MIZMOR: “Prosaic”

ALBUM

Είδος: Doom/Sludge/Black Metal
Εταιρεία: Profound Lore
Ημ. Κυκλοφορίας: 21 Ιουλίου 2023

Οι Mizmor, το κάπως αινιγματικό one-man black/doom project του κυρίου Liam Neighbors (a.k.a. A.L.N.) από το Portland των Η.Π.Α., επιστρέφουν με την τέταρτη ολοκληρωμένη δουλειά τους “Prosaic”. Η μουσική των Mizmor είναι γνωστή για την ατμόσφαιρα της και τον εσωστρεφή χαρακτήρα της, με στίχους συχνά να εμβαθύνουν σε θέματα υπαρξισμού, προσωπικών αγωνιών και ενδοσκόπησης.

Το “Prosaic” είναι ένα tour de force ηχητικής μελαγχολίας και ωμής συγκίνησης. Από τη στιγμή που ξεκινά το άλμπουμ, τυλίγει τον ακροατή σε μια πυκνή ατμόσφαιρα, και οι τέσσερις μεγάλες του συνθέσεις είναι επενδυμένες με ένα καλοδουλεμένο και περίτεχνο κιθαριστικό έργο, αποπνικτικούς τοίχους παραμόρφωσης και όμορφα εκτελεσμένες μελωδίες που αβίαστα μετατοπίζονται ανάμεσα σε στιγμές συντριβής και αιθέριας ομορφιάς.

Ένα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της μουσικής των Mizmor είναι η ικανότητά τους να δημιουργούν μια αίσθηση οικειότητας μέσα στην απεραντοσύνη των ηχητικών τους τοπίων. Τα ακατέργαστα, παθιασμένα φωνητικά προκαλούν μια βαθιά αίσθηση αγωνίας και ευαλωτότητας. Οι στίχοι, ενδοσκοπικοί και πάντα προσωπικοί, προσθέτουν άλλο ένα στρώμα συναισθηματικού βάθους, προκαλώντας περισυλλογή και αυτοστοχασμό. Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο δημιουργός, είναι ένα άλμπουμ για τους καθημερινούς αγώνες και αγωνίες της ζωής, ζητήματα που μας απασχολούν ακατάπαυστα, όπως η εργασία, η επιβίωση, η θέση μας μέσα στον κόσμο, η ματαιότητα της ζωής. Είναι ένα άλμπουμ για όλους και όλες μας.

Κάθε κομμάτι στον δίσκο είναι ένα προσεγμένο ηχητικό ταξίδι που απαιτεί την αμέριστη προσοχή του ακροατή. Τα τραγούδια ξεδιπλώνονται οργανικά, με δυναμικές αλλαγές στο ρυθμό και τη διάθεση. Το doom/sludge στοιχείο είναι πανταχού παρόν, με τις επιρροές από Grief και κυρίως από Noothgrush να είναι εμφανέστατες. Φυσικά, τα περάσματα στο χαρακτηριστικό τους μακρόσυρτο black metal είναι εκεί όποτε τα χρειαζόμαστε.

Με το “Prosaic” οι Mizmor εδραιώνουν επάξια τη θέση τους ως μια δύναμη στον κόσμο του ακραίου ήχου και αξίζουν την προσοχή μας. Ο A.L.N. έχει καταφέρει ως φαίνεται να ωριμάσει συνθετικά και να απαλλαγεί από δημιουργικά άγχη που ενδεχομένως είχε, προσφέροντάς μας μια 100% συνειδητοποιημένη δουλειά. Το άλμπουμ αυτό είναι μια τρανή απόδειξη της δύναμης της μουσικής ως δοχείου συναισθηματικής έκφρασης.

Bandcamp: https://mizmor.bandcamp.com/album/prosaic-2
Facebook: https://www.facebook.com/whollydoomedblackmetal/

342

Avatar photo
About Δημήτρης Κωνσταντινίδης 50 Articles
Ερωτευμένος με το σκληρό metal από μικρή και ευαίσθητη ηλικία, όταν μια μοιραία στιγμή άκουσε το "Ride The Lightning" από παλιά κασέτα Maxell. Έπειτα ανακάλυψε τους Slayer και έπαθε πώρωση σε βαθμό μανίας. Μουρμουράει συνεχώς κάποιο riff και παίζει ρυθμούς drums με τα δάχτυλά του. Με ιδιαίτερη αδυναμία επίσης: στο black metal, σε οτιδήποτε obscure, στο d-beat, στον ζύθο, στις grim μέταλ πόζες, στον Stanley Kubrick, στον Dario Argento, στο DIY, στις ωραίες μυρωδιές. A metalhead to the punks, a punk to the metalheads.