BIRDS IN ROW: “Gris Klein”

ALBUM

Είδος: Screamo/Post-Hardcore
Εταιρεία: Red Creek Recordings
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 14 Οκτωβρίου 2022

Εδώ και μέρες, από όταν προσέθεσα το τρίτο album των Γάλλων Birds In Row στη συλλογή μου, ψάχνω να βρω τη λέξη για να περιγράψω γιατί με το πρώτο άκουσμα, με έκανε να θέλω να το βάλω στη ζωή μου.

Η λέξη αυτή είναι η ειλικρίνεια. Αν μη τι άλλο, το νέο πόνημα του τρίο από τη Λαβάλ διακατέχεται από ειλικρίνεια. Μπορεί η πλάστιγγα πλέον να γέρνει περισσότερο προς το screamo και οι Bird In Row να περνούν μια περίοδο Refused-οποίησης (το “Noah” εκεί με παραπέμπει), αλλά το κάνουν με τόσο εμφατικό τρόπο που θα πίστευε κανείς πως πάντα βρίσκονταν εκεί.

Τραγούδια σαν το “Confettis” δεν βγαίνουν κάθε μέρα και η φωνή πολυδιάστατη καθώς είναι μεταξύ ξεσπασμάτων, μελωδικότητας και σχεδόν απαγγελίας, φέρνει σε εμάς βαθείς στίχους που θα μπορούσαν να διαβαστούν μόνοι τους, ακόμη και χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων.

Παράλληλα το εξώφυλλο πάει χέρι χέρι με τον τίτλο και εξηγούμαι. Ο τίτλος είναι φόρος τιμής σε έναν από τους σημαντικούς εκπροσώπους του νεορεαλισμού (μιλάμε για τη ζωγραφική), τον Yves Klein και το γκρι του χρώμα που δεν έχω ιδέα πως μοιάζει, αλλά σίγουρα θα ταιριάζει με την εσωστρεφή ατμόσφαιρά του δίσκου που πραγματεύεται τον ψυχισμό και τις διακυμάνσεις του. Τουλάχιστον έτσι το εκλαμβάνω εγώ, Το κομψοτέχνημα που τυλίγει το τρίτο album των Γάλλων θα μπορούσε να είναι μέρος κάποιας έκθεσης της Πινακοθήκης και το βλέμμα του προσώπου που απεικονίζει, αντανακλά το γενικό mood που επικρατεί στα περίπου 40 λεπτά της διάρκειας του.

Οι τρεις μουσικοί ξέρουν να ξεσηκώνουν δυναμώνοντας εντάσεις και ξαφνικά μπορούν να σε ηρεμήσουν πριν ξεσπάσουν εκ νέου σε μια καινούργια μουσική γιορτή (μέχρι και blast beats έχει το μενού). Το “Gris Klein” είναι μια πρόοδος για τη μουσική αφού δεν ακολουθεί τυφλά κάποια μανιέρα και είναι ικανό να πάρει φέτος τη θέση που είχε πέρυσι το “Glow” των Turnstile.

H παραγωγή διατηρεί μια “δυσωδία” που ήταν εμφανέστερη στα προηγούμενα δυο albums των Birds In Row που ήταν πιο hardcore oriented, αλλά δίνει την ανάσα δροσιάς στην μπάντα να προσφέρει μουσικά μέρη που μπορεί να προσεγγίσουν και ετερόκλητο κοινό (“Trompe D’oleil”). H πορεία του hardcore προς τη μελωδία και τον προοδευτισμό μας έχει οδηγήσει στο να απολαμβάνουμε συχνότερα τέτοια αριστουργήματα και έχοντας ακούσει μπάντες όπως οι Husker Du, Quicksand, Fugazi και άλλες, ο κόσμος plöeon δεν φοβάται να ρισκάρει, να εξελίσσεται, να ονειρεύεται.

Και το “Gris Klein” είναι μια απεγνωσμένη κραυγή προς την ολοκλήρωση της πραγματοποίησης ενός ονείρου. Επιτέλους, να ζήσουμε ελεύθεροι και στον ξύπνιο μας!!!

Official Site: https://wearebirdsinrow.com/
Facebook: https://www.facebook.com/birdsinrow/
Instagram: https://www.instagram.com/birdsinrow/
Twitter: https://twitter.com/wearebirdsinrow
Bandcamp: https://birdsinrow.bandcamp.com/

380

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2111 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.