όλη φάση!

Θα γυρίσετε την Ελλάδα μετά από αυτό; Έχετε κλείσει live σε άλλες πόλεις της χώρας;
Θα παίξουμε Θεσσαλονίκη στις 21 Μαΐου στο Rover Bar μαζί με τους εξαιρετικούς Million Hollers και αυτή τη στιγμή κοιτάμε και άλλες δύο πόλεις μέσα στον Μάιο, αλλά όχι κάποιο μεγάλο tour.

Όντας και ενεργός ως διοργανωτής συναυλιών, είσαι από τους πιο αρμόδιους να σχολιάσεις το αν πραγματικά υπάρχει μία ξαφνική ποιοτική άνοδος της εγχώριας σκηνής. Είναι ένα από τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης πιστεύεις; Ποια είναι κατά τη γνώμη σου τα πιο ανερχόμενα νέα σχήματα της χώρας;
Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό. Το ότι δηλαδή υπάρχουν κάποιες μπάντες που ξεπέρασαν τα underground όρια των Εξαρχείων και πλέον απολαμβάνουν ευρύτερης αναγνώρισης. Σίγουρα έχει να κάνει με την οικονομική κρίση. Πλέον τα μαγαζιά-venues δίνουν αβέρτα ημερομηνίες καλές (Π/Σ) σε ελληνικές μπάντες γιατί είναι πολύ δύσκολο να έχουν κλεισμένα λόγω κόστους γερά ονόματα του εξωτερικού. Και οι μπάντες οι ίδιες, δηλαδή τα μέλη τους, βιώνοντας όπως όλη η κοινωνία σε πολύ μεγάλο βαθμό την ανεργία και τον ξεφτιλισμό των εργασιακών σχέσεων, έχω την εντύπωση ότι έχουν απενοχοποιήσει στην τελική το γεγονός ότι είναι μουσικοί. Δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος από το να δώσεις προτεραιότητα σε αυτό που γουστάρεις να κάνεις από μικρός. Και ξέρεις, οποιαδήποτε μορφή τέχνης και πόσο μάλλον η μουσική πάντα ήταν επικριτέα ως απασχόληση, τόσο από το οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και έξω από αυτό. Σε ρωτούσαν “Με τι ασχολείσαι;” και όταν έλεγες με την μουσική σε ρώταγαν “Δουλεύεις και κάπου;”. Πάντως όποιο συγκρότημα κατάφερε κάτι σημαντικό, σίγουρα το άξιζε και με το παραπάνω.

Ο Έλληνας μουσικόφιλος ενδιαφέρεται εμπράκτως για τη μουσική ή κατά πλειοψηφία ακολουθεί τη “μόδα”;
Πάντα υπήρχε ένας πυρήνας ατόμων στην Αθήνα, θες 500-1000, τα οποία ενδιαφέρονταν εμπράκτως για την μουσική και πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν τα άτομα, τα οποία θα ακολουθήσουν μία μόδα-τάση όταν αυτή έχει πλέον ανθίσει. Ε, αυτά είναι πάντα περισσότερα. Το ίδιο συνέβη και στα μέσα των 90ς με την άνθιση του ελληνόφωνου ροκ και πιο συγκεκριμένα με τις Τρύπες. Μέχρι να βγάλουν το “9 πληρωμένα” έπαιζαν στο ΑΝ club για 300-400 άτομα, όντας ήδη μπάντα δεκαετίας και με 3 δίσκους στην πλάτη τους. Μόλις έγινε το “μπαμ” και άρχισαν να παίζονται και να διαβάζονται παντού, θυμάμαι μετά κάτι 2ήμερα στο Θέατρο του Λυκαβητού, κάτι 4ήμερα στο ΡΟΔΟΝ, και πάει λέγοντας. Βέβαια ποτέ δεν μπορείς να κατηγορήσεις μια μπάντα για αυτό. Πάντα θα υπάρχουν πολλοί που θα ακολουθούν τη μόδα και αυτό γίνεται και σήμερα με την φάση του Heavy rock. Όλοι ξαφνικά ενδιαφέρθηκαν.

Τι θα ήθελες να έχει συμβεί στα επόμενα 5 χρόνια, σε σχέση με τους Semen of the Sun;
Να υπάρχουμε ως μπάντα και να έχουμε βγάλει τουλάχιστον άλλους δύο δίσκους.

Για τελείωμα κάτι που μου αρέσει πολύ να κάνω τελευταία. Αφιέρωσε σε παρακαλώ, ένα στίχο από το νέο album στους αναγνώστες μας!
“Don’t really know what I am listening to
Wow! My favorite band!
And I will listen to it as many times as you think I should do
Don’t really get what this is all about
But my friends are in
So why not being part of something hot and hyped?”
(“Immune To Stupidity”)

Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου!
Εγώ σε ευχαριστώ, Δημήτρη. Cheers!

254

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2118 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.