SABATON, DELAIN, BATTLE BEAST (30/01/2015) Fuzz Club

Το ελληνικό κοινό (προφανώς του σκληρού ήχου!!!) αγάπαγε και εξακολουθεί να αγαπάει το power metal.

Και αυτό φάνηκε περίτρανα το βράδυ της Παρασκευής. Εν έτει 2015 τρείς μπάντες του heavy/ symphonic/ power στερεώματος με headliner τους αγαπημένους μας Sabaton, στα πλαίσια της περιοδείας του πολύ καλού περσινού “Heroes”, γέμισαν το Fuzz από πολύ νωρίς με κόσμο που περίμενε εκείνο το βράδυ πως και τι.

Πιστοί στην ώρα έναρξης του προγράμματος (στις 20:00 δηλαδή) πρώτοι στη σκηνή ανέβηκαν οι Φινλανδοί Battle Beast. Kαι μπορώ να πω πως εντυπωσιάστηκα τόσο από την απόδοση και την όρεξη της μπάντας επι σκηνής όσο και από την φοβερή συμμετοχή του κόσμου και την αποθέωση τους κάτι καθόλου εύκολο για μια νεοσύσταση μπάντα (το σχήμα υπάρχει από το 2006, πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά όμως είδαμε το 2011).

Πολύ καλά δεμένοι, με heavy metal διάθεση, όμορφα πιασάρικα κομμάτια και με την πολύ καλή φωνή της Noora Louhimo (κάτι σε θηλυκός Tim “Ripper” Owens) ζέσταναν ιδανικά το κοινό και κέρδισαν το χειροκρότημα του με μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση. Θα μπορούσε ωστόσο η frontwoman τους όταν απευθυνόταν στο κοινό και δεν τραγούδαγε να μην το έκανε τόσο φωναχτά γιατί σε συνδυασμό με τα φωνητικά των κομματιών γινόταν λίγο κουραστικό.

Battle Beast setlist:  Far Far Away, The Black Ninja, Touch in the Night, Madness, Iron Hand, Out of Control

Eπόμενοι του lineup οι Ολλανδοί melodic/ symphonic metallers Delain. Η αλήθεια είναι πως δεν είχα ασχοληθεί ξανά με την μπάντα και αποτέλεσαν ευχάριστη έκπληξη. Συμφωνικό metal με έναν Nightwish αέρα, ωραιότατα κομμάτια και τα πιο… κοριτσίστικα αλλά εξίσου πολύ καλά φωνητικά της Charlotte μαζί με ορισμένα σχετικά επιτυχημένα ελληνικά από μέρους της, είμαι σίγουρος πως κέρδισαν αρκετά μεγάλη μερίδα οπαδών που δεν τους είχαν στα υπόψη.

Επίσης η πρώτη τους εμφάνιση από τα μέρη μας (μαζί με αυτήν των Battle Beast) και εξίσου επιτυχημένη. Ομολογώ όμως πως μέσα από αυτήν ξεχώρισα την εφτάχορδη παρακαλώ μικροκαμωμένη κιθαρίστρια του σχήματος η οποία τόσο με την παρουσία της όσο και με την επίδοση της ως μοναδική κιθάρα στη σκηνή, κυριολεκτικά με μαγνήτισε.

Delain setlist: Mother Machine, Get the Devil Out of Me, Army of Dolls, Go Away, Pristine, Sleepwalkers Dream, The Gathering, Not Enough, We Are the Others

Oι ιαχές είχαν ξεκινήσει από νωρίς. Το πεδίο της μάχης ήταν έτοιμο. Το τάνκ με το drum kit στη κορυφή είχε αποκαλυφθεί καταλαμβάνοντας την μισή και βάλε σκηνή. Το “Final Countdown” των Europe σηματοδοτεί την έναρξη. Οι Sabaton παίρνουν θέση στη σκηνή και… πόλεμος! Όλο το Fuzz στο πόδι να φωνάζει το όνομα της μπάντας με κάθε ευκαιρία. Και όχι αδίκως φυσικά.

Οι Sabaton με τις κλασσικές τους παραλλαγές, με πολύ όρεξη και ενέργεια, άκρως επικοινωνιακοί με το κοινό και ταυτόχρονα θεατρικοί και με ένα setlist που κάλυπτε την πλειοψηφία του κόσμου (βασισμένο κατά κύριο λόγο στην τελευταία τους δουλειά “Heroes”) πραγματοποίησαν ένα φαντασμαγορικό show και γνώρισαν την απόλυτη αποθέωση γεγονός που όπως μας είπε ο ίδιος ο Joakim Broden τους ανατρίχιασε. Πραγματικός πανικός σε πολυαγαπημένα κομμάτια όπως τα “Carolus Rex”, “Coat of Arms” και “Primo Victoria” όπως επίσης και στα καινούρια εξαιρετικά “To Hell and Back”, “Resist and Bite” και “Night Witches”.

O Joakim άφησε το κοινό να αποφασίσει για το αν θα έπαιζαν τα “Gott Mit Uns” και “A Lifetime of War” στα σουηδικά ή στα αγγλικά ενώ αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως έπαιξαν το “Swedish Pagans” παρόλο που δεν ήταν μέσα στο setlist καθώς ο κόσμος τραγουδούσε την μελωδία του από πριν. Η μπάντα έδειχνε να χαίρεται με την καρδιά της την επιστροφή της στην Ελλάδα και φυσικά την μοναδική ανταπόκριση του κόσμου. Μην έχοντας δει στο παρελθόν ξανά τους Sabaton κατάλαβα γιατί όλοι έχουν να λένε για τα live τους. Πραγματικά όμως πιστεύω πως εκείνο το βράδυ ξεπέρασαν τους εαυτούς τους.

Να μην ξεχάσω να αναφέρω επίσης τα ζώα που πέταξαν δύο ποτήρια με μπύρα στη σκηνή κάτι που πολύ πιθάνο να έκανε οποιαδήποτε άλλη μπάντα να σταματήσει την εμφάνιση της.

Sabaton setlist: The March to War (Intro), Ghost Division, To Hell and Back, Carolus Rex, Soldier of 3 Armies, Gott Mit Uns, The Art of War, 7734, Swedish Pagans, Resist and Bite, 40:1, A Lifetime of War, Far From the Fame, Coat of Arms, Night Witches, Primo Victoria, Metal Crue

Κάπως έτσι αυτή η ξεχωριστή και ιδιαίτερα όμορφη βραδιά έφτασε στο τέλος της. Ένα ποιοτικό και ποικιλόμορφο live με τις μπάντες να περνάνε το ίδιο εκπληκτικά με το κοινό και κάθε σπιθαμή αμφιβολίας που μπορεί να είχα πρίν, να εξαφανίζεται από νωρίς. Οι Sabaton αποτέλεσαν το highlight της βραδιάς και δηλώνω παρών και στην επόμενη στάση τους στη χώρα μας.

photos: Αποστόλης Καλλιακμάνης

482