DEGENERATE MIND: “B.L.E.V.E.”

ALBUM

Είδος: Heavy/ Stoner metal
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 13 Φεβρουαρίου 2021

Η Ελληνική rock επανάσταση συνεχίζει να υφίσταται-και όπως αποδεικνύεται επί του πρακτέου- θα συνεχίζεται ες αεί παρότι έχει περάσει μια δεκαετία, βουλώνοντας τα στοματάκια αρκετών που προέτρεξαν να μιλήσουν περί μόδας και παροδικής φάσης γενικότερα.

Και όχι, δεν τροφοδοτεί μόνο ο ήλιος αυτήν την μουσική και αυτό το κίνημα. Δυστυχώς όσο θα υπάρχει πολιτική ανισότητα, ταξική διαφορά, κοινωνική αδικία και ανθρώπινη καταπίεση, θα υπάρχουν σκεπτόμενοι άνθρωποι οι οποίοι θα βγαίνουν είτε μπροστά είτε πίσω από κάποιο μικρόφωνο για να μιλήσουν και να ακουστούν.

Το κίνημα του Greek Rock Revolution περνάει στην περίοδο του Evolution, και οι Degenerate Mind ανήκοντας σε αυτήν την κατηγορία συγκροτημάτων είναι άξιοι συνεχιστές του κινήματος, που ξεκίνησε μια πληθώρα Ελληνικών σχημάτων την προηγούμενη δεκαετία και ακόμα πιο πίσω. Θα ήταν άδικο να αναφερθούμε έστω και ενδεικτικά σε κάποια από αυτά. Ξέρουμε και ξέρετε ποιοι είστε…We Salute You…!!!

Στο μουσικό κομμάτι όμως, οι Αθηναίοι αν και σχετικά νέοι (δεδομένου ότι έχουν μόλις μια πενταετία που δημιουργήθηκαν) έχουν βάλει ισχυρά θεμέλια με σκληρές βάσεις και πατάνε γερά στα πόδια τους. Έπειτα από ένα EP 5 κομματιών που κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2018, μας παρουσιάζουν τη νέα τους κυκλοφορία που ακούει στο όνομα “B.L.E.V.E.” και αμφιταλαντεύεται κάπου ανάμεσα σε heavy/stoner μεταλλικούς ήχους.

Από το ξεκίνημα του δίσκου με τις πρώτες νότες του “Justice”, το Αθηναϊκό κουαρτέτο μας παρασέρνει σε ένα ξέφρενο ρυθμό πατώντας σε παραδοσιακές φόρμες, δημιουργώντας σου την αίσθηση να σηκωθείς και να σύρεις το χορό ή εναλλακτικά να “φτιάξεις ένα λάκκο” (λέγε με και mosh pit) για να κατευνάσεις τα επιθετικά συναισθήματα και την συσσωρευμένη ενέργεια που σε διακατέχει, ενώ στο “Hourglass” χαιρετίζουν την εποχή του Υδροχόου, όπως έπραξαν και κάτι… “χωριάτες από την πόλη των Ιωαννίνων”.

Ο δίσκος βγάζει μια φρεσκάδα {χρήσιμη πού και πού στο (οποιοδήποτε) ιδίωμα} και αποπνέει μια ζωντάνια που πραγματικά στην live εκδοχή του (όταν ανοίξουν οι συναυλιακοί χώροι και οι μουσικές σκηνές) θα γεμίσει με πολλά κιλά ιδρώτα και λοιπών υγρών τα πατώματα αυτών. Ειδικότερα σε κομμάτια όπως το “Never Care”, όπου είναι έντονο το οπαδικό και γηπεδικό στοιχείο και έχει αυτήν την ζωντανή αίσθηση, η μπάντα δηλώνει ευθαρσώς πως “σεξ και βία” δεν υπάρχει μόνο στον “πλανήτη Δία”, αλλά και σε μικρότερους πλανήτες του μουσικού σύμπαντος.

Οι επιρροές των Degenerate Mind είναι εμφανείς με μία ουσιώδη και ειδοποιό διαφορά: δεν είναι πιστή αντιγραφή αυτών. Η τετράδα φτιάχνει τη δική της ηχητική ταυτότητα συμπληρώνοντάς την με στοιχεία από την hard rock και blues infused περίοδο των Metallica, με “αλήτικες” και speed-άτες riff oriented grunge-οειδείς μελωδίες συγκροτημάτων από την ακτή του Jersey (και όχι το τηλεοπτικό σκουπίδι), ενώ βγάζει προς τα έξω και μια μαυρομεταλλική και συνάμα προοδευτική διάθεση όπως στο “Act of Sober”, η οποία φαντάζει σαν μια ιδιαίτερη μουσική συνθήκη των Rotting Christ με τους Psychotic Waltz.

Αν, υποθετικά μιλώντας, για οποιοδήποτε αξιόλογο εγχώριο συγκρότημα που βγάζουμε, λαμβάναμε κάποιο ελάχιστο χρηματικό ποσό σαν χώρα, τότε αναμφισβήτητα θα είχαμε λύσει το δημοσιονομικό μας χρέος και θα είχαμε και αρκετό απόθεμα για να βοηθάμε όποιον το έχει ανάγκη φτιάχνοντας ένα κράτος δικαίου. Ίσως τότε, και μόνο τότε, το κράτος να υπολόγιζε πραγματικά αυτούς τους λειτουργούς που ακούνε στο όνομα Καλλιτέχνες και τους αφανείς ήρωες από τους γειτονικούς κλάδους, που συνεισφέρουν, από κοινού, για τη δημιουργία μουσικών έργων σαν το “B.L.E.V.E.”. Επειδή όμως αυτό πιθανόν να μην πραγματοποιηθεί ποτέ, επενδύστε χρόνο και χρήμα για κάτι που το αξίζει, σαν τελευταίοι ρομαντικοί του είδους.

Facebook: https://www.facebook.com/degeneratemindband
Bandcamp: https://degeneratemind.bandcamp.com/

1284

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...