KINGDRAGON

Φαίνεται ότι το melodic hard rock στη χώρα μας γνωρίζει μία καινούργια άνθηση. Μετά λοιπόν από τις δυνατές φετινές κυκλοφορίες των Redrum, Danger Angel, Wild Rose και αναμένοντας τους νέους Outloud, ήρθε η σειρά των εξαιρετικών  Κingdragon να μας αποδείξουν με περιφανή τρόπο ότι και σούπερ συγκροτήματα διαθέτει η Ελλάδα αλλά και υπέροχες κυκλοφορίες μπορούν να αγοράσουν οι οπαδοί του είδους. Ο ηγέτης των Κingdragon, Γιώργος Ασπιώτης, μίλησε στο Rockway.gr για το νέο τους δίσκο και ποιο είναι τα άμεσα σχέδια του γκρουπ για το μέλλον.

Καλησπέρα Γιώργο… Γιατί άργησε τόσο πολύ να κυκλοφορήσει το “Hide The Sun”;
Το “Hide the Sun” άργησε περίπου ένα χρόνο να κυκλοφορήσει διότι έγιναν διπλές μίξεις λόγω του βινυλίου.

Αποκτήσατε αρκετές εμπειρίες με τα support που κάνατε  στους Gotthard, Ηouse of Lords και Firehouse. Ποιο πιστεύεις ότι ήταν το πιο σημαντικό live για εσάς;
Αν και δεν μπορώ να ξεχωρίσω εύκολα κάποιο event, θα πω ίσως ότι το ποιο “δυνατό” βράδυ ήταν αυτό με τους Firehouse. Πάντως πιστεύω ότι από την κάθε εμφάνιση μας πήραμε και κάτι διαφορετικό. Είναι ωραίο να συν-υπάρχεις on stage με τέτοιες μπάντες!

Τι σηματοδοτεί για την πορεία του συγκροτήματος, η συνεργασία σας με την Retrospect Records;
Η Retrospect Records είναι μια σοβαρή εταιρεία παγκοσμίως στο μελωδικό χώρο που κινούμαστε. Η συνεργασία αυτή πιστεύω ότι μας έδωσε καινούρια διάθεση, έτσι ώστε να το “πάρουμε” λίγο πιο σοβαρά το όλο πράγμα.

Σε ποια σημεία της παραγωγής δυσκολευτήκατε αρκετά;
Η παραγωγή αυτή έγινε 2 φορές στην ουσία. Οπότε η ουσιαστική δυσκολία ήταν στις τελικές μίξεις (για το cd) όπου έπρεπε να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές από την αναλογική version που προορίζονταν για το βινύλιο.

Με ποιο σκεπτικό διαλέξατε την ονομασία του “Hide The Sun” και ποια τραγούδια έχουν μεγαλύτερη και ιδιαίτερη σημασία για εσένα;
Το “Hide the Sun” είναι ένα κομμάτι που μιλάει, για την κατάσταση που έχει φτάσει η κοινωνία σήμερα και ποιος τελικά είναι το μεγάλο “αφεντικό”. Λόγω της κατάστασης που ζούμε και των αλλαγών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον πλανήτη. Πιστεύαμε λοιπόν από την αρχή, ότι αυτός έπρεπε να είναι ο τίτλος του δίσκου. Τα τραγούδια είναι σχεδόν “παιδιά” μου, και είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο από αυτά. Το κάθε τραγούδι, μου δημιουργεί σχεδόν διαφορετικό συναίσθημα. Όμως πιστεύω ότι υπάρχουν 1-2 τα οποία με αγγίζουν με διαφορετικό τρόπο. Δεν θα σου πω όμως ποια είναι αυτά, είναι κάτι που το κρατάω “δικό” μου.

Υπάρχουν σχέδια για live εμφανίσεις  σε Ελλάδα και εξωτερικό;
Ναι υπάρχουν. Το management του γκρουπ έχει ξεκινήσει ήδη επαφές και ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε κάποιες ημερομηνίες για εμφανίσεις και πιθανόν και εξελίξεις και για μια πρώτη περιοδεία στο εξωτερικό για το 2014.

Έχεις μια σημαντική προϊστορία με τους Spitfire, Rawsilk, Nightfall και σίγουρα θα υπήρξαν οι καλές και οι κακές στιγμές . Ποιο είναι το κλειδί ώστε να συνεχίσεις χωρίς  εμπόδια, εντάσεις και εμμονές;
Σίγουρα μετά από 20+ χρόνια υπάρχουν πολλά να θυμάσαι. Εγώ προσπαθώ να κρατώ στη μνήμη μου τις καλές στιγμές. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει σωστή συνεργασία εάν δεν υπάρχει πάθος για τη μουσική άλλα και υπομονή. Όλα τα άλλα είναι προσωπική τριβή με το διπλανό σου και χρειάζεται σεβασμός και να δίνεις “χώρο” στη σκέψη των ανθρώπων που συνεργάζεσαι.

Ο ήχος σας είναι κοντά σε αυτό που ονομάζουν οι κριτικοί melodic hard rock  το οποίο γνωρίζει άνθηση παγκοσμίως και τελευταία έχει ξανά μεγάλη αποδοχή και στην χώρα μας. Τι μαγικό ή ελκυστικό έχει συγκεκριμένος ήχος;
Όπως όλες οι μουσικές κατευθύνσεις και τα είδη στην δισκογραφία, ίσως το melodic hard rock κάνει το δικό του κύκλο τώρα. To συγκρότημα υπάρχει από το 2006, τότε δεν ήταν της μόδας αυτό το είδος. Είναι καλό που υπάρχει άνθηση ξανά στο είδος όπως λες, για να το μάθει και περισσότερος κόσμος. Πιστεύω πάντως ότι χωρίς μελωδικές γραμμές δεν θα ήταν τόσο διαχρονικό το είδος. Αυτό πιστεύω ότι είναι το “μαγικό” κλειδί στο melodic rock, οι μελωδίες!

Θεωρείς ότι είναι αδικημένο όργανο τα πλήκτρα για το hard rock;
Άστο, μην πιάσουμε αυτή την συζήτηση (γέλια). Τη “δυσκολη” εποχή του heavy (δεκαετία ‘90) όπου οι περισσότεροι έπαιζαν Seattle κλπ, και όπου το metal είχε μόνο ακραίες εκφάνσεις, και όπου τα μελωδικά σχήματα απλώς δεν υπήρχαν στο χάρτη της δισκογραφίας και όπου οι πληκτράδες ήταν 2-3 σε όλη την εδώ σκηνή… έχω φάει πολλά μπουκάλια σε soundchecks στο κεφάλι λόγω του ότι ΔΕΝ γούσταραν να βλέπουν πληκτράδες τότε σε heavy μπάντες. Βέβαια μετά τους Theater όλοι έμαθαν ότι υπάρχει και αυτό το όργανο και ξαφνικά όλοι το αγάπησαν. Δεν νομίζω όμως ότι γενικά στο Hard Rock υπάρχει μπάντα που δεν έχει πλήκτρα στο δίσκο της ή στα live της… Τέλος πάντων, το όργανο αυτό είναι σημαντικό και χαίρομαι που υπάρχουν πλέον και βιρτουόζοι του είδους. Δικαιώνει και εμάς τους παλαιότερους κατά κάποιο τρόπο για τις επιλογές μας.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι αγαπημένου σου γκρουπ  που ήθελες να παίξεις ή να διασκευάσεις;
Υπάρχουν αρκετά και ελπίζω κάποια στιγμή να κάνουμε κάποιες “επεμβάσεις” σε κάποια από αυτά.

Ποιο είναι το όραμα σου για τους Kingdragon;
Να είμαστε καλά στην υγεία μας, να συνεχίσουμε να είμαστε καλή παρέα, να κάνουμε ωραίες δημιουργικές πρόβες, να κάνουμε πολύ καλές εμφανίσεις, και φυσικά να κάνουμε πάντοτε δίσκους που μας εκφράζουν και με αυτούς να πίνουμε τις μπύρες μας, στην υγεία όλων των φίλων μας.

Τέλος, ποια είναι η άποψη σου για όλα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας;
Είναι λυπηρό το 2013 να βλέπεις άνθρωπο να ψάχνει στον κάδο των σκουπιδιών για να βρει να φάει, ντρέπομαι για το είδος μου. Έχω μικρό παιδί και τρέμω στην ιδέα για το μέλλον του. Πιστεύω ότι τα πάντα είναι στα χέρια μας. Ζούμε σε μία από τις πλουσιότερες και τις ομορφότερες χώρες του κόσμου. Πιστεύω ότι σίγουρα υπάρχει σχέδιο για να μας κάνουν πιο “φτωχούς” έτσι ώστε να έρθουν κάποια στιγμή και να μας πάρουν τα πάντα ως αντάλλαγμα… Εμείς όμως δεν πρέπει να τους αφήσουμε…

267