YAWNING MAN: “Long Way of The Navajo”

ALBUM

Είδος: Desert/ Psych Rock
Δισκογραφική: Heavy Psych Sounds
Ημ. Κυκλοφορίας: 16 Ιουνίου 2023

Μπορεί να έχει παρέλθει ένας μήνας από την επίσημη πρώτη κυκλοφορία, και λίγος καιρός παραπάνω από όταν έπεσε στα χέρια μου το promo. Όμως τη δεδομένη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις δημιουργήθηκαν οι ιδανικές συνθήκες για την παρουσίαση της καινούργιας δουλειάς των Yawning Man.

Τώρα που έχουν “πυρώσει” τα τσιμέντα, έχουν “λυγίσει” οι λαμαρίνες και μπορείς να ψήσεις ελληνικό καφέ στη χόβολη χωρίς κάρβουνα στην άμμο. Όπως έλεγε και ο αείμνηστος Σωτήρης Μουστάκας “Ζέστη, Λιοπύρι, Κουφόβραση, Καύσων”.

Όλα αυτά συνηγορούν ώστε να δημιουργηθεί ένα Desert σκηνικό ώστε να υποδεχτούμε τους πρωτομάστορες του Palm Desert και της έκτης δισκογραφικής τους περιήγησης υπό το όνομα “Long Way of The Navajo”.

Έχουν περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες από την εμφάνιση τους στην ηλιοκαμένη πεδιάδα της Coachella, και τα πρώτα τους δισκογραφικά βήματα αλλά και τις αυτοσχεδιαστικές εμφανίσεις τους στην αχανή έρημο. Πλέον δεν πειραματίζονται, ούτε τριπάρουν κάτω από τον καυτό ήλιο, δίπλα σε κάκτους peyote με τη χρήση ηλεκτρικών γεννητριών. Συνεχίζουν όμως την απροκάλυπτη Jamming οδό, με έναν πιο “συμβατικό”, όμως διόλου “συμβιβαστικό” τρόπο να διαχειριστούν τις μουσικές τους ιδέες χωρίς περιορισμούς και προκαταλήψεις, προτάσσοντας το ελευθεριάζον πνεύμα τους.

Back to the roots, με την επιστροφή του Billy Cordell (Brant Bjork, Vista Chino) στην τετράχορδη θεά, όπως και στο “Pothead EP”, ώστε να πλαισιώσει μαζί με τον Bill Stinson στα τύμπανα, τον Gary Arce σε μία εκδοχή από τα παλιά. Ο ήχος τους έχει αποκτήσει επιπλέον βαρύτητα και όχι απαραίτητα μόνο στο μουσικό κομμάτι αλλά και στο συναισθηματικό.

Ο τίτλος δεν είναι καθόλου τυχαίος και ιστορικά είναι γνωστός και ως “The long Walk To Bosque Redondo”. Όπως προαναφέραμε δεν είναι τυχαία η μετονομασία και στις ρίζες του κρύβεται αρκετό σκοτάδι και μία μαύρη σελίδα στην Αμερικανική ιστορία για αυτό το εξίσου τραγικό και τρομακτικό γεγονός. Ουσιαστικά αναφερόμαστε στον αναγκαστικό εκτοπισμό και την απόπειρα εθνικής γενοκτονίας των Ναβάχο το 1864 από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Από τον Αύγουστο του 1864 έως το τέλος του 1866, οι Ναβάχο, σε μια σειρά από 53 αναγκαστικές πορείες, αναγκάστηκαν να περπατήσουν από την Αριζόνα στο ανατολικό Νέο Μεξικό. Στη σύγχρονη ανθρωπολογία, το συλλογικό τραύμα αυτού του γεγονότος είναι ακόμα αισθητό στους σύγχρονους Ναβάχο σήμερα.

Κρατόντας αυτό κατά νου ο Arce και η παρέα του συνθέτουν ένα μοναδικό κινηματογραφικό οδοιπορικό, με downtempo μελωδίες σαν να προσπαθούν να εξιστορήσουν κάτι με την σειρά τους, κηρύσσοντας το μήνυμα. Η κιθάρα στάζει ψυχεδέλεια και τα παραισθησιογόνα riffs σου χαρίζουν ένα αργά “προοδευτικό”, ”παραμορφωμένο” και γεμάτο αντήχηση ταξίδι με το οποίο γίνεσαι ένα και το αυτό.

Επαναλαμβανόμενες μελωδίες σαν σε λούπα, σε ένα αέναο ταξίδι χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Και μπορεί αυτή η έκφραση να μην ακούγεται σαν κομπλιμέντο σε άλλες μορφές της τέχνης, αλλά εδώ επιδέχεται ευαρέσκειας με το μαεστρικό τρόπο που επιτυγχάνεται. Δεν σε κουράζει αλλά σε συντροφεύει και γίνεται αρωγός του να “ξεφύγεις” από τα τετριμμένα της καθημερινότητας. Ειδικά στο “Blood Sand” η τριάδα ενσαρκώνει την acid rock ηχητική παράνοια των Pink Floyd και δη στο “Careful With That Axe,Eugene”, ονειροπολώντας σε μια ήρεμη ψυχική κατάσταση, περνώντας ζώνες φωτός, περνώντας όμορφα σ’ άλλη διάσταση, προς αναζήτηση της ελευθερίας, παραφράζοντας λίγο τα λεγόμενα των Razastarr.

Το “ψηφιακό καπνικό σήμα” του συγκροτήματος είναι ορατό από παντού και θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους απανταχού οπαδούς, οι οποίοι θα σπεύσουν για την απαραίτητη κοινωνία. Οι λοιποί που θα προσεγγίσουν δεν θα μείνουν ανικανοποίητοι, με τον φόβο πάντα του προσηλυτισμού προς τον οργανικό ήχο που πρεσβεύει η μπάντα.

To “Long Way of The Navajo” είναι μία βαθυστόχαστη συγκινητική προσπάθεια την οποία θα ενστερνιστείς και θα σε αγκαλιάσει κατα την ακρόαση της. Οι προσδοκίες όλων θα ικανοποιηθούν στα μέγιστα, χωρίς ένδειξη άγχους αποδεικνύοντας το λόγο που οι εν λόγω μουσικοί χαίρουν της εκτίμησης όλων.

Facebook: https://www.facebook.com/yawningmanofficial
Bandcamp: https://heavypsychsoundsrecords.bandcamp.com/album/yawning-man-long-walk-of-the-navajo

475

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 269 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...