USHALA: “Ushala”

ALBUM

Είδος: Post\Heavy Rock
Εταιρεία: Self Released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 6 Οκτωβρίου 2023

Τα τελευταία αρκετά χρόνια, η μοναδική επαφή που έχω με ελληνόφωνο στίχο είναι οι Yovel , ο Παύλος Παυλίδης και όταν θέλω να αναπολήσω, τα Διάφανα Κρίνα. Σίγουρα οι Yovel δεν είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνόφωνης μουσικής, αλλά μιας και έχουν ελληνικούς στίχους οφείλω να τους αναφέρω. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι τα ελληνόφωνα σχήματα δεν βγάζουν ποιοτικές δουλειές, απλά για κάποιο λόγο που δεν ξέρω και δεν έχω ενδιαφερθεί να ψάξω, δεν μου ταιριάζει ο λυρισμός της ελληνικής γλώσσας με τους ήχους και τα είδη που επιλέγω να ακούω. Η τέχνη όμως και ειδικότερα η τέχνη της μουσικής, είναι πάντα εδώ να γκρεμίζει οποιαδήποτε στεγανά γιατί μπαίνει μπροστά το συναίσθημα. Αυτά τα στεγανά μου τα γκρέμισαν οι Γιαννιώτες Ushala οι οποίοι στις 6 Οκτωβρίου κυκλοφόρησαν το ομώνυμο album τους.

Οι Ushala δεν είναι άγνωστοι στις σελίδες του Rockway.gr μιας και ο Δημήτρης Μαρσέλος είχε κάνει review το EP που είχαν κυκλοφορήσει το 2020 με τίτλο: “Εν ἀρχή ἦν τὸ Χάος” (μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ), όπου κι εκείνος στάθηκε στο γεγονός ότι η ελληνόφωνη προσέγγισή τους δεν στάθηκε εμπόδιο για να του τραβήξει την προσοχή. Το review του Δημήτρη έκλεινε με την πρόταση, ότι περιμένει το επόμενο βήμα τους για να δει αν θα δικαιωθεί. Το επόμενο βήμα τους δεν βγήκε στα χρονικά πλάνα που είχαν στο μυαλό τους, αλλά είμαι σίγουρος ότι τελικά θα δικαιώσει τον Δημήτρη αλλά και όλους αυτούς που είχαν τις κεραίες τους στραμμένες προς τα Ιωάννινα και το σχήμα των Ushala.

Στο “Ushala” το σχήμα έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο rock. Ενώ θα το χαρακτήριζα ξεκάθαρα heavy rock, έχει αρκετές δόσεις progressive metal της δεκαετίας των 00’s, αλλά τόσο ώστε να μην θεωρηθεί αναχρονιστικό ή άνευρο. Οι fan του είδους θα αναγνωρίσουν τους Λυδικούς ήχους που τόσο αγαπάει ο Petrucci, αλλά και την folk αισθητική που έχουν οι Pain Of Salvation στο album “Be”. Η χρήση λαουτοκίθαρου ευθύνεται για την folk αισθητική, η οποία και αυτή σε κανένα σημείο δεν μου φάνηκε επιτηδευμένη και σε όλη την διάρκεια του album γίνεται ένα με τις μελωδίες και τα ποιητικά φωνητικά.

Οι Ushala έχουν κάνει διακριτή την θέση τους με την σωστή πλευρά της ιστορίας και με τις εκδηλώσεις που στηρίζουν αλλά και μέσω των κομματιών τους. Χαρακτηριστικό σημείο το κομμάτι “African Maze” το οποίο είναι αφιερωμένο σε όλα τα θύματα αστυνομικής βίας. Οι στίχοι τους είναι συγκρατημένα αφαιρετικοί και αφήνουν περιθώριο διαφορετικής ανάγνωσης, ανάλογα με το συναίσθημα και την ιδιοσυγκρασία του καθενός σαν ένα ιδιότυπο Rorschach σχέδιο. Απόλαυσα το “Ushala” και θα ήθελα να δω τι έχουν να μας δώσουν οι Γιαννιώτες και live, οπότε τους περιμένουμε να κάνουν μια βόλτα από την Αθήνα.

Facebook: https://www.facebook.com/Ushalaband
Bandcamp: https://ushala.bandcamp.com/
Spotify: https://open.spotify.com/album/0KtYtyl58CHvOgji9Qh35P

708

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 131 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.