LONG DISTANCE CALLING

Φαντάζει αδύνατο να ασχολείται κάποιος με τον χώρο του post-rock και να μην γνωρίζει μία από της καλύτερες σύγχρονες μπάντες του είδους, τους Γερμανούς Long Distance Calling. Εν αναμονή της καινούργιας τους δουλειάς, που θα φέρει τον τίτλο “The Flood Inside” και θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό, ετοιμάσαμε κάποιες ερωτήσεις για τον τραγουδιστή (ω ναι, έχουν τραγουδιστή πλέον) της μπάντας Martin “Marsen” Fischer. And it starts like that…

Καλησπέρα Martin. Φαντάζομαι ότι αυτήν την περίοδο ανυπομονείτε όλοι για την επίσημη κυκλοφορία του καινούργιου σας άλμπουμ (“The Flood Inside”). Τι θα πρέπει να περιμένουμε και πόσο διαφορετικό θα είναι το καινούργιο άλμπουμ σε σχέση με παλιότερες κυκλοφορίες.
Νομίζω ότι η κύρια διαφορά είναι ο αριθμός των κομματιών που περιέχουν φωνητικά αλλά και το γεγονός ότι έχουν συμμετάσχει πολλοί περισσότεροι μουσικοί αυτή τη φορά. Παρόλα αυτά παραμένει ένα LDC άλμπουμ αλλά με πολλές επιρροές που δεν έχετε ακούσει από την μπάντα σε προηγούμενες κυκλοφορίες. Είναι μάλλον το πιο πειραματικό άλμπουμ που έχουν κάνει οι Long Distance Calling μέχρι και σήμερα.

Δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι σε ένα από τα καινούργια σας κομμάτια (“Ductus”) που είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε, παρατηρούμε μία ethnic/world music αισθητική στο μισό τραγούδι. Είναι αυτό ένα στοιχείο που περιέχουν και άλλα κομμάτια του δίσκου;
Υπάρχει όντως μία “αραβική” αισθητική στο δεύτερο μισό του κομματιού και αυτό είναι όλο. Είναι πάντως όμορφο που το παρατηρείς αυτό και πιστεύω ότι αυτό το στοιχείο προσθέτει μία διαφορετική ατμόσφαιρα στον κομμάτι αλλά και στον δίσκο γενικότερα.

Οι Long Distance Calling δεν είναι πλέον μία instrumental μπάντα χάρη σε εσένα. Πως πήρατε την απόφαση να προσθέσετε φωνητικά στην μουσική των LDC σε μόνιμη βάση, πέρα από τις φιλικές συμμετοχές που συναντάμε σε προηγούμενες κυκλοφορίες;
Η απόφαση δεν ήταν αποκλειστικά δική μου. Εγώ εμφανίστηκα όταν ήδη είχε παρθεί η απόφαση για να προστεθούν φωνητικά στο άλμπουμ. Είχαν επιλεγεί τρία κομμάτια στα οποία θα υπήρχαν φωνητικά και ένα ακόμα στο οποία θα υπήρχαν κάποια guest vocals. Γνώριζα από πριν τους LDC προσωπικά και είχαμε περάσει και κάποιο χρόνο περιοδεύοντας μαζί με την άλλη μου μπάντα τους Pigeon Toe. Διασκέδαζα κάθε ζωντανή τους εμφάνιση οπότε δεν ήταν πολύ δύσκολη απόφαση για εμένα το να αποδεχτώ την πρόσκληση.

Πως νομίζεις ότι οι οπαδοί των LDC θα προσεγγίσουν αυτή την αυξανόμενη χρήση φωνητικών στο “The Flood Inside”;
Δεν έχω την παραμικρή ιδέα. Παρόλο που οι οπαδοί των LDC είναι γνωστό ότι είναι αρκετά ανοιχτόμυαλοι είναι δύσκολο να πω πως θα αντιδράσουν. Είναι λίγα τα κομμάτια που έχουν φωνητικά και το μισό άλμπουμ είναι instrumental οπότε προσωπικά δεν βλέπω κάποια τεράστια αλλαγή στην μπάντα αλλά νομίζω ότι θα πρέπει απλά να περιμένουμε την κυκλοφορία του δίσκου για να βγάλουμε συμπεράσματα.

Δυστυχώς δεν έχουμε κάποιο δείγμα από κάποιο κομμάτι με φωνητικά από τον καινούργιο δίσκο. Μήπως θα μπορούσες να μας δώσεις κάποια στοιχεία αναφορικά με τον τρόπο που προσεγγίζεις φωνητικά τα κομμάτια; Πιστεύεις ότι αυτό έχει επηρεάσει θετικά την μουσική των LDC;
Θεωρούμε τα φωνητικά ένα ακόμη μουσικό όργανο και όχι το κύριο στοιχείο σε κάποιο κομμάτι. Οπότε δεν πιστεύω πως τα φωνητικά έχουν επηρεάσει την μουσική αλλά πως η μουσική έχει επηρεάσει τα φωνητικά.

Οι Long Distance Calling συγκαταλέγονται στην λίστα με τις post-rock μπάντες. Πως θα περιέγραφες εσύ την μουσική σας και με ποιο άλλο μουσικό είδος θα παρομοίαζες την μουσική των LDC;
Δεν είμαι και πολύ καλός με μουσικά είδη αλλά το post-rock νομίζω ότι ταιριάζει μια χαρά. Πάντα θεωρούσα τους LDC μία instrumental μπάντα και δεν είχα ποτέ σκεφτεί για κάποιο συγκεκριμένο μουσικό είδος. Τώρα που είμαι στην μπάντα είναι ακόμη ποιο δύσκολο για μένα να τους κατηγοριοποίησω κάπου. Το αφήνω αυτό σε άλλους.

Ποιες είναι οι κύριες μουσικές σας επιρροές γενικά; Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που ακούτε τώρα τελευταία και το οποίο σας επηρέασε αρκετά κατά την διάρκεια την σύνθεσης του καινούργιου σας άλμπουμ;
Υπάρχουν κάποιες μπάντες τις οποίες ακούμε όλοι αλλά από την άλλη ο καθένας έχει τις δικές του επιρροές. Επίσης, αναλογιζόμενοι όλους τους μουσικούς που συμμετέχουν σε αυτό το άλμπουμ είναι πραγματικά αδύνατο να διαλέξω κάτι σαν κύρια επιρροή.

“The Flood Inside”. Θα ήθελες να μας πεις κάτι αναφορικά με τον τίτλο του δίσκου; Ποιο είναι το νόημα πίσω από τον τίτλο; Υπάρχει μήπως κάποιο μήνυμα που θέλετε να περάσετε στον κόσμο με αυτό;
Ο τίτλος αναφέρεται στην εσωτερική πάλη η οποία μπορεί να έχει πάρα πολλές μορφές. Είναι ένα πολύ προσωπικό θέμα αλλά είναι επίσης ένας λόγος για τον οποίο συμφωνούμε όλοι και μπορούμε να αναγνωρίσουμε τους εαυτούς μας χωρίς να χρειάζεται να γίνουμε απόλυτα συγκεκριμένοι. Όταν άκουγα παλαιότερες δουλειές των LDC πάντα αισθανόμουν ότι υπήρχε μία κεντρική ιδέα σε κάθε κομμάτι και με κάποιο τρόπο τα έβαζαν όλα αυτά μαζί δημιουργόντας κάτι μεγαλύτερο. Οπότε ήταν για μένα μία πρόκληση να καταφέρω να δώσω σε αυτό το αφηρημένο νόημα μία ποιο ορατή όψη μέσα από τους στίχους. Μου αρέσει πολύ ο τίτλος γιατί όσον αφορά τα φωνητικά δεν απέχει καθόλου από αυτό που είχα αρχικά στο μυαλό μου.

Τι θα έλεγες σε κάποιον που δεν έχει ακούσει ποτέ τους LDC; Γιατί πιστεύεις ότι θα έπρεπε να ασχοληθεί με την μουσική σας;
Αυτό εξαρτάται. Αν είναι κάποιος που θέλει να εισέλθει κάπου πιο βαθιά για να αναζητήσει νέες αντιλήψεις τότε οι LDC αποτελούν την ιδανική επιλογή. Αν είναι κάποιος ο οποίος είναι συνηθισμένος σε ραδιοφωνικά χιτάκια των 3.30 λεπτών τότε τα πράγματα μπορεί να είναι κάπως διαφορετικά.

Θα προτιμούσες κάποιος να αγοράσει το CD σας ή να έρθει να σας δει να παίζετε live; Πιστεύεις ότι η μουσική είναι κάτι που θα πρέπει να διανέμεται δωρεάν στον κόσμο και ότι οι μπάντες θα πρέπει να βγάζουν χρήματα από τις ζωντανές τους εμφανίσεις ή το αντίθετο;
Αν κάποιος δεν έχει δει τους LDC ζωντανά τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να πάει και να τους δει. Υπάρχει κάτι πολύ προσωπικό και συναισθηματικό στις ζωντανές τους εμφανίσεις. Δεν έχω παίξει μαζί τους ακόμη αλλά θα κάνω το πρώτο live μαζί τους την επόμενη εβδομάδα και ανυπομονώ γι αυτό. Δεν νομίζω ότι η μουσική είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να διανέμεται δωρεάν γενικά αλλά νομίζω ότι τα downloads θα πρέπει να είναι πιο φθηνά σε σχέση με τα CD’s και τα βινύλια. Για πολλές μπάντες το να έχουν υπογράψει σε μία δισκογραφική εταιρία είναι πολύ σημαντικό και ο μόνος τόπος που μπορούν να επιβιώσουν είναι πουλώντας τους δίσκους τους.

Ποιο είναι το αγαπημένο στου κομμάτι από τους LDC;
Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο αγαπημένο κομμάτι. Αυτό σχετίζετε γενικά και με την προσωπική μου διάθεση. Υπάρχουν στιγμές που κάποιο κομμάτι μου αρέσει περισσότερο από κάποιο άλλο και ούτω καθεξής. Μετά την περιοδεία νομίζω ότι το αγαπημένο μου θα είναι αυτό που με το οποίο θα διασκέδασω περισσότερο όσο παίζουμε.

Έχετε ήδη κανονίσει μία Ευρωπαϊκή περιοδεία για την προώθηση του “The Flood Inside”. Υπάρχουν μήπως κάποια πλάνα για κάποια άλλη περιοδεία εκτός Ευρώπης αργότερα? Είσαι ενθουσιασμένος που θα σύντομα θα ξεκινήσει η περιοδεία με τους LDC;
Είμαι πραγματικά πολύ ενθουσιασμένος. Νομίζω ότι θα είναι μια εξαιρετική περιοδεία. Μου αρέσουν επίσης και οι άλλες μπάντες που θα περιοδεύσουν μαζί μας (Solstafir, Audrey Horne). Δεν γνωρίζω κάτι για κάποιο άλλο tour ακόμη. Αυτό που είναι κανονισμένο είναι ότι θα παίξουμε σίγουρα σε κάποια φεστιβάλ το καλοκαίρι.

Ποιες είναι οι βασικές φιλοδοξίες σου με τους LDC και τι ελπίζεις ότι θα πετύχετε με την μουσική σας;
Δεν προγραμματίζω για το μακρινό μέλλον. Αυτό που σκέφτομαι αυτή τη στιγμή είναι η περιοδεία. Θα πρέπει να προωθήσουμε το καινούργιο μας υλικό και να κάνουμε καλές εμφανίσεις. Ελπίζω ότι κατά την διάρκεια της περιοδείας θα βρούμε κάποιον χρόνο για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε καινούργιο υλικό.

Δυστυχώς, για εμάς, η Ελλάδα δεν είναι ανάμεσα τις χώρες της Ευρωπαϊκής σας περιοδείας. Σκέφτεστε μήπως να κάνετε κάποια εμφάνιση και στην χώρα μας αργότερα;
Σίγουρα θα το ήθελα αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμένα.

Γνωρίζεις μήπως κάποιες Ελληνικές μπάντες και αν ναι ποιες είναι αυτές;
Φοβάμαι πως δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Ξέρω τους Firewind και τους Aphrodite’s Child και η μητέρα μου άκουγε πολύ Μίκη Θεοδωράκη, αν μετράει αυτό. Πάντως δεν ξέρω πολλά για τις μπάντες που μου αρέσουν οπότε ίσως υπάρχουν και άλλες που είναι από Ελλάδα και απλά δεν το γνωρίζω.

Τελευταία ερώτηση ανοιχτή για να πεις ότι θέλεις και σε όποιον θέλεις.
Ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία που μας δίνετε. Ελπίζουμε να σας δούμε κάπου. Κρατήστε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά!

150

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.