Tuber, Universe217 (01/03/24) Gagarin 205

Πρώτη μέρα του Μαρτίου και ο μήνας δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει καλύτερα για όσους βρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Gagarin 205 ώστε να απολαύσουν τους Tuber ενόψει της παρουσιάσης του νέου τους δίσκου “Joyful Science”, για τον οποίο είχατε διαβάσει το προηγούμενο διάστημα εδώ. Συνοδοιπόροι στο νέο τους αυτό μουσικό ταξίδι οι Universe217, η 4μελής doom μπάντα από την Αθήνα.

Πιστοί στο ραντεβού μας και εμείς, βρεθήκαμε με καλή παρέα στο venue από νωρίς, μην χάνοντας την δυνατότητα να δούμε από κοντά την αγαπημένη μας μπάντα από τις Σέρρες, οπότε μας δίνουν την ευκαιρία με κάθε τους επίσκεψη στα μέρη μας. Τονίζουμε και το κομμάτι της παρέας γιατί όπως αποδείχτηκε και το βράδυ του live, οι Tuber έχουν πιστούς ακόλουθους έχοντας δημιουργήσει μια μεγάλη οικογένεια που τους στηρίζει σε κάθε τους βήμα, αναγνωρίζοντας ανάμεσα στο κοινό αρκετά γνώριμα πρόσωπα της underground σκηνής.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Λίγο πριν τις 9:30 στην σκηνή ανέβηκαν οι Universe217 οι οποίοι από τις πρώτες κιόλας νότες τους μας βύθισαν στον ατμοσφαιρικό doom κόσμο τους. Διαλέγοντας για το setlist τους, το οποίο διήρκησε γύρω στα 45’, κομμάτια από όλη τη δισκογραφία τους καθώς και ακυκλοφόρητα μας ξενάγησαν σε όλα τις σκοτεινές γωνιές του σύμπαντος τους και δεν μας αφήσαν κανένα περιθώριο από το να έχουμε συνεχώς στραμμένο το βλέμμα προς τη σκηνή. Άρτια εκτελεσμένα όλα τα τραγούδια έδειξαν πως πίσω από την live εμφάνιση τους υπάρχουν αρκέτες ώρες πρόβας και εμπειρίας από αντίστοιχα events. Χωρίς τίποτα το επιτηδευμένο και με μια άκρως επαγγελματική εμφάνιση τα 4 μέλη της μπάντας κατέθεσαν τη ψύχη τους επί σκηνής κάτι που φάνηκε τόσο από τα εξαιρετικά φωνητικά που έσκιζαν την ατμόσφαιρα σαν λεπίδι όσο επίσης και από τα μουσικά όργανα που τη συνόδευαν απλώνοντας σε κάθε κομμάτι ένα μαύρο πέπλο στην ατμόσφαιρα γεμάτο καταχνιά.

Μέσα σε όλη την προσπάθεια δεν μπορούμε να κρύψουμε πως μας κέντρισε τη προσοχή και η custom made κιθάρα του κιθαρίστα (μια 12-χόρδη και 7-χορδη μαζί, hollow και solid) σε μια προσπάθεια να συνδυαστούν όλα τα είδη κιθάρας σε ένα. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κατασκευή και προσέγγιση, πράγμα που δείχνει με το πλέον με ξεκάθαρο τρόπο ότι τα παιδιά γουστάρουν αυτό που κάνουν και το ψάχνουν όσο περισσότερο μπορούν. Προσωπικά αν και ήταν η πρώτη φορά που τους έβλεπα από κοντά με κέρδισαν τόσο σε επίπεδο μουσικής όσο και παρουσίας και σίγουρα θα αναζήτησω κάποιο επόμενο τους live σύντομα.

Setlist:
Rest Here
Intentions
Mouth
Cold
Better  
Nothing
She
Wrong

Στις 10:30 ήταν η σειρά των οικοδεσποτών της βραδιάς Tuber να ανέβουν στη σκηνή έχοντας μαζί τους και μια έκπληξη. Αυτή δεν ήταν άλλη από την σύνθεση της μπάντας η οποία πλέον έχει μια ακόμα κιθάρα να την υποστηρίζει δίνοντας μεγαλύτερο βάθος στον ήχο και αφήνοντας ταυτόχρονα, οπώς αποδείχτηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του setlist, χώρο και χρόνο στην χρήση των πλήκτρων και των synths ώστε να παράγουν τον αψεγάδιαστο ήχο που μας έχουν συνηθίσει.

Ένα setlist που ξεκίνησε, όπως αναμέναμε, με ένα κομμάτι (“Eau Rouge”) από τον νέο τους εξαιρετικό δίσκο. Χωρίς να γνωρίζουμε τον λόγο επιλογής του συγκεκριμένου κομματιού ως εναρκτήριου ούτε φυσικά την ιστορία πίσω από την ονοματοδόσια του, σαν μια σημειολογική προσέγγιση περισσότερο που μας αρέσει να κάνουμε κάποιες φορές, όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ένας φίλος “Eau Rouge” μεταξύ άλλων θεωρείται για τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού ίσως η πιο διάσημη και επικίνδυνη στροφή όπου για να μπορέσει να την περάσει κάποιος με επιτυχία πρέπει να βρεθεί στην τέλεια ισορροπία.

Όπως έχουμε ξαναπει κάθε φορά που κάποιος βλέπει live τους Tuber ή ακούει κάποιον δίσκο τους είναι σαν μπαίνει σε ένα όχημα και να ταξιδεύει νοητά στα μέρη που φτιάχνει η φαντασία του. Έτσι λοιπόν και το συγκεκριμένο ταξίδι μας, ξεκινώντας με αυτόν τον τρόπο, ήταν δεδομένο ότι θα μας μετέφερε με ασφάλεια σε νέα ηχοτοπία κρατώντας τις απαραίτητες ισορροπίες. Τις οποίες ισορροπίες, σε επίπεδο επιλογής των κομματιών, φρόντισαν να κρατήσουν με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια και οι ίδιοι έχοντας στις αποσκευές τους 4 κομμάτια από το “Joyful Science”, 3 από το “Out Of The Blue”, 3 από το “Desert Overcrowded” και 2 από το μακρινό πλέον αλλά πάντα αγαπημένο “Tuber”. Φρόντισαν μάλιστα να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στα πρώτα 2/3 του setlist τους στους 2 τελευταίους δίσκους χωρίς όμως να μας αφήσουν παραπονεμένους κλείνοντας με 4 κλασσικά και αξεπέραστα κομμάτια από τους 2 πρώτους και συγκεκριμένα τα “Sex And Depression”, “Firebird”, “Lap Dance” και “Desert Overcrowded”.

Οι Tuber απέδειξαν με τα 100’ της εμφάνισης τους στο Gagarin ότι κάθε φορά θέτουν και πιο ψηλά τον πήχη τόσο σε σκηνική παρουσία όσο και σε μουσικές συνθέσεις με αφορμή το τελευταίο τους δίσκο. Άψογοι μουσικοί, φοβερά προβαρισμένοι δίνουν στον ακροατή σε κάθε συναυλία τους μια ξεχωριστή, μοναδική εμειρία που διαφέρει από την προηγούμενη καθώς μέσω των ταξιδιάρικων τους ήχων ο καθένας μπορεί να φτιάξει το σενάριο και την ιστορία στο μυαλό όπως εκείνος επιθυμεί, αρκεί να αφεθεί στη μαγεία τους. Μιλάνε αποκλειστικά μέσω της μουσικής τους και χτίζουν όλο αυτό το διάστημα ένα ισχυρό και σταθερό fan base που κάθε φορά μεγαλώνει από όποιον έχει την τύχη να τους δει από κοντά για πρώτη φορά.

Setlist:
Eau Rouge
Cat Class
No Cure For Life
Moon Rabbit
Noman
Sucker Punch
Joyful Science
Chain Of Signs
Sex And Depression
Firebird
Lap Dance
Desert Overcrowded

photos: Άννα Βασιλικοπούλου

475

Avatar photo
About Χρήστος Δεληγιάννης 14 Articles
Ο Χρήστος από λάτρης του μπάσκετ και του pick ‘n’ roll μέχρι τα 15 του αποφάσισε να περάσει στη μουσική και το rock ‘n’ roll και δεν είναι υπερβολή πως η μουσική τον έσωσε από το αθλητισμό. Αρνείται τις μουσικές ταμπέλες χωρίζοντας τη μουσική σε 2 κατηγορίες: “αυτη που σου αρέσει” και “αυτή που δεν σου αρέσει” και πιστεύει ότι ο καθένας πρέπει να επισκεφτεί, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, τη μπυραρία “Warpigs” στην Κοπεγχάγη.