LISA HARTMAN-BLACK

Lisa Hartman… η αιθέρια ξανθιά παρουσία και φαντασίωση εκατομμυρίων ανδρών ανά τον πλανήτη τις δεκαετίες του ‘70 και ’80, γεννήθηκε την 1η Ιουνίου του 1956, στο Houston, του Texas των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πατέρας της (HowardHartman) ήταν τραγουδιστής της country, ενώ η μητέρα της (Jonni Hartman) πετυχημένη manager και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στο Hollywood, οπότε ήταν μοιραίο η μικρή Lisa να γοητευθεί από νωρίς από τον λαμπερό χώρο της show business. Δεν είναι τυχαίο ότι από τεσσάρων μόλις ετών, δήλωνε με σιγουριά ότι θα γίνει μεγάλη star, όπως έχει αποκαλύψει χαρακτηριστικά η μητέρα της.

Τα παιδικά χρόνια της Hartman ήταν ξένοιαστα και ευτυχισμένα. Μπορεί ο Howard και η Jonni Hartman να χώρισαν

Lisa_Hartman

όταν η Lisa ήταν μόλις εννέα ετών, ωστόσο η ίδια έχει δηλώσει: “Είχα τα ωραιότερα παιδικά χρόνια. Είχα μια πολύ υγιή, ευτυχισμένη και αστεία οικογένεια”. Ως παιδί ακόμα, η ενασχόλησή της με τα καλλιτεχνικά ήταν πολύ έντονη. Ερμήνευε πρωταγω­νι­στι­κούς ρό­λους στο τοπικό θέατρο, ενώ έχει κάνει και διάφορα διαφημιστικά με τον αμερικανό ηθοποιό John Wayne (R.I.P.). Η μεγάλη αγάπη της νεαρής Hartman όμως ήταν το τραγούδι και οι γονείς της φρόντισαν κατάλληλα ώστε η κόρη τους να καλλιεργήσει την καλλιτεχνική της κλίση, στέλνοντάς την στο “High School for the Performing and Visual Arts” στο Houston, ένα γυμνάσιο που θα την βοηθούσε να εξελίξει περαιτέρω το ταλέντο της.

Lisa_Hartman

Χωρίς να αφήνει καμία ευκαιρία να πάει χαμένη, η νεαρή Hartman συμμετείχε σε διάφορες τοπικές rock μπάντες, εμφανιζόταν περιστασιακά με τον πατέρα της επί σκηνής, ενώ σε ηλικία 16 ετών ηγείτο ενός rock σχήματος με το όνομα “Lisa Hartman and Four Grand”, πραγματοποιώντας ζωντανές εμφανίσεις σε τοπικά κλαμπ και ξενοδοχεία.

Lisa_Hartman

Σε ηλικία 19 ετών, λίγο μετά  την αποφοίτησή της, μετακομίζει στο L.A., όπου υπογράφει το πρώτο της συμβόλαιο στην δισκογραφική εταιρεία του Don Kirschner και κυκλοφορεί το πρώτο της album το 1976, με τίτλο το όνομά της. Δυστυχώς, αυτό που λέμε “η τύχη του πρωτάρη” δεν ταιριάζει καθόλου στην περίπτωση της Hartman, αφού το ντεμπούτο της κυριολεκτικά πάτωσε, με ανύ­παρ­κτες σχεδόν πωλήσεις, απο­σπώ­ντας -παραδόξως- αρκετά θε­τι­κές κριτικές. Η δεκαεννιάχρονη Lisa, ωστόσο, δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια.

Συνέχισε κάνοντας modeling και διάφορα τηλεοπτικά διαφημιστικά, με την ελπίδα ότι κάπου παρακάτω η επιτυχία ίσως της άνοιγε την πόρτα.

Lisa_Hartman

Την περίοδο 1977-78, η Hartman κάνει το ντεμπούτο της στην τηλεόραση αυτή τη φορά, πρω­τα­γω­νι­στώ­ντας στο “Tabitha”, μια κωμική σειρά φα­ντα­σίας (την τηλεοπτική συ­νέ­χεια της “Μάγισσας”/ “Bewitched”), όπου υποδύεται την -ενήλικη πια- κόρη της μά­γισ­σας Samantha.

Η σειρά δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία και μετά τη διακοπή της, η Hartman στρέφεται και πάλι στο τραγούδι, κυκλοφορώντας το single “Nobody Likes Lovin’ More Than I Do” το 1978. Ακολουθεί το album “Hold On” το 1979, μέσω της Kirshner Records. Παράλληλα, πραγματοποιεί διάφορους ρόλους στην τηλεόραση, κάποιοι από τους οποίους της επιτρέπουν να συνδυάζει το υποκριτικό με το τραγουδιστικό της ταλέντο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ανάμεσα στις δουλειές που συμμετείχε την συγκεκριμένη περίοδο, ερμήνευσε 3 διαφορετικούς χαρακτήρες στο σήριαλ “TheLoveBoat” (1979-1981) και 5 στην περιπετειώδη σειρά “TheFantasyIsland” (1978-1981).

Lisa_Hartman

Το 1981 εμφανίζεται στο remake του “Valley of the Dolls” της Jacqueline Susann, στον ρόλο της εθισμένης στα ναρκωτικά  τρα­γου­δί­στριας/ηθοποιού, Neely O’Hara (σ.σ. στην κι­νη­μα­το­γρα­φι­κή εκδοχή του έρ­γου, το 1967, τον ρόλο ερ­μή­νευ­σε η Patty Duke).

Ακολουθεί η εμφάνισή της στην σαπουνόπερα “Knots Landing”, υποδυόμενη τη rock τραγουδίστρια CijiDunne, κατά την περίοδο 1982-1983. Ο συγκεκριμένος ρό­λος την καταξίωσε ως ηθοποιό και αποτελεί ίσως την πιο α­ξι­ομνη­μό­νευτη εμφάνιση της Hartman στην μικρή οθόνη.

Την ίδια χρονιά (1982), η καλλιτέχνης είχε κυκλοφορήσει το τρίτο κατά σειρά album της, με τον τίτλο “Letterock” μέσω της RCA Records.

Lisa_Hartman

Φυσικά, ο ρόλος της ως Ciji στη σειρά, αποτέλεσε ένα τέλειο μέσο προώθησης της μουσικής της. Με την επιτυχία της σειράς μάλιστα, το “Letterock” επανακυκλοφόρησε την αμέσως επόμενη χρονιά με τον τίτλο “Lisa Hartman”. Να σημειωθεί ότι όταν ο χαρακτήρας της Ciji Dunne δολοφονήθηκε, η αντίδραση των θαυμαστών ήταν τόσο μεγάλη, ώστε παρακίνησε τους πα­ρα­γω­γούς να δημιουργήσουν έναν νέο χαρακτήρα για την Hartman, η οποία επιστρέφει στην σειρά την επόμενη χρονιά ως σωσίας της Ciji, στον ρόλο της Cathy Geary. Με τον νέο ρόλο, η Hartman παραμένει στο show για άλλες 3 σεζόν, μέχρι και το 1986, και καθιερώνεται ως ένα από τα πιο επιτυχημένα “κακά κορίτσια” της τηλεόρασης. Για τον ρόλο της ως CathyGeary, η ηθοποιός κέρδισε ένα βραβείο στα Soap Opera Digest Awards, στην κατηγορία “Outstanding Actress in a Supporting Role on a Prime Time Soap Opera”, το 1984.

Η Hartman συνεχίζει τις τηλεοπτικές εμφανίσεις της, ενώ το 1984 πρωταγωνιστεί στο remake της ταινίας “Where Lisa_HartmantheBoysAre”, με παραγωγό τον Allan Carr (R.I.P.), όπου ερμηνεύει και το ομώνυμο κομμάτι στο soundtrack. Εκείνη ήταν μια δύσκολη εποχή για την ηθοποιό, αφού είχε μόλις χωρίσει από μακροχρόνια σχέση με τον επίσης ηθοποιό Barry Bostwick, με τον οποίο ωστόσο κατάφεραν να παραμείνουν καλοί φίλοι.

Το 1985 συμμετείχε σε δυο ακόμη ταινίες (“TheBride” και “BeverlyHillsCowgirlBlues”), ενώ το 1986, έχοντας αποχωρήσει από το “Knots Landing”, στρέφεται και πάλι στην μουσική, δουλεύοντας πάνω σε νέο υλικό. Τελικά, το 1988 κυκλοφορεί το τέταρτο album της με τον τίτλο “Til My Heart Stops”, μέσω της Atlantic Records.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Hartman συνεχίζει να εργάζεται στην τηλεόραση, συμμετέχοντας και σε τηλεταινίες, όπως το βραβευμένο με Emmy “The Operation” (1990), και το “The Take” (1990). Το 1991, πρωταγωνίστησε σε 5 (!) τηλεταινίες, ένας αριθμός ρεκόρ για μια ηθοποιό μέσα σε διάστημα ενός χρόνου. Την ίδια χρονιά, γνωρίζει τον μεγάλο αστέρα της country, και κατά 6 χρόνια νεότερό της, ClintBlack, μετά από μια συναυλία του. Ερωτεύονται παράφορα Lisa_Hartmanκαι παν­τρεύο­νται στο τέλος του ίδιου χρό­νου, προς απογοήτευση του α­πα­ντα­χού ανδρικού κοινού της Hartman. Λίγο αργότερα, (ως LisaHartmanBlack πλέον), η ηθοποιός πρω­τα­γω­νι­στεί στη σειρά “2000 MalibuRoad”, ενώ το καλοκαίρι του 1994, συ­μπα­ρου­σία­σε με τον JayThomas το “Universal Studios Summer Blast”, ένα τηλεοπτικό special show για την 30η επέτειο των Universal Studios.

Τα επόμενα χρόνια, η Hartman -Black συνέχισε τις εμ­φα­νί­σεις της σε διάφορες τη­λε­ται­νίες, σε δυο από τις οποίες έ­κα­νε και την παραγωγή: “HaveYouSeenMySon” (1996) και “Still Holding On: The Legend of Cadillac Jack” (1998), όπου εμφανίζεται με τον σύζυγό της.

Το 1999, το ζευγάρι Hartman-Black συνεργάζεται για ένα ντουέτο με τον τίτλο “When I Said I Do”, το οποίο σκαρφαλώνει στην πρώτη θέση του Billboard Hot Country Singles & Tracks charts στις 18 Δεκεμβρίου του 1999 και προτείνεται για Grammy. Μέχρι και σήμερα, αυτό αποτελεί και το μοναδικό No.1 single της Hartman από τη αρχή της μουσικής καριέρας

Lisa_Hartman

της.

Στις 8 Μαΐου του 2001, και έχοντας ήδη συμπληρώσει δέκα χρόνια γάμου, το ζευγάρι αποκτά την πρώτη του κόρη, η οποία παίρνει το όνομα Lily Pearl Black.

Έκτοτε, η Hartman έχει αφήσει κατά μέρος την καριέρα της στην υποκριτική, αφοσιωμένη πλήρως στα οικογενειακά της καθήκοντα. Συνεχίζει ωστόσο να περιοδεύει περιστασιακά με τον σύζυγό της. Το 2002 το ζευγάρι ηχογράφησε και δεύτερο ντουέτο με τον τίτλο “EasyForMetoSay”, το οποίο όμως έφτασε μέχρι την 27η θέση των country music charts. Το 2005, μετά από αποχή 7 σχεδόν χρόνων (από το “Still Holding On: The Legend of Cadillac Jack”, το 1998), η ηθοποιός επιστρέφει στην τηλεόραση, συμμετέχοντας στην τηλεταινία “Back to You and Me”.

Lisa_Hartman

Στα 55 της χρόνια σήμερα, η LisaHartman έχει καθιερωθεί ως μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και ταλαντούχες ηθοποιούς της γενιάς της, έχοντας συμμετάσχει και πρωταγωνιστήσει σε αναρίθμητες τηλεοπτικές σειρές και ταινίες από το 1977. Όσον αφορά δε το μεγάλο πάθος της για τη μουσική, παρά τη συνεισφορά επιτυχημένων συνθετών και παραγωγών (Jeff Barry, Dobie Gray, Bryan Adams, Rick Springfield, Will Jennings, Holly Knight), τα albums της δεν κατόρθωσαν να αποτελέσουν εμπορικές επιτυχίες και να συγκαταλέξουν τη Hartman ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα του χώρου.

Για αυτούς που επιθυμούν

Lisa_Hartman

να ανακαλύψουν τη δεύτερη καλλιτεχνική φύση αυτής της μεγάλης τηλεπερσόνα, δεν έχουν παρά να αποκτήσουν κάποια από τις τέσσερεις προσωπικές δουλειές της, οι οποίες έχουν κυκλοφορήσει και σε μορφή CD από την Wounded Bird Records.

Επιπλέον πληροφορίες:

– Η Lisa Hartman έχει μια μεγαλύτερη αδελφή, την Terri Hartman.
– Η ηθοποιός και τραγουδίστρια είχε διατηρήσει δεσμό με γνωστά ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου, μεταξύ άλλων και με τον Paul Stanley (1984-85) και τον Nikki Sixx (1988).
– Το 1992, ο Clint Black απέλυσε και μήνυσε τον επί 5 χρόνια manager του, Bill Ham (manager επίσης των ZZ Top), προσλαμβάνοντας στη θέση του τη Jonni Hartman (μητέρα της Lisa).
– Το 1994, η Jonni Hartman παντρεύτηκε τον μουσικό Ray Rogers.

 

467