OUR SURVIVAL DEPENDS ON US: “Melting the Ice in the Hearts of Men”

Το 2015 οι Αυστριακοί Our Survival Depernds On Us μου έκαψαν το μυαλό, αφού κατούρησαν μεγαλοπρεπώς τις ταμπέλες που περιείχε και δεν μπορούσα, με κανέναν ικανοποιητικό τρόπο, να περιγράψω όσα άκουγα και πόσο μάλλον, εκείνα που αισθανόμουν.

Επιστρέφουν τώρα, 4 χρόνια αργότερα με ένα ακόμα πομπωδώς τιτλοφορεμένο album να διαλύσουν όσα ροκανίδια είχαν μείνει από τις ταμπέλες. 4 χρόνια πέρασαν από το “Scouts on the Borderline”, 4 κομμάτια απαρτίζουν το νέο “Melting the Ice in the Hearts of Men”, αλλά μην απογοητεύεσαι, αναγνώστη μου, η διάρκεια του περνάει τα 45 λεπτά. Για παραπάνω από ένα ποδοσφαιρικό ημίχρονο, οι OSDOU, φέρνουν στα αυτιά σου στιγμές νορβηγικού avant-garde metal, με την πιστοποίηση neo-folk ατμόσφαιρας, περνώντας στο πρώτο κιόλας κομμάτι, από post-ό,τι θες κύματα, ενώ στο βάθος διακρίνεις και την διακριτική παρουσία του hammond που σε μεταφέρει αμυδρά στα 70s.

To εναρκτήριο “Galahad” με κάνει να ψάχνω στα κατάστιχα μου τις αγαπημένες μου στιγμές από τους γίγαντες Arcturus ή του απόγονους τους Vulture Industries, αλλά και πάλι OSDOU δεν μένουν στην θεατρική προσέγγιση των προαναφερθέντων και ξεσπάνε κατά τι πιο δυναμικά.

Η ατμοσφαιρική εισαγωγή του “Gold And Silver” αφήνει και πάλι τη θέση του στο avant-garde συναίσθημα που ξεδιπλώνει την πλοκή κάποιου ενδεχόμενου concept. Παρακάτω ένα solo κιθάρας ρίχνει δίχτυα σε πιο hard/heavy μουσικές, σπάζοντας λίγο την ομίχλη, ενώ και πάλι οι OSDOU μάστορες του ελέγχου της μεγάλης διάρκειας, βγάζουν συνεχώς άσσους από το μανίκι σου και με μια ambience απόλυτα αγχωτική σε κρατούν σε εγρήγορση. 

Το “Song For the Lower Classes” ξεκινάει με μιά επιθετική sludge/doom μελωδία με τα τύμπανα να στήνουν τη βάση για τη συνέχεια του τραγουδιού που θα περάσει σε μια post-rock φόρμα. H χρήση πολλών οργάνων, παράλληλα με την οσκαρική παραγωγή στην οποία έβαλα το χεράκι τους οι Victor Santura (Triptykon) και Michael Zech (The Ruins of Beverast) και το μαεστρικό ανακάτεμα των διαφορετικών μουσικών προσεγγίσεων στα εξαιρετικά δομημένα τραγούδια-έπη, κάνουν το “Melting the Ice in the Hearts of Men” ψυχική ανάγκη και μια ευκαιρία για εσωτερική αναζήτηση. Βέβαια, επιστρέφει ο φωνητικός θεατρινισμός να δώσει στη μουσική την πολιτιστική σημαντικότητα του καλλιτεχνικού κροσσοβερισμού και η τράπουλα ανακατεύεται με τόσο έντονο ρυθμό που ούτε μέντιουμ δεν θα μπορέσει να βρει τον παπά.

O τελικός σταθμός αυτού του εξαίσιου ταξιδιού, με οδηγούς τους τέσσερις Αυστριακούς, ονομάζεται “Sky Burial”. Με ένα ambient ξεκίνημα, σε ηρεμεί σε σημείο πνευματικού διαλογισμού στη μισή του διάρκεια, πριν αρχίσει να ανεβαίνει σε ένταση και ρυθμό κρατώντας έναν ψυχεδελικό τόνο ως το τέλος, το οποίο έρχεται έρχεται χωρίς να ακουστεί λέξη αυτήν τη φορά!

Τα ποίκιλλα συναισθήματα που προκαλεί το “Melting the Ice in the Hearts of Men” και η πλούσια τροφή που δίνει στον εγκέφαλο σου, ώστε εκείνος να δημιουργήσει πολλαπλά σκηνικά που συνοδεύουν την άψογη αυτή μουσική εμπειρία είναι μια αξία ανεκτίμητη. Οι OSDOU συνθέτουν έναν δυστοπικά υπέροχο δίσκο που κανείς από τους φίλους του ατμοσφαιρικού metal δεν πρέπει να αγνοήσει! Η ανάγκη του εγκεφάλου για τόσο ειλικρινείς και καλοσχεδιασμένες δουλειές είναι επιτακτική!  

Και παλι, φίλοι μου από την Αυστρία, με αναγκάζετε να σας θέσω σε υποψηφιότητα στην τελική εικοσάδα του έτους!

548

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2115 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.