SEPTIC FLESH: “The Great Mass”

Οι άρχοντες του σκότους επιστρέφουν για να πάρουν μαζί τους όσες ψυχές κατάφεραν να γλιτώσουν απο την ακρόαση του “Communion”. Το νέο τους αριστούργημα ονομάζεται “The Great Mass” και είναι συνδυασμός συμφωνικής μουσικής με death metal. Ένα άκρως ορχηστρικό και δυναμικό άλμπουμ με κινηματογραφική αίσθηση.

Πόσο κλισέ έχουν γίνει όμως αυτά πλέον; Όλα τα μεγαθήρια του χώρου έχουν χρησιμοποιήσει ορχήστρα ώστε η μουσική τους να έχει το ένα κλίκ παραπάνω. Εδώ όμως οι Septic Flesh δεν προσπαθούν απλά να εντυπωσιάσουν, αλλά είναι ένα με την ορχήστρα παρουσιάζοντας ένα αποτέλεσμα, που κάνει τα soundtrack ταινιών τρόμου να μοιάζουν παιδικά μπροστά του. Αυτά τα τραγούδια είναι η πιο τρανή ηχητική απόδειξη, που δικαιολογεί τις τιμές και διακρίσεις, που έχει πάρει ο Χρήστος Αντωνίου για τις σπουδές του πάνω στην κλασσική μουσική όλα αυτά τα χρόνια. Τα θέματα που συνέθεσε, τα αποδίδει άψογα για ακόμα μια φορά η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας. Με τραγούδια ύμνους όπως: “The Great Mass Of Death”, “Pyramid God”, “Oceans Of Grey” και “The Undead Keep Dreaming”, αισθάνεσαι την ανατριχίλα να σου διαπερνά τη ραχοκοκαλιά. Αδιαμφισβήτητα οι Septicflesh είναι η dream team του συμφωνικού death metal, με μουσικούς όπως: ο Seth Siro Anton (φωνή, μπάσο), ο οποίος σε αυτόν τον δίσκο πραγματοποιεί τα πιο απόκοσμα φωνητικά της καριέρας του, όπως επίσης δημιουργεί και ένα μαγευτικό artwork, αποδίδοντας σε απίστευτες εικόνες την μουσική του δίσκου, ο Χρήστος Αντωνίου (κιθάρα), ο οποίος έχει συνθέσει τα ορχηστρικά μέρη του “The Great Mass” και εκτοξεύει την αξία των Flesh στα ύψη, ο Σωτήρης Βαγενάς “Anunnaki (καθαρά φωνητικά, κιθάρα), ο οποίος μας μαγεύει για ακόμα μια φορά με την εξωπραγματική φωνή του και συνθέτει τις μελωδικές κιθάρες, που είναι το σήμα κατατεθέν των Septic flesh όλα αυτά τα χρόνια και τέλος, ο Φώτης Benardo (drums), ο οποίος απλά είναι ο κορυφαίος έλληνας drummer κατά την άποψη μου. Την δική τους πινελιά βέβαια, δίνουν δύο ξεχωριστές φωνές, η συγκλονιστική Ανδρονίκη Σκουλά (Chaostar), που μετά το “Aealo” των Rotting Christ κάνει αισθητή την παρουσία της και εδώ, όπως και η σοπράνο τραγουδίστρια των Meden Agan, Ηλιάνα Τσακιράκη, όπου η μοναδική φωνή της δένει αρμονικά με το συμφωνικό στοιχείο του γκρουπ.

Φυσικά το τελικό αποτέλεσμα το έχει επιμεληθεί ο παραγωγός Peter Tägtgren (Immortal, Hypocrisy etc), που με την εμπειρία και το κύρος του προσδίδει κάτι ξεχωριστό σε αυτόν τον δίσκο. Οι Septicflesh δεν επαναπαύτηκαν μετά από την επιτυχία του “Communion” και ξεπερνούν κατά πολύ τον εαυτό τους. Νομίζω ξέρω τι θα ψηφίσω για καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς από τώρα…

Δημήτρης Άγας

974