SOILWORK: “Verkligheten”

‘Ενα πράγμα που μπορεί να παραδεχτεί κανείς με σιγουριά, ιδιαίτερα όποιος παρακολουθεί στενά τη metal ή rock σκηνή της Σκανδιναβίας, είναι πως ο τραγουδιστής Bjorn Strind και ο κιθαρίστας David Andersson, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αστείρευτη και ποικίλη έμπνευση. Αφού κυκλοφόρησαν δύο άλμπουμ με τους The Night Flight Orchestra για δύο συνεχόμενες χρονιές, έφτασε η μεγάλη στιγμή για τη δισκογραφική επιστροφή των melodic death metallers Soilwork, με το ενδέκατο album τους. Το “Verkligheten” ή στα ελληνικά “Πραγματικότητα” λοιπόν, έρχεται τρία χρόνια μετά το “The Ride Majestic”, για να επιβεβαιώσει εάν το μέλλον του συγκροτήματος προβλέπεται λαμπρό ή στάσιμο σ’ αυτό το ελπιδοφόρο βήμα της μέχρι στιγμής πορείας του.

Το άλμπουμ περιέχει 12 συνθέσεις μοντέρνου και μελωδικού death metal, ενώ η αρχή γίνεται με το ομώνυμο και εισαγωγικό ιντερλούδιο το οποίο κάνει τον ακροατή να νιώθει απευθείας οικεία. Ο νέος δίσκος της μπάντας απογειώνεται αμέσως, με το δυναμικό “Arrival” και τα μαγικά tricks που έχουν εισάγει οι ταλαντούχοι μουσικοί, με το να συνδέουν τα τραγούδια τους (όπως το παραπάνω και το “Bleeder Despoiler”) κατορθώνοντας να κάνουν την ακρόαση ακόμα πιο εύκολη και ευχάριστη. Οι ρυθμοί και οι μελωδίες εδώ είναι πιο pop metal, με αποτέλεσμα να προκαλείται μία όρεξη για χορό, μολονότι οι αναμενόμενες AOR επιρροές από TNFO standart καταδιασκεδάζουν! Ειδικά εκείνους, που αρέσκονται ν’ ακούν και τα δύο συγκροτήματα.

Προς τη μέση του album, καταλαβαίνει κανείς πως οι Soilwork εισάγουν μια νέα ηχητική φόρμουλα στη μουσική τους, διατηρώντας παράλληλα τα χαρακτηριστικά τους στοιχεία, χωρίς ν’ ανακυκλώνουν το παρελθόν τους. Πράγμα σπουδαίο μετά από 10 δίσκους! Θα το διαπιστώσετε και εσείς αυτό, στα κομμάτια “Full Moon Shoels”, “The Nurturing Glance” και “When The Universe Spoke”. Μέχρι στιγμής το “Verkligheten” κυλάει με διασκεδαστική και “πωρωτική” ροή, ενώ το “Stålfågel” αποτελεί το τραγούδι έκπληξη και ίσως την ουσιαστική εξέλιξη και τον πειραματισμό του group, στον μελωδικό και ταυτόχρονα σκληρό ήχο.

Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι συμμετοχές των Tomi Joutsen (Amorphis) και Dave Sheldon (Exes For Eyes) στα τραγούδια “Needles And Kin” και “You Aquiver” αντίστοιχα, κάνοντας το άλμπουμ περισσότερο ενδιαφέρον, με εξαίρεση ενός ή δύο fillers. Τελευταία και εξίσου σημαντικά δεδομένα, είναι η νέα προσθήκη του drummer Bastian Thusgaard στο line up της μπάντας, καθώς βοήθησε κατά πολύ στην πρόοδο του ήχου της, όπως και τα φωνητικά του Bjorn Strind, που βρίσκονται σε άριστη φόρμα.

Συνοψίζοντας, το 2019 ξεκινησε πολύ ικανοποιητικά από μουσικής απόψεως για το melodeath. Ο ήχος των Soilwork στο “Verkligheten” είναι πιο μεστός, πιο σύγχρονος, καθαρότερος και ποιοτικότερος, αν μη τί άλλο. Ιδιαίτερα, αν βάζετε νερό στο κρασί και στην μουσική σας, τότε αυτός εδώ ο δίσκος είναι must-listen για εσάς!



592

Avatar photo
About Δικαία Οικονομάκη 83 Articles
Μεταξύ ημέρας και νύχτας η νοσηλεύτρια του περιοδικού απολαμβάνει στον ελεύθερό της χρόνο να ακούει μελωδικές metal μουσικές Σκανδιναβικής προέλευσης που εστιάζουν έντονα στην μελαγχολία και στην ατμόσφαιρα. Βέβαια ποτέ δεν λέει όχι και σε άλλα subgenres της metal μουσικής και στο ευρύ και πολυποίκιλο είδος του rock. Α, και στον καφέ!