THE WALKABOUTS: “Berlin”

Οι Walkabouts είναι μία ξεχωριστή μουσική περίπτωση.

Συγκρότημα που γεννήθηκε στο Seattle το 1983, ηχογράφησε για μια σχεδόν δεκαετία στην Sub Pop Records. Κι αν η τοπική μουσική σκηνή, η εποχή και η τότε εταιρεία τους “επέβαλλαν” το grunge –  το μουσικό ιδίωμα που επανέφερε την αμερικανική rock από το κώμα στο οποίο βρισκόταν στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 – εκείνοι κατάφεραν να δημιουργήσουν τον θρύλο τους ακολουθώντας τον δικό τους μοναχικό δρόμο. Τον παλιό γνωστό, δύσβατο αλλά γοητευτικό δρόμο των πιονέρων της Νέας Ηπείρου. Ο ήχος τους παραπέμπει στις ρίζες της αμερικανικής μουσικής παράδοσης και στην rock του Johnny Cash και του Neil Young ενώ η στιχουργική τους στην θεματολογία των tall tales και στην ποίηση του Towns Van Zandt και του Bob Dylan.

Αυτόν τον δρόμο ακολούθησαν σε όλες τους τις μουσικές περιπλανήσεις, είτε ως Walkabouts, είτε ως Chris & Carla, είτε σε ξεχωριστά projects (πχ Dirtmusic δηλαδή Chris Eckman/Chris Brokaw/Hugo Race παρακαλώ!) και συνεργασίες (πχ Tindersticks) είτε κάνοντας παραγωγή για άλλα συγκροτήματα (πχ Midnight Choir). 

Μετά από 28 χρόνια πορείας και παραμένοντας ως σήμερα ιδιαίτερα δραστήριοι και δημιουργικοί παρουσιάζουν το πρώτο τους live album μέσω της Glitterhouse Records, στην οποία βρίσκονται από το 1999. Αποφασίζουν να πάρουν όλες τις ηχογραφήσεις από το live που έδωσαν στο Βερολίνο στις 14 Ιουλίου του 2012 κι όχι από διάφορες συναυλίες. Ίσως γιατί προτιμούν να είναι περισσότερο ειλικρινείς απ’ όσο θα ήταν αν επέλεγαν μία ανθολογία των καλύτερων εκτελέσεων της πρόσφατης μεγάλης περιοδείας τους. Ίσως γιατί θέλουν να “πειράξουν” ελάχιστα στην διαδικασία παραγωγής τα κομμάτια δίνοντας ένα αποτέλεσμα που ηχητικά να προσεγγίζει κατά το δυνατόν την ζωντανή τους εμφάνιση.

Όλα ανεξαιρέτως τα κομμάτια του δίσκου ηχούν όμορφα και μεταφέρουν την αίσθηση του live διατηρώντας παράλληλα υψηλό ποιοτικό επίπεδο ηχογράφησης. Άλλωστε οι Walkabouts είναι ταυτόχρονα αυθόρμητοι αληθινοί καλλιτέχνες και έμπειροι επαγγελματίες μουσικοί. Ιδιαίτερης μνείας ωστόσο αξίζουν τα “Jack Candy”, “Rebecca Wild”, η κιθάρα του “Bordertown”. Κορυφαίες οι εκτελέσεις στο “Τhe Stopping off place”, “Lazarus Heart”, το υπέροχο φωνητικό ντουέτο στο “Horizon fade” και το “Grand Theft Auto” το οποίο “δένουν” σε μία 13λεπτη εκτέλεση με το “State Trooper” του Bruce Springsteen.

Το γεγονός της πρώτης επίσημης κυκλοφορίας ζωντανής ηχογράφησης μετά από τόσα χρόνια είναι από μόνο του λόγος για να ασχοληθεί κανείς με το “Berlin”, πολύ περισσότερο αν ανήκει στο φανατικό τους κοινό που πληθύνεται στην χώρα μας εδώ και μία εικοσαετία. O δίσκος προτείνεται επίσης σε ακροατές που θέλουν να γνωρίσουν τους Walkabouts σφαιρικά καθώς αποτελεί μία μικρή μεν, ισορροπημένη δε συλλογή τραγουδιών τόσο από το τελευταίο τους studio album όσο και παλαιότερων αγαπημένων κομματιών. Ωστόσο, ίσως απογοητεύσει σε κάποιο βαθμό όσους έχουν παρακολουθήσει ζωντανά την μπάντα καθώς κάτι από την ενέργεια, κάτι από την ζεστή επαφή με το κοινό, κάτι από το φως που εκπέμπουν οι χαρισματικοί Carla Torgerson, Chris Eckman και οι μουσικοί που τους πλαισιώνουν πρέπει να είσαι παρόν για να το αισθανθείς.

Tracklist:
01.Rainmaker blues (Travels in the Dustland)
02.Rebecca Wild (Devil’s Road)
03.The Dustlands (Travels in the Dustland)
04.The light will stay on (Devil’s Road)
05.Bordertown (Watermarks)
06.Long drive in a slow machine (Travels  in the Dustland)
07.Lazarus Heart (Ended up a stranger)
08.Jack Candy (New West Motel)
09.Every River Will burn (Travels  in the Dustland)
10.Acetylene (Acetylene)
11.The stopping-off place (Devil’s Road)
12.Horizon fade (Travels  in the Dustland)
13.Grand theft Auto (New West Motel)

662