EMPTINESS: “Vide”

ALBUM

Είδος: Dark lounge/ Misery Pop
Εταιρία: Season of Mist
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 12 Φεβρουαρίου 2021

Δύσκολη αποστολή! Διαβάζω τον χαρακτηρισμό της μουσικής των Βέλγων Emptiness από τη Season of Mist, σε συνδυασμό με την αναφορά πως είναι κατάλληλο για φίλους των Portishead, αλλά σε καμιά περίπτωση όλα τα παραπάνω, δεν φτάνουν κοντά σε μια αληθή περιγραφή του έκτου album τους, “Vide”.

Οι υπάρχουσες συνθήκες που επικρατούν είναι ολωσδιόλου ιδανικές για την ακρόαση αυτής της επίθεσης στις ψυχικές μας υποδομές και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα, που δεν θα φαντάζονταν ουδέποτε οι Βρυξελιώτες πως θα αξιοποιήσουν. Ο περιορισμός των κινήσεων μας και η διακοπή της φυσικής έκφρασης του πολιτισμού είναι ήδη αρκετά δύσκολος για να χωνευτεί, οπότε η εισροή αυτού του κακοήθους κινηματογραφικού ήχου, στα αυτιά μας, ίσως κάνει ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια να αντέξουμε την απότομη αλλαγή στις ζωές μας.

Η εμπειρία της ακροβασίας ανάμεσα στις ηχητικές παρεμβολές των Emptiness, με κάνει να σκέφτομαι πως είμαι παγιδευμένος σε ένα μοναχικό και κρύο θάλαμο, υποκείμενο κάποιου περίεργου πειράματος.

Η όψη του “Vide”, σε σχέση με το “Not for music” και τα ακόμη παλαιότερα albums των Emptiness, είναι σίγουρα απαλότερη, από μουσικής άποψης, αλλά ο συνεχής πειραματισμός, κάνει τον δίσκο ασφυκτικό και δύσπεπτο. Χωρίς να αντιλαμβάνομαι πλήρως, τον στόχο που θέλουν να πετύχουν οι Βέλγοι, συλλαμβάνω εαυτόν να είναι άκρως γοητευμένος με τα περίεργα μιλητά φωνητικά που κάνουν τρομακτικό το αποτέλεσμα του “Vide”. Τόσο που θεωρώ πως θα ήταν ό,τι πρέπει για να ντύσει κάποιο ψυχολογικό θρίλερ, ή ένα δυσοίωνο επεισόδιο του Black Mirror.

Οι πολλές κουβέντες είναι περιττές από δω και πέρα, για αυτόν τον λόγο, θα παραθέσω τον επίλογο του δελτίου τύπου, τον οποίο θεωρώ εξαιρετικά εύστοχο: “Αρκετά. Παράτα το τηλέφωνο σου, κλειδώσου σε κάποιον μικρό χώρο, φορώντας τίποτα, παρά μόνο ακουστικά με ακύρωση θορύβου και άφησε τους EMPTINESS να σε παρασύρουν στο νέο τους βασίλειο. Προειδοποιήθηκες.”

Facebook: https://www.facebook.com/Emptiness.be
Bandcamp: https://emptiness.bandcamp.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/5AXPdt3zknCylvlnEi0JFO

866

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2112 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.