HEXIS: “Aeternum”

ALBUM

Είδος: Blackened sludge
Εταιρεία: Debemur Morti Productions
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 26 Αυγούστου 2022

Την τρίτη δουλειά τους κυκλοφορούν φέτος οι Δανοί Hexis, δηλαδή το μουσικό όχημα του Filip Andersen. Το “Aeternum” συνεχίζει την παράδοση των προηγούμενων δύο album “Tando Ashanti” (2017) και “Abalam” (2014). Μικρές συνθέσεις, κατά κύριο λόγο, που δεν ξεπερνούν τα τρία με τέσσερα λεπτά, με μονολεκτικούς τίτλους στα λατινικά, όπου συντίθεται ένα μείγμα black metal, doom και hardcore ήχων.

Βασικό στοιχείο των Hexis ήταν και παραμένει η δημιουργία ατμόσφαιρας. Όχι, όμως, με την κοινή έννοια που έχει λάβει στις μέρες μας το “ατμοσφαιρικό”. Τα δώδεκα tracks του “Aeternum” θα μπορούσαν να εκληφθούν ως μία, μεγάλη, ενιαία σύνθεση σπασμένη σε μέρη. Από τραγούδι σε τραγούδι, δεν υπάρχουν τρανταχτές αλλαγές στο ύφος και τον χαρακτήρα. Τα κιθαριστικά θέματα, είτε πύρινα και βίαια είτε αργά και ογκώδη, δημιουργούν μια επιβλητική αίσθηση κινδύνου και ψυχολογικής ασφυξίας. Τα παραμορφωμένα μπάσα θυμίζουν κινήσεις ερπετού που τυλίγεται γύρω από το θύμα του και του τσακίζει τα κόκαλα. Τα τύμπανα είναι δωρικά, με πάρα πολύ γεμάτο ήχο και κάθε χτύπημα είναι ένα καρφί που τρυπά τις σάρκες καταδικασμένων σε σταύρωση. Απόλυτος πρωταγωνιστής, σαφώς, είναι η φωνή του Andersen. Τα ουρλιαχτά του, γδαρμένα και μαύρα, όζουν μίσος και αδιέξοδο. Σχεδόν αισθάνεσαι το λαρύγγι του να γρατσουνίζεται και να φτύνει αίμα και πύον.

Από την άλλη, εντοπίζω δύο μεγάλα μειονεκτήματα στο “Aeternum”, τα οποία, δυστυχώς, δεν με αφήνουν να απολαύσω τη μουσική των Hexis όσο θα ήθελα, κι ας συγκεντρώνει πάρα πολύ αξιόλογα στοιχεία. Πρώτον, το συγκρότημα δεν δείχνει να εξελίσσεται και φαντάζει εγκλωβισμένο στον εαυτό του. Δεύτερον, όσο πληθαίνουν οι ακροάσεις, είναι δύσκολο να ξεπεράσεις την αίσθηση ότι τα τραγούδια δεν φαίνεται να πηγαίνουν κάπου, συνθετικά. Υπάρχουν εξαιρετικές ιδέες, αλλά είναι σαν να τοποθετούνται θεμέλια πάνω στα οποία σχεδόν ποτέ δεν χτίζεται κάτι. Το τέλμα, που το συγκρότημα κοπιάζει να αποδώσει σε υφολογικό και αισθητικό επίπεδο, καταλήγει να καταπίνει τη δυναμική του album ως σύνολο.

Ανάμικτες, λοιπόν, είναι οι εντυπώσεις που μου άφησε η τελευταία δουλειά των Hexis. Και είναι κρίμα, γιατί φαίνεται να έχουν δυνατότητες, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αποδεικνύονται αρκετά μεγάλες ώστε να τους σπρώξουν πέρα από τα όριά τους.

Official Site: https://www.hexisband.net/ 
Facebook: https://www.facebook.com/Hexisband/ 
Instagram: https://www.instagram.com/hexisband/ 
Bandcamp: https://hexisband.bandcamp.com/ 

828

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.