TUBER

Οι Σερραίοι Tuber το 2012 με το ΕΡ τους μας είχαν εκπλήξει ευχάριστα με την ταξιδιάρικη ατμόσφαιρα τους και το 2013 με το “Desert Overcrowded” το ταξίδι έγινε διαπλανητικό. Θεωρήσαμε λοιπόν, χρέος μας να επικοινωνήσουμε μαζί τους, ενόψει της support συναυλίας τους με τους Monkey3 και να τους αφήσουμε να εξηγηθούν. Τη βρώμικη δουλειά θα φέρει σε πέρας ο κιθαρωδός Πάρης Φράγκος!

Καλησπέρα Πάρη! Συγχαρητήρια για αυτό σας το νέο δημιούργημα, το οποίο με συγκλόνισε και πάλι! Είναι η πρώτη φορά που σου μιλάω, οπότε συγχώρεσε με για τις ορισμένες κλισέ ερωτήσεις. Τι σημαίνει Tuber;
Καλησπέρα και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! Tuber σε ακριβές μετάφραση είναι ο κόνδυλος, ο υπόγειος βλαστός δηλαδή ενός φυτού όπως η πατάτα! Αν θυμάμαι καλά όμως τ’ αδέρφια το διάλεξαν γιατί έδειχνε cool!

Μετά την κυκλοφορία του εξαιρετικού σας ΕΡ, δεν περίμενα ότι μπορείτε να ανεβάσετε πιο ψηλά ακόμη τον πήχη. Πόσο καιρό σας πήρε η σύνθεση και η ηχογράφηση της τελικής μορφής του “Desert Overcrowded”;
Συνθετικά κάποια κομμάτια υπήρχαν αρκετό καιρό, όπως και τώρα υπάρχουν πάρα πολλά κομμάτια για τον επόμενο δίσκο, ορισμένα τα παίζαμε και live σε διαφορετική μορφή βέβαια. Από τη μέρα που αρχίσαμε τις πρόβες με σκοπό την ηχογράφηση μέχρι τη μέρα που βγήκε ο δίσκος πέρασε κάτι παραπάνω από ένας χρόνος. Το αρχικό πλάνο ήταν 2-3 μήνες, αλλά από τη στιγμή που δεν μπορείς να αφοσιωθείς σε αυτό full time και οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως οι δουλειές, τα προσωπικά προβλήματα και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου μπαίνουν μπροστά σου λες, καλύτερα να το αφήσω να με πάει μόνο του παρά να προσπαθώ να είμαι δημιουργικός τις στιγμές που δεν γίνεται. Και έτσι μας πήγε σε αυτό το διάστημα, βέβαια μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει το ότι έχω δικό μου studio και δεν έχουμε να πιεζόμαστε και από θέματα budget κτλ.

Έχετε έναν ιδιαίτερο ήχο. Τι εξοπλισμό χρησιμοποιείτε για να έχετε αυτό το αποτέλεσμα; Πες μας δυο λόγια για την παραγωγή και το mastering του album.
H παραγωγή και η όλη διαδικασία έγινε από εμένα στο studio μου στις Σέρρες (Parallel Universe) και η ιδιαιτερότητα του ήχου μας οφείλεται στο ότι ξέρουμε από την αρχή περίπου που θέλουμε να πάμε και τι θα χρειαστεί για να φτάσουμε εκεί από θέμα εξοπλισμού, χώρων, μικροφώνων κτλ. Ο δίσκος ήταν έτοιμος σχεδόν στη τελική του μορφή, πριν φτάσει στο στάδιο της μίξης και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πήραμε όλες τις αποφάσεις από την αρχή και κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων χωρίς να αφήνουμε πράγματα για μετά αλλά και στο ότι δουλεύαμε σαν μπάντα, όπου ο ένας ενδιαφέρεται για τον ήχο του άλλου και για το σύνολο και όχι μόνο για τον εαυτό του. Στην εποχή του digital, του preset και της κονσέρβας του home studio πρέπει να δουλέψεις πολύ σκληρά και ανοιχτόμυαλα για να βγάλεις κάτι με ταυτότητα και χαρακτήρα!

“Desert Overcrowded”. Δύο λέξεις που συγκρούονται η μία με την άλλη. Λόγω της έλλειψης στίχων, θα ήθελα να μου πεις τι είχατε στο μυαλό σας για να επιλέξετε αυτόν τον τίτλο, αλλά και την φωτογραφία του εξωφύλλου.
“Desert Overcrowded” σημαίνει “πολυπληθής έρημος” και είναι μια φάαση του Κορνήλιου Καστοριάδη, που περιγράφει, έτσι, τις σύχρονες αστικές κοινωνίες! Σε εξώφυλλο είχαμε καταλήξει σε κάτι άλλο ώσπου μια μέρα, σ’ ένα bar συνάντησα τον φωτογράφο και φίλο μου Κωστή Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ξέρει ότι είμαι φαν του, και βγάζοντας τη φωτογραφική του μου λέει “δες τι βρήκα σήμερα έξω από το χωριό μου” και μου δείχνει, νταν!, αυτήν τη φώτο όπως είναι στο εξώφυλλο χωρίς photoshop χωρίς τίποτα! Και του λέω, αυτό είναι έτοιμο εξώφυλλο Tuber! Μόλις το είδαν και οι υπόλοιποι συμφώνησαν ομόφωνα!

Είναι από τις λίγες φορές που ακούω κάτι ορχηστρικό και δεν σκέφτομαι ότι μου λείπει η φωνή. Σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό να τραγουδήσετε πάνω στη μουσική σας;
Από την αρχή ξεκινήσαμε σαν ορχηστρική φάση και δεν είχαμε ποτέ βλέψεις για τραγουδιστή, κυρίως γιατί ποτέ δεν ήξερε κανείς τον κατάλληλο. Η αλήθεια είναι πως αυτό μας βοήθησε πολύ περισσότερο και λόγω ελευθερίας στη σύνθεση αλλά και πιο εύκολης αποδοχής της μουσικής μας στο εξωτερικό. Δε σου κρύβω όμως πως πλέον έχουμε γνωρίσει 2-3 άτομα που θα μπορούσαν να κάνουν μια συμμετοχή στο μέλλον σε κάποιο κομμάτι μας, βλέπουμε!

Το ΕΡ σας είχε πάρει πολύ καλές κριτικές σε ξένες ιστοσελίδες. Πως αγκάλιασαν οι “έξω” το “Desert Overcrowded”; Σας χτύπησε κάποιος την πόρτα για να παίξετε κάποια Live στην πόλη του;
Η αποδοχή του “Desert…” ήταν πολύ πάνω από το αναμενόμενο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την κυκλοφορία. Με το EP ήταν αλλιώς, χτίζαμε κάτι σιγά σιγά, τώρα όλος αυτός ο κόσμος στήριξε άμεσα τον καινούργιο δίσκο και είναι κάτι που μας ξάφνιασε πολύ ευχάριστα! Στέλνουμε βινύλια μέχρι και στο Μεξικό , ίσως από τα καλύτερα συναισθήματα που νιώθεις σαν μουσικός! Προτάσεις για live μας έχουν γίνει και πρόσφατα μάλιστα, από την Ρωσία που μας έχει στηρίξει και πάρα πολύ μιας και φαίνεται ότι έχει πολύ μεγάλο κοινό στο είδος. Τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμη και δε σου κρύβω πως τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και απαιτητικά, το pay to play πάει σύννεφο!

Πως είναι τα πράγματα μουσικά στις Σέρρες; Υπάρχει τοπική rock σκηνή;
Κατά καιρούς έχουν ξεκινήσει πολύ καλά σχήματα στη πόλη, αλλά δε μπορείς να πεις ότι είναι κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί σκηνή, έτσι όπως είναι τα πράγματα τώρα είναι πολύ δύσκολο ζήσει ένας νέος εδώ μόνιμα, έτσι οι περισσότεροι μεταναστεύουν κυρίως στη Θεσσαλονίκη, παίρνοντας και τα σχήματα μαζί τους.

Ανοίγετε την συναυλία των Ελβετών Monkey3, οι οποίοι κυκλοφόρησαν το χρόνο που μας πέρασε το όμορφο “The Fifth Sun”. Το έχεις ακούσει;
Τους Monkey3 τους γνώρισα όταν κάποιος μας είχε παρομοιάσει μαζί τους και μου αρέσουν αρκετά. Ο τελευταίος τους δίσκος ίσως και να είναι η ποιο όμορφη δουλειά τους όπως είπες κι εσύ.

Ποιες μπάντες σας έσπρωξαν στο να κάνετε αυτό που κάνετε;
Ο καθένας μας έρχεται από τελείως διαφορετικό μουσικό παρελθόν και ίσως αυτό να δίνει πολλά περισσότερα στο σύνολο πατώντας σε συνδυασμό και πάνω στα κοινά μας μονοπάτια. Εγώ προσωπικά, είμαι παιδί του John Frusciante του Josh Homme και του Kurt Cobain. 

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των Tuber;
Σίγουρα μια ευρωπαϊκή περιοδεία και ο επόμενος δίσκος ίσως να μην αργήσει και τόσο πολύ!

Καλή επιτυχία σε όλα σας τα σχέδια εύχομαι και σε ευχαριστώ για το χρόνο σου!
Εγώ ευχαριστώ για την φιλοξενία και το support!

234

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2118 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.