MYTHODEA

Λίγο μετά τα μισά του θέρους που μόλις αφήσαμε πίσω, επισκέφτηκε την χώρα μας, και συγκεκριμένα την πανέμορφη Χαλκίδα, ο πάντα δραστήριος και ταλαντούχος John West (φωνητικά) για να συναντήσει από κοντά, ποιόν άλλο, τον “δικό μας” Χρήστο Νικολάου, ιθύνοντα νου, συνθέτη και κιθαρίστα των Mythodea. Στην αποκλειστική συνέντευξη που έκαναν την τιμή να παραχωρήσουν στο Rockway μας μιλούν για το ντεμπούτο τους album, την ηχογράφηση ενός κομματιού επί ελληνικού εδάφους, λεπτομέρειες για το ξεκίνημα αλλά και τα σχέδια για το μέλλον των Mythodea και αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα πραγματάκια. Με ιδιαίτερα καλή διάθεση από όλους και τον ήλιο να λάμπει στο ζεστό πρωινό του καλοκαιριού, με θέα την παλιά γέφυρα στον πορθμού του Ευρίπου η κουβέντα μας κύλησε ως εξής…

Καλώς ήρθες στην Ελλάδα John, πως τα περνάς ως τώρα;
West: Είναι θαυμάσια, είναι το πρώτο μου ταξίδι εδώ, οπότε απολαμβάνω τον καιρό, κάναμε κάποιες ηχογραφήσεις, φωτογραφήσεις και βίντεο δουλεύοντας επάνω σε υλικό των Mythodea. Επισκέφτηκα την Ακρόπολη, έπρεπε να το κάνουμε αυτό…

Nikolaou: …Ναι, ήταν η πρώτη φορά που συναντηθήκαμε πρόσωπο με πρόσωπο, φτιάξαμε μια ακουστική έκδοση ενός κομματιού μας στο σε ιδιωτικό χώρο στο σπίτι μου και το βιντεοσκοπήσαμε και πολύ σύντομα θα έχετε την δυνατότητα να το δείτε και να το ακούσετε.

Πως αισθάνεστε που συναντιέστε για πρώτη φορά από κοντά;
West: Είναι θαυμάσια… Το ήξερα πως θα ήταν…

Nikolaou: Ναι, είναι θαυμάσια… Είναι όμορφο συναίσθημα το να τον γνωρίζω από κοντά γιατί υπήρξα fan του John για πολλά χρόνια, είναι κάτι σαν όνειρο που πραγματοποιήθηκε. Είναι διαφορετικό το να γνωρίζεσαι από κοντά από οτιδήποτε κάναμε αυτά τα χρόνια, επειδή το album πήρε 4 χρόνια και μιλούσαμε μόνο με email.

Πόσο δύσκολο ήταν αυτό; Το να συνεργάζεστε αποκλειστικά μέσω ίντερνετ;
West: Βασικά έτσι γίνεται αυτή την εποχή, έτσι δείχνει δηλαδή…

Πως ξεκίνησε η συνεργασία σας;
West: Ο Χρήστος επικοινώνησε μαζί μου λέγοντάς μου πως εργάζεται επάνω σε αυτό το project και ότι πραγματικά δε μπορούσε να φανταστεί κάποια άλλη φωνή σε αυτό ρωτώντας με αν θα ήμουν διαθέσιμος να το κάνω, οπότε άκουσα την μουσική και είδα ότι μπορούσα να ανταπεξέλθω. Το πήγαμε ένα τραγούδι την φορά, δεν ξέραμε που ακριβώς θα μας πήγαινε καθόλη την πορεία.

Nikolaou: Είχα ένα κομμάτι το οποίο το είχα φανταστεί με τον John να το τραγουδάει, αλλά δεν γνώριζα αν θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί μου, οπότε του έστειλα ένα email ζητώντας του να κάνουμε αυτό μόνο το κομμάτι. Δέχθηκε και τελικά βγήκε πολύ καλό, έτσι ξεκίνησε.

Έκανα αυτή την ερώτηση επειδή John δέχεσαι συχνά προτάσεις συνεργασίας από άλλους μουσικούς, οπότε αναρωτιέμαι τι ήταν αυτό στους Mythodea που σε έκανε να αποφασίσεις την συνεργασία με τον Χρήστο;
West: Απλά σκέφτηκα πως είναι κάτι διαφορετικό, αναζητώ να κάνω δουλειές με υψηλή ποιότητα σε ότι αφορά την μουσικότητα και την σύνθεση και αυτή η δουλειά είχε μια διαφορετική αίσθηση μέσα της, ένας διαφορετικός ήχος και σκέφτηκα ότι ταιριάζει καλά με την φωνή μου…

Nikolaou: Ταιριάζει τέλεια…

West: Ναι, ταιριάζει καλά, το ξέρεις μόλις το ακούσεις…

Επίσης στην σύνθεση της μπάντας υπάρχει ένας θρυλικός μπασίστας, ο Steve DiGiorgio…
West: Τι άτομο!

Nikolaou: Ο John πρότεινε τον Steve να μπει σε αυτό το project. Στην αρχή, έπαιζα εγώ και το μπάσο και ο John σκέφτηκε πως θα ήταν καλύτερα να έχουμε έναν αληθινό μπασίστα.

West: Γνώριζα την δουλειά του από τους Artension, οπότε πιθανόν ο κατάλληλος τύπος για την δουλειά…

Nikolaou: Είναι γνωστός από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 κι έχει κάνει τόσα πολλά album, ήταν πραγματικά μεγάλη τιμή να τον έχω στο album.

West: Νομίζω πως κάνει τεράστια διαφορά…

Nikolaou: Ναι, τεράστια διαφορά (γέλια)

West: Ο κόσμος πολλές φορές δεν αναγνωρίζει το μπάσο, είναι ένα είδος κρυμμένου οργάνου, αλλά η συνολική εικόνα του ήχου είναι τόσο διαφορετική.

Nikolaou: Καθώς έκανα την μίξη του album είχαμε μια συζήτηση με τον Steve και είπε πως συνήθως στις δουλειές που κάνει το μπάσο είναι πολύ χαμηλό στην μίξη για να το ακούς. Και του απάντησα πως δεν θα είχα έναν θρυλικό μπασίστα και θα τον έθαβα στην μίξη. Έβαλα τα δυνατά μου να ακουστεί όλο το ταλέντο του, έχει έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα στο παίξιμό του…

West: Δεν ξέρω αν γνωρίζεις πόσες χορδές έχει επάνω σε αυτό το πράγμα… τουλάχιστον έξι… οπότε έχεις όλες αυτές τις διαφορετικές οκτάβες, κάνουν τεράστια διαφορά στο μουσικό τοπίο.

Nikolaou: Ήταν απίθανο να δουλεύω με αυτόν τον τύπο, τον αισθάνομαι σαν ένα πολύ κοντινό μου φίλο πλέον.

Πόσο ικανοποιημένοι αισθάνεστε με το album;
Nikolaou: Πολύ ικανοποιημένοι. Κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε με τα μέσα που είχαμε τη δεδομένη χρονική στιγμή.

West: Νομίζω πως ήδη σκεπτόμαστε το επόμενο…

Nikolaou: Ναι και πιστεύουμε πως το επόμενο θα είναι ακόμη καλύτερο

West: Αγαπάμε πολύ αυτή τη δουλειά αλλά ήδη κάνουμε σχέδια για το πως θα δημιουργήσουμε κάτι ακόμη καλύτερο.

Από τα λεγόμενά σας για το επόμενο album συμπεραίνω πως οι Mythodea ήρθαν για να μείνουν.
West: Έτσι δείχνει…

Nikolaou: Το θέλουμε…

Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη στιγμή/κομμάτι στο album για τον καθένα σας;
Nikolaou: Ίσως το πρώτο που ηχογραφήσαμε, το “Ultimate Pain”, είναι συναισθηματικό για μένα, με συγκίνησε που άκουσα τον John West στην μουσική μου.

West: Κι έπειτα είναι εκείνο το κομμάτι το “We”, είναι σαν μπαλάντα αλλά (σ.σ. στρέφεται προς τον Nikolaou)…

Nikolaou: …ναι, το συνέθεσα ως δώρο για τον γάμο του αδερφού μου, οπότε το κάναμε ένα μήνα πριν το γάμο…

West: Είναι ένα καλό metal κομμάτι για γάμους που κατάφερε να μπει στο album…

…και τυχερός αδελφός επίσης. John έχεις γράψει τους περισσότερους στίχους στο album, από που εμπνέεσαι;
West: Εμπνέομαι από όλα τα πράγματα, την φύση, την ζωή, μου αρέσει πολύ επίσης το διάβασμα, ψάχνω διάφορα θέματα. Αν μου δώσει (σ.σ. ο Χρήστος) έναν τίτλο τραγουδιού θα κάνω έρευνα, έχω σημειώσεις γεμάτες με στίχους, τίτλους τραγουδιών, ιδέες και διάφορα τέτοια. Πολύ καλή πηγή για κατοπινές δουλειές. Κάποιους τίτλους τραγουδιών τους είχε έτοιμους ο Χρήστος κάποια άλλα πράγματα τα δημιούργησα εγώ. Μερικές φορές μου έρχονται ιδέες σε κάποιο όνειρο, ή κάτι τέτοιο, όπως και να έχει όποτε έχω κάποια έμπνευση τα σημειώνω και τα σώζω να τα χρησιμοποιήσω εκείνη την στιγμή ή ακόμη και για αργότερα.

Είστε ακόμη χωρίς συμβόλαιο, αλλά μόλις κυκλοφορήσατε μόνοι σας το ντεμπούτο σας σε περιορισμένο digipack cd. Πως μπορεί ο κόσμος να το προμηθευτεί;
Nikolaou: Μπορεί να γίνει παραγγελία μόνο online μέσω της ιστοσελίδας μας www.Mythodeaband.com

West: και επίσης στα sex shop (πολλά γέλια)…

John όλα αυτά τα χρόνια έχεις δουλέψει σε τόσα πολλά album με τόσους πολλούς καλλιτέχνες, νιώθεις ικανοποιημένος;
West: Όχι πραγματικά (γέλια), δεν θα συνέχιζα αν ήμουν, νομίζω πως πάντα προσπαθείς για το επόμενο προσπαθώντας να είσαι δημιουργικός. Δεν νομίζω πως κάποιος που φτάνει σε αυτό το σημείο νιώθει απλή ικανοποίηση και αυτό ήταν όλο, αλλά σταθερά αναρωτιέσαι τι είναι αυτό που θα κάνεις στην συνέχεια, πως να ξανά ανακαλύψεις πράγματα, το επόμενο solo album ή το επόμενο Mythodea album, απλά προχωράει το όλο πράγμα.

Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα και τους δύο για τον χρόνο σας, υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να συμπληρώσετε για τους φίλους των Mythodea;
Nikolaou: Θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε για όλη την υποστήριξη και σε όσους τώρα ανακαλύπτουν τους Mythodea θα ήθελα να πω να τσεκάρουν τι έχουμε κάνει στο ντεμπούτο μας και να περιμένουν ακόμη περισσότερα στο μέλλον.

West: Επίσης να πούμε πως τους έχουμε μια έκπληξη που δημιουργήσαμε εδώ στην Ελλάδα μαζί φτιάξαμε κάτι που πιστεύω είναι πολύ ιδιαίτερο, κατά την επίσκεψή μου αυτή. Έρχεται πολύ σύντομα…

Nikolaou: Έρχεται σύντομα!

180