VARATHRON: Μια ματιά στις ρίζες τις ελληνικής μαύρης καλλιτεχνικής κληρονομιάς

TRIBUTE

Οι Varathron είναι ένα όνομα που έχει απήχηση στους λάτρεις του black metal, ιδιαίτερα σε αυτούς που εκτιμούν το ιδιαίτερο στυλ και τον ήχο της ελληνικής σκηνής. Με αφορμή τα live τους σχήματος στο 8ball της Θεσσαλονίκης και στο Κύτταρο στην Αθήνα, 10 και 11 Φεβρουαρίου αντίστοιχα (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ), προσπαθήσαμε να ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία και την κληρονομιά που έχουν αφήσει.

Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, οι Varathron εξαπολύουν σκοτεινή και occult μουσική που στις λεπτομέρειες μπορούμε να βρούμε επιρροές από όλο σχεδόν τον φάσμα του underground ήχου. Με τις συναρπαστικές ζωντανές εμφανίσεις τους, τη τάση αυτοσχεδιασμού, τις ιδιαίτερες συνθέσεις και την θεματολογία τους, οι Varathron έχουν κερδίσει επάξια τον τίτλο ενός από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα στον underground metal χώρο.

Οι Varathron ιδρύθηκαν στην Αθήνα το 1988 από τον τραγουδιστή Στέφανο “Necroabyssious” Καρασάββα, τον μπασίστα Jim “Mutilator” Πατσούρη, τον ντράμερ Σπύρο “Captain Death” Παπαναστασάτο και έναν κιθαρίστα γνωστό μόνο ως John. Τα περισσότερα από τα αρχικά μέλη του συγκροτήματος συμμετείχαν, εκείνη την εποχή, ήδη σε άλλα συγκροτήματα που τελικά θα ξεχωρίσουν στην πρώιμη underground metal σκηνή της Ελλάδας. Ο Jim Mutilator ήταν ιδρυτικό μέλος και ο αρχικός μπασίστας των Rotting Christ, ενώ ο Captain Death και ο John ήταν μέλη του grindcore συγκροτήματος Sound Pollution.

Το πρώτο demo του συγκροτήματος, το “Procreation of the Unaltered Evil” κυκλοφόρησε στα τέλη του 1989 και γνώρισε αναγνώριση, παρά τη χαμηλή ποιότητα ηχογράφησης. Μετά από μερικές αλλαγές στη σύνθεση, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης του Θέμη Τόλη των Rotting Christ στα ντραμς, η μπάντα θα κυκλοφορήσει αργότερα ένα E.P., με τίτλο: “One Step Beyond Dreams” το 1990 και ένα split-LP με τους Necromantia, με τίτλο “Black Arts Lead to Everlasting Sins”, το 1992.

Μετά από πολλές αλλαγές στο lineup, με μοναδικά μέλη από την αρχική σύνθεση τους Necroabyssious και Mutilator, οι Varathron κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους άλμπουμ: “His Majesty at the Swamp” το 1993, μέσω της ολλανδικής εταιρείας Cyber Music Records. Το άλμπουμ γνώρισε ευρεία αποδοχή και θεωρείται κλασικό του είδους, με τραγούδια όπως το “Son of the Moon”, το “Unholy Funeral” και το “The Tressrising of Nyarlathotep”. Το άλμπουμ παρουσίαζε τον μοναδικό ήχο του συγκροτήματος, ο οποίος συνδύαζε την ωμότητα και την επιθετικότητα του black metal με τη μελωδία και την ατμόσφαιρα πιο κλασσικών μορφών metal.

Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, ο Mutilator έφυγε από το συγκρότημα, αφήνοντας τον Necroabyssious το μοναδικό ιδρυτικό μέλος. Ωστόσο, οι Varathron τελικά επανασχηματίστηκαν, αποτελούμενοι από τον Necroabyssious στα φωνητικά, τον Pyrphoros των Kawir στις κιθάρες και το μπάσο και τον Άδραστο στα πλήκτρα. Με αυτή τη σύνθεση, οι Varathron κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους: “Walpurgisnacht” μέσω της ελληνικής δισκογραφικής Unisound Records το 1995. Το άλμπουμ συνέχισε τη μουσική εξέλιξη του συγκροτήματος, ενσωματώνοντας στοιχεία post-punk και post-hardcore, καθώς και αρκετό πειραματισμό.

Το 1999 το E.P: “Το The Lament of Gods” κυκλοφόρησε μέσω της πολωνικής εταιρείας Pagan Records, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων καινούργιων τραγουδιών, καθώς και μια διασκευή των Merciful Fate’s: “Nuns Have No Fun”. Το τελευταίο θα συμπεριληφθεί αργότερα σε ένα άλμπουμ αφιέρωμα στους Merciful Fate, το οποίο επίσης αποτελείται από διασκευές τραγουδιών που ερμήνευσαν οι Acheron, Vital Remains, Soilwork και Dan Swano.

Μετά από ένα διάλλειμα πολλών χρόνων, οι Varathron επέστρεψαν το 2004 με μια νέα σύνθεση, με τους Αχιλλέα “Crown” Καλαντζή και Χάρη Κόκκινο στις κιθάρες, τον Σωτήρη Κόκκινο στο μπάσο και τον Τόλη στα ντραμς, μαζί με τον Necroabyssious στα φωνητικά. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε το τρίτο τους άλμπουμ: “Crowsreign”, το 2004, μέσω της ελληνικής δισκογραφικής Black Lotus Records. Το άλμπουμ ήταν μια επιστροφή στις ρίζες του συγκροτήματος, με πιο παραδοσιακά black metal στοιχεία, καθώς και μερικές folk και ακουστικές επιρροές.

Το 2009, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το τέταρτο άλμπουμ του, “Stygian Forces of Scorn”, μέσω της ελληνικής δισκογραφικής Agonia Records. Το άλμπουμ ήταν μια περαιτέρω βελτίωση του στυλ του συγκροτήματος, με πιο σύνθετες και ποικίλες συνθέσεις, καθώς και περισσότερο στιχουργικό και θεματικό βάθος.

Το 2013, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το πέμπτο του άλμπουμ: “Untrodden Corridors of Hades”, μέσω της πολωνικής εταιρείας Agonia Records. Το άλμπουμ ήταν το επιστέγασμα του μουσικού ταξιδιού του συγκροτήματος, με την πιο ώριμη και εκλεπτυσμένη δουλειά τους μέχρι σήμερα.

Το 2018, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το έκτο άλμπουμ του: “Patriarchs of Evil”, μέσω της Agonia Records. Το άλμπουμ ήταν ένας φόρος τιμής στην ιστορία και την κληρονομιά του συγκροτήματος, με τραγούδια που επανεξέτασαν και ερμήνευσαν εκ νέου μερικά από τα κλασικά θέματα και μοτίβα τους, καθώς και μερικά νέα.

Το 2020, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το έβδομο άλμπουμ του: “Glorification Under the Latin Moon”, μέσω της Agonia Records. Το άλμπουμ ήταν μια ζωντανή ηχογράφηση του live στο Carioca Club στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, το 2019, με τραγούδια από ολόκληρη τη δισκογραφία τους, καθώς και μερικές διασκευές των Bathory, Celtic Frost και Venom. Το άλμπουμ ήταν μια απόδειξη για τη ζωντανή ικανότητα του συγκροτήματος και τη σύνδεσή του με τους θαυμαστές του.

Οι Varathron είναι ακόμα ενεργοί και δημιουργικοί, δουλεύοντας πάνω σε νέο υλικό και κάνοντας ζωντανές εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο με την τελευταία τους κυκλοφορία να είναι το “The Crimson Temple”, το οποίο κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2023. Το συγκρότημα έχει επίσης συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, όπως οι Acherontas, Thou Art Lord, Necromantia, Kawir, Zemial και Rotting Christ, επίσης έχει επηρεάσει και εμπνεύσει πολλά νέα συγκροτήματα τόσο με τον ήχο τους όσο και με το πάθος τους.

Οι Varathron είναι ένα συγκρότημα που έχει μείνει πιστό στο όραμα και την ταυτότητά του, ενώ παράλληλα εξελίσσεται και πειραματίζεται με τον ήχο και το στυλ τους. Έχουν δημιουργήσει μια πλούσια και ποικιλόμορφη μουσική κληρονομιά, που εκτείνεται σε πάνω από τρεις δεκαετίες και επτά άλμπουμ, καθώς και πολυάριθμα E.Ps, demo, singles και splits. Έχουν επίσης καθιερωθεί ως ένας από τους πρωτοπόρους της ελληνικής black metal σκηνής, καθώς και ως ένα από τα πιο σεβαστά και επιδραστικά συγκροτήματα στην παγκόσμια black metal σκηνή.

Οι Varathron πέρα από το προσωπικό γούστο του καθενός, είναι ένα συγκρότημα που αξίζει την καθολική εκτίμηση για τη συνεισφορά του στην εξέλιξη της σκηνής στην Ελλάδα. Αποτέλεσαν κομμάτι μιας παρέας που το πάθος τους και η τρέλα για αυτό που κάνουν, έδειξε ότι όλα είναι δυνατά ακόμα και με τα πολύ λίγα μέσα που υπήρχαν τότε.

728

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 131 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.