THE BUSINESS

To αγγλικό punk πέταξε κλαδιά στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το ένα κλαδί δημιουργήθηκε από εκείνους που κατέκριναν τους υπόλοιπους punks, που αρχίζοντας να ξεχνάνε τις αντισυστημικές ρίζες αυτής της μουσικής έβγαιναν όλο πόζα και είχαν στο νου τους πως θα κάνουν περισσότερα λεφτά.

Όπως έλεγε και ο κιθαρίστας των The Business, “Είναι ένα μάτσο πανεπιστημιακοί που νομίζουν ότι κάνουν τέχνη εκστομίζοντας μεγάλα λόγια και χάνουν το δρόμο”.

Έχοντας ως στόχο τη δημιουργία φιλίας μεταξύ των skinheads και των punks, γεννήθηκε το Oi! Punk. Και αναμφισβήτητα ένα από τα συγκροτήματα που επηρέασαν όσο κανείς τη σκηνή αυτοί  είναι οι The Business.

Κατά τη διάρκεια του 1979, τέσσερις φίλοι από κάποιο σχολείο του Νότιου Λονδίνου αποφάσισαν να γράψουν μουσική. Η πρώτη σύνθεση τους ήταν Steve Kent (κιθάρα), Micky Fitz (φωνή), Nick Cunningham (τύμπανα) and Martin Smith (μπάσο) Έπιασαν δουλειά λοιπόν, προσέλαβαν ως manager, τον Lol Pryor και άρχισαν να παίζουν ζωντανά πιο συχνά και κυκλοφόρησαν το πρώτο τους τραγούδι, “Out in the cold” στη συλλογή, “A Sudden Surge of Sound”.

Το 1981 έπαιξαν support στους 4skins και έκτοτε γίνανε ένα με την Oi! σκηνή. Σκηνή, η οποία είχε σταμπαριστεί ως ακροδεξιών πεποιθήσεων, αδίκως κατά τη γνώμη πολλών και για αυτό το λόγο, οι The Business αποφάσισαν να εξαπολύσουν την περιοδεία Oi Against Racism and Political Extremism… But Still Against The System για να πουν τη γνώμη τους για το θέμα.
 
Το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, έθεσαν σε κυκλοφορία το πρώτο τους single, “Harry May”, που έμεινε στα Uk Indie charts για 3 μήνες.

Αλλάγές κλόνισαν την μπάντα με τον Micky Fitz να μένει μόνος του και τους άλλους τρεις να δημιουργούν τους Q-Bow.

Μετά από αλλεπάλληλες ανακατατάξεις, δίπλα στο Micky βρέθηκαν οι Mark Brennan, Steve Whale και Kev Boyce, με τους οποίους ηχογράφησε το “Smash the Discos” EP, που ανέβηκε στην τρίτη θέση των Indie Charts. Γρήγορα γρήγορα μπήκαν ξανά στο studio για να ηχογραφήσουν το ντεμπούτο τους, που θα κυκλοφορούσε με τον τίτλο “Loud, Proud, and Punk”, αλλά λόγω μιας διαφωνίας μεταξύ της εταιρίας Secret και του studio, οι ηχογραφήσεις χάθηκαν και έτσι, οι The Business αναγκάστηκαν να επανηχοφραφήσουν το υλικό και να το ονομάσουν αυτή τη φορά “Suburban Rebels”. Βλέποντας το φως της δημοσιότητας το Μάιο του 1983, το “Suburban Rebels” θεωρείται πλέον, κομβική σημασίας για την Oi! Punk σκηνή.

Το album ξαναμιξαρίστηκε από την Secret, χωρίς να ενημερωθεί το συγκρότημα και συμψηφίζοντας και την κακή προώθηση του από την εταιρία, προβλήματα κτύπησαν πάλι την πόρτα των the Business, οδηγώντας σε μία ακόμα διάλυση τους.

Ο Lol Pryor μάζεψε υλικό από ζωντανές εμφανίσεις και demos και μέσω της εταιρίας του, Syndicate κυκλοφόρησε το “1980-81 – Official Bootleg”, το οποίο σημείωσε επιτυχία και ανάγκασε το group να επανασυνδεθεί και να κυκλοφορήσει το “Loud, Proud, and Punk ”. Ένα album που προωθήθηκε ως live album, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ηχογραφημένο στο studio με προσθήκες, μετέπειτα, φωνών θεατών.

Ακολούθησαν το 1985, το “Saturday’s Heroes” και το 1986 ο Pryor και ο Brennan αποφάσισαν να δημιουργήσουν την εταιρία Link που κυκλοφόρησε τα επόμενα δύο albums των The Business, “Welcome To The Real World” και “In and Out of Business”. Η στενή ενασχόληση του Brennan με την εταιρία, τον έκανε να μην αφήνει πολύ χρόνο για το συγκρότημα και έτσι, φτάσαμε σε μία εκ νέου διάλυση.

Αρκετά χρόνια μακριά από τα φώτα της σκηνής και φτάσαμε στο 1992 όταν ο Μicky με τους Steve Whale (κιθάρα), Lol Proctor (μπάσο) και Micky Fairbairn (τύμπανα) άρχισαν να παίζουν και πάλι φτάνοντας στην ηχογράφηση του “Keep The Faith” (1994), που κυκλοφόρησε από την Century Media και περιείχε την απολαυστική διασκευή του “Basket Case” (Green Day).

Αυτό το album τους έφερε πρώτη φορά στην Αμερική και η μουσική τους άρχισε να φτάνει σε αυτιά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τρία χρόνια αργότερα, με παραγωγό τον Lars Frederiksen των Rancid, κυκλοφόρησε από την Taang! το εκπληκτικό “The Truth, The Whole Truth and Nothing But The Truth”, που έκανε ακόμα πιο γνωστούς στο ευρύ κοινό τους The Business.

Αν και υπήρχαν συνεχόμενες αλλαγές στη σύνθεση μέχρι και σήμερα, οι the Business ηχογράφησαν τα “No Mercy For You” (2001, Burning Heart), “Under The Influence” (2003, Rhythm Vicar), “Hardcore Hooligan” (2003, Burning Heart) και μετά από ένα μεγάλο κενό επέστρεψαν με το “Doing The Business” (2010, Sailor’s Grave) και η φήμη τους όλο και μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου.

Και εσύ, Έλληνα πάνκη θα έχεις τη δυνατότητα να τους δεις ζωντανά στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα Σάββατο στο 7sins, Θεμιστοκλέους και Γαμβέττα. Στο χέρι σου είναι να μην μετανιώσει την απουσία σου!

578

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2118 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.