HEAVATAR: “Opus I- All My Kingdoms”

Ο Stefan Schmidt που συγκρότησε τους Heavatar, μια Γερμανική συμφωνική- power metal μπάντα, ήταν μέλος μια άλλης ιδιόμορφης (και βαρετής) a-Capella μπάντας με το όνομα Van Canto.

Με 5 φωνές και έναν ντράμερ κυκλοφόρησαν κάποια album που 2 είχαν αναλάβει τα lead φωνητικά, ο ένας ήταν ο ντράμερ και οι άλλοι 3 (μεταξύ τους και ο Schmidt σαν φωνητική ρυθμική κιθάρα) προσομοίαζαν τα υπόλοιπα όργανα με την φωνή τους (έλεος δηλαδή).

Με τέτοιο fail παρελθόν πόσο τύχη μπορεί να έχει το παρόν του με τους Heavatar (στο οποίο συμμετέχουν και φίλοι του από τους Van Canto). Τι κι αν στα credits ευχαριστεί μεγάλους κλασικούς όπως οι Beethoven, Bach, Paganini και Bizet, δυστυχώς το “Opus I” δεν έχει τίποτα από το μεγαλείο των προαναφερθέντων μουσικών. Μπορεί να στηρίζεται επάνω τους θεματολογικά σε σημεία (σε κάθε κομμάτι έχει και μια αναφορά), όμως αυτό απαιτεί και κατάλληλες ικανότητες για να βγει ενδιαφέρον το αποτέλεσμα.

Στην μεγαλύτερή τους έκταση οι συνθέσεις είναι γλυκανάλατες και ανιαρές. Οι τσαμπουκαλεμένες τους στιγμές είναι δακτυλοδεικτούμενες και όχι αντιπροσωπευτικές του συνόλου. Η φωνή του Schmidt (ο οποίος παίζει και ρυθμική κιθάρα- πραγματική αυτήν την φορά) από μόνη της είναι από τα λίγα που θα προσέξει κανείς κατά την ακρόαση καθώς ακούγεται ως ένα υβρίδιο Peter Wagner και James Hetfield! Οι συνθέσεις όμως είναι τόσο τραγικές που πραγματικά δε νομίζω να μπορεί να κρατήσει κανέναν ο Schmidt από μόνος του. Εξαίρεση το “Born To Fly” που αποτελεί ένα τυπικό power metal κομμάτι που στέκεται κάπως πιο αξιοπρεπώς από τα υπόλοιπα και το “The look above” με τις πιο πειστικές Rhapsody επιρροές και την πολύ όμορφη μελωδία στο πιάνο.

Τελικά με την ακρόαση του “All My Kingdoms” μου λύθηκε και η απορία του γιατί τόσο καιρό δεν έφτιαχνε κανονική μπάντα καθώς κάτι φαίνεται να ήξερε…

506