HORISONT

Για κάποιον λόγο, που ούτε εκείνοι γνωρίζουν, στη Σουηδία η σεβεντίλα έχει φτάσει στο μεδούλι μιας μερίδας μουσικών, που συνεχίζουν την παράδοση των προπατόρων εκείνης της σημαντικής μουσικής δεκαετίας για τον σκληρό ήχο. Οι Horisont είναι ένα κομμάτι εκείνης της “παρέας”. Ενόψει της συναυλίας τους στο Αn Club στις 16 Φεβρουαρίου, επικοινωνήσαμε μαζί τους για να μιλήσουμε για το εκπληκτικό τους περσινό album, ”Sercond Assault”.

Καλησπέρα! Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη!
Κανένα πρόβλημα, φίλε μου.

Θα μπορούσατε να παρουσιάσετε τους Horisont για όσους ενδεχομένως δεν σας γνωρίζουν;
Οι Horisont αποτελούνται από τους Pontus Jordan (τύμπανα), Charles Van Loo και Kristofer Möller στις κιθάρες, Magnus Delborg (μπάσο) και Axel Söderberg (φωνητικά). Ξεκινήσαμε να παίζουμε παρέα το 2004 και μας άρεσε το ίδιο είδος μουσικής και νιώσαμε πώς θα έπρεπε να υπάρχει κάποιο συγκρότημα ακόμα που να παίζει ακριβώς αυτό.

Πως προέκυψε το όνομα του συγκροτήματος;
Επειδή γράφαμε τραγούδια με σουηδικό στίχο θέλαμε να έχουμε και αντίστοιχο όνομα και επιλέξαμε το Horisont (σ.σ. “Ορίζοντας” στα σουηδικά). Η ιδέα ήταν του Kristofer Θεωρήσαμε πως ταιριάζει γάντι και δίνει και την αίσθηση ελπίδας για το μέλλον.

Ήδη από το ντεμπούτο σας το κοινό σας έβαλε στην παρέα με τα άλλα όμορφα συγκροτήματα που αναβιώνουν τον παλαιό ήχο, όπως Graveyard, Witchcraft κτλ, και οι κριτικές ήταν παραπάνω από ενθαρρυντικές. Ο τίτλος του είναι “Två sidor av horisonter” (μτφ “Οι δυο πλευρές του ορίζοντα”). Τι υπάρχει σε κάθε πλευρά;
Η μία πλευρά είναι η σουηδική και η άλλη είναι η αγγλική πλευρά. Μία για κάθε γλώσσα με τις οποίες εκφράζουμε τη μουσική μας.

Επιστρέψατε πρόσφατα με ένα ακόμα album, με τίτλο “Second Assault” και είναι ακούγεται ακριβώς έτσι. Επιτίθεστε στα συναισθήματα μας με την πολύ καλή μουσική σας. Είναι το ηχητικό αποτέλεσμα το αναμενόμενο;
Ήταν η πρώτη φορά που συνεργαστήκαμε με τον παραγωγό Don Alsterberg, ο οποίος μας βοήθησε να κοιτάξουμε τα τραγούδια μας από άλλη γωνία. Είναι εύκολο ένας άνθρωπος όταν γράφει τραγούδια να σκαλώσει σε μια συγκεκριμένη φόρμα, οπότε το να έχεις έναν τρίτο άνθρωπο με διαφορετικές και όμορφες ιδέες είναι μοναδικό. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το δίσκο.

Το “Second assault” ακούγεται αρκετά επικό. Τι πραγματεύεται η ιστορία πίσω από τους στίχους;
Έχει να κάνει με το γάμο του Kristofer και το γλέντι που ακολούθησε (γέλια)! Πολύ γύμνια, ζογκλεριλίκια με μαχαίρια και αίμα (γέλια)!

Γιατί πιστεύετε ότι υπάρχουν τόσα πολλά καλά συγκροτήματα στη Σουηδία που ασχολούνται με τον ήχο του ’70; Ποια συγκροτήματα έχουν επηρεάσει τη μουσική σας;
Βοηθάει πολύ το κράτος σε μορφή επιχορηγήσεων, οπότε είναι πιο εύκολο να βρεις μέρος για να εξασκηθείς και να δημιουργήσεις και στο τέλος, δεν σου κοστίζει και τόσο πολύ. Οι πολιτικοί στη Σουηδία ασχολούνται πολύ με τον πολιτισμό. Τώρα, το ότι ξεφυτρώνουν συνεχώς συγκροτήματα αυτού του ήχου, δεν μπορώ ακριβώς να το εξηγήσω. Μάλλον έχουμε καλό γούστο στη μουσική (γέλια). Κάποιοι καλλιτέχνες που επηρέασαν το παίξιμο μας είναι οι Scorpions, ο Savoy Brown και ο Ted Nugent, αλλά οι ιδέες για τα τραγούδια μπορεί να έρθουν από οτιδήποτε.

Η παραγωγή του “Second assault” είναι εκπληκτική. Πως ήταν η ατμόσφαιρα στο  studio;
Ο δίσκος είναι εξ ολοκλήρου αναλογικά ηχογραφημένος, οπότε το αποτέλεσμα είναι αυτό που είναι χάρη στον Don Alsterberg. Οι ηχογραφήσεις ήταν φορτωμένες με άγχος λόγω του ότι μας πήρε πάρα πολύ χρόνο για να το κάνουμε, αλλά τελικά, πήγαν όλα τέλεια. Χρησιμοποιήσαμε παλιά όργανα, παλιούς ενισχυτές και μηχανήματα και είχαμε ακριβώς την ίδια κονσόλα με την οποία γράφτηκε το “Machine Head” (σ.σ. Deep Purple). Έτσι ακριβώς το θέλαμε!

Πως είναι να συνεργάζεστε με μια εταιρία, όπως η Rise Above; Έχετε τη προσοχή την οποία αναζητούσατε;
Είναι μεγάλη μας τιμή να συνεργαζόμαστε με μια τόσο ιστορική εταιρία. Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι με τη συνεργασία μας.

Πως γράφετε τα τραγούδια; Στήνεται η μουσική πάνω στους στίχους ή οι στίχοι πάνω στη μουσική;
Συνήθως, έρχεται η μελωδία και η υπόλοιπη μουσική γύρω της και στο τέλος, οι στίχοι. Αλλά δεν είναι κάτι συγκεκριμένο. Όπως κάτσει!

Στις 16 Φεβρουαρίου παίζετε για εμάς στην Αθήνα. Τι περιμένετε από το κοινό και τι πρέπει να περιμένει το κοινό από εσάς;
Ποιος ξέρει; Είναι η πρώτη μας φορά στην Ελλάδα και ανυπομονούμε να δούμε πως θα είναι εκεί. Υποσχόμαστε ότι θα τα δώσουμε όλα.

Έχετε ακούσει καθόλου τη μουσική των παιδιών που θα παίζουν πριν από εσάς στο An Club (σ.σ. Beyond Perception, Phase Reverse, Drunk Motherfuckers);
Ναι! Και είναι πάντα ενδιαφέρον να παίζουμε με groups που δεν έχουν τον ίδιο ακριβώς, μουσικό προσανατολισμό με εμάς. Έτσι, ίσως να υπάρχει περισσότερη ποικιλία θεατών και να κερδίσουμε και νέους οπαδούς.

Τι σχέδια έχετε για το μέλλον; Έχετε αρχίσει να γράφετε υλικό για επόμενο album;
Τραγούδια για την επόμενη μας δουλειά έχουμε ήδη έτοιμα, σε γενικές γραμμές. Σκεφτόμασταν να ξεκινήσουμε ηχογραφήσεις το Φεβρουάριο, αλλά αναγκαστήκαμε, για διάφορους λόγους, να πάμε τα σχέδια μας πιο μακριά. Ευχόμαστε να το κυκλοφορήσουμε μετά το καλοκαίρι.

Αν είχατε τη δυνατότητα να έχετε καλεσμένους να συμμετέχουν στο δίσκο αυτόν, ποιους θα καλούσατε;
Τον Charlie Daniels, τον Steve Marriot (σ.σ. Small Faces), τον Cozy Powell και τον Peter Green (σ.σ. Fleetwood Mac).

Ποιο τραγούδι θα έπαιζε στο cd player σας όταν θα καταστρεφόταν ο κόσμος;
Το “Save the planet” του Edgar Winter και των White Trash,

Σας ευχαριστώ και πάλι που απαντήσατε τις ερωτήσεις μου!
Τα λέμε επί σκηνής…



Οι Horisont θα εμφανιστούν στο An Club στις 16 Φεβρουαρίου μαζί με τους Phase Reverse, Beyond Perception και Drunk Motherfuckers.

H προπώληση έχει ξεκινήσει στα Ticket House Αθήνας (Πανεπιστημίου 42 (Εντός Στοάς) – Αθήνα, Τηλ:210 3608366) και RHYTHM RECORDS (Μπενάκη Εμμανουήλ 74, Αθήνα – Εξάρχεια, Τηλ:2103841550) και κοστίζουν 10 € και στο ταμείο τη μέρα της συναυλίας 12 €.

146

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2118 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.