MARILLION: “Sounds That Can't Be Made”

Οι MARILLION καταφέρνουν ακόμη και σήμερα να παίζουν πραγματική προοδευτική μουσική με όσα συνεπάγεται ο όρος αυτός, χωρίς φτηνούς και κουραστικούς εντυπωσιασμούς.

Το βασικότερο όμως είναι ότι κυκλοφορώντας τον 17ο δίσκο τους, αποδεικνύουν ότι σέβονται απόλυτα τους οπαδούς τους και κυρίως σέβονται και αγαπούν αυτό που κάνουν.

Το νέο τους album ονομάζεται “Sounds That Can’t Be Made” και περιέχει πολλές ενδιαφέροντες συνθέσεις, που συνδυάζουν τις φορτισμένες μελαγχολικές μελωδικές γραμμές, τους εξελιγμένους ρυθμούς, με τις συναισθηματικές και δυνατές ερμηνείες. Η φωνή του Steve Hogarth περιέχει ένα πολύ έντονο γοητευτικό χαρακτήρα που σε καθηλώνει και σε αυτό συμβάλουν καθοριστικά, ο κιθαρίστας Steve Rothery και ο κιμπορντίστας Mark Kelly που κυριολεκτικά ζωγραφίζουν με τις μελωδίες και τους ρυθμούς που συνθέτουν. 

Το τραγούδι που σε κερδίζει και σε κάνει να κολλήσεις με το δίσκο είναι το εκπληκτικό “Gaza” όπου οι ρυθμοί και η ένταση του κομματιού αλλάζουν συνεχώς δημιουργώντας ένα μικρό αριστούργημα. Το “Power” σε ξεγελά στην αρχή ότι είναι ένα χαλαρό κομμάτι αλλά στο ρεφρέν του ανακαλύπτεις ότι περιέχει ένα πολύ δυνατό ερμηνευτικό ξέσπασμα. Σε όλο το δίσκο υπάρχουν σημεία που σου φέρνουν στο μυαλό τους Genesis, τους Camel, τους Pink Floyd αλλά και τους Waterboys (τους θυμίζουν στο ομότιτλο κομμάτι) όμως δεν παύουν οι MARILLION να είναι μοναδικοί, ξεχωριστοί και να προσφέρουν ποιοτικό prog-rock με μπόλικα pop στοιχεία. Τα “Invisible Ink” και “Pour My Love” σε ταξιδεύουν διαρκώς αφού εδώ κυριαρχούν οι γαλήνιες μελωδίες και η prog-pop αισθητική, ενώ με το “Montreal” δείχνουν την αγάπη τους σε μία πόλη που τους ενέπνευσε και συνθετικά. Στo “Lucky Man” συναντάμε περισσότερη rock  ενορχήστρωση που είναι διανθισμένη με αρκετή μπητλική διάθεση και παράλληλα έχουμε τον Steve Hogarth να παθιάζεται φωνητικά και να σε μαγεύει με την απόδοση του. Το κλείσιμο είναι  αρκετά ερωτικό με το υπέροχο “The Sky Above The Rain” και την κιθάρα του Steve Rothery να δημιουργεί μία μελαγχολική ατμόσφαιρα.

Οι MARILLION λοιπόν τιμούν άξια με το “Sounds That Can’t Be Made” την πολύχρονη ιστορία τους και προσφέρουν στον κόσμο που λατρεύει αυτή τη μουσική, άλλο ένα ιερό δημιούργημα που πρέπει να συνταξιδέψουμε μαζί του.

497