TUBER: “Joyful Science”

ALBUM

Είδος: Desert/Electronic/Post/Instrumental Rock
Εταιρία: Neda Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1 Δεκεμβρίου 2023

Τη 1 Δεκεμβρίου οι Tuber, η αγαπημένη μας instrumental 4αδα από τις Σέρρες, κυκλοφόρησαν ύστερα από ακριβώς 6.5 χρόνια το τρίτο ολοκληρωμένο τους album με τίτλο “Joyful Science”. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και το εξαιρετικό ομώνυμο ντεμπούτο EP τους το 2012 ουσιαστικά πρόκειται για την τέταρτη δουλειά τους καθώς άνετα μπορεί να θεωρηθεί και εκείνο μέρος της δισκογραφίας τους. Θα έχουμε μάλιστα τη δυνατότητα όσοι τους ακολουθούμε πιστά σε όλη την πορεία τους να το απολαύσουμε και από κοντά το προσεχές διάστημα καθώς πριν λίγο καιρό ανακοίνωσαν ένα mini tour σε 4 ελληνικές πόλεις στα πλαίσια της παρουσίασης του και για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η νέα τους αυτή απόπειρα, ή μάλλον για να το θέσουμε καλύτερα, μουσική περιπλάνηση, καθώς ανέκαθεν κάθε δίσκος των Tuber είναι ένα ταξίδι σε ηχοτοπία με το δικό τους ξεχωριστό ήχο και ύφος, αποτελείται από 5 κομμάτια, σχεδόν ίσης χρονικής διάρκειας, κάτι σαν μια συμμετρική ακολουθία προσφέροντας στον ακροατή-ταξιδιώτη την απαραίτητη πνευματική ξεκούραση και αναζωογόνηση μεταξύ των διάφορων στάσεων μέχρι το τελικό προορισμό.

Ο ήχος που ενδεχομένως στις πρώτες ακροάσεις να ξενίσει ορισμένους φίλους της μπάντας, καθώς κάποιος θα διακρίνει αρκετά ηλεκτρονικά στοιχεία, όσο αυξάνονται αυτές μας βάζουν όλο και πιο βαθιά στο νέο μονοπάτι που αποφάσισαν να ακολουθήσουν αυτή τη φορά τα μέλη της μπάντας και μας συμπαρασύρουν σε μια πορεία με κινηματογραφική αισθητική φέρνοντας στο μυαλό ανά διαστήματα άλλοτε Mogwai (“Burning Florence”) και άλλοτε μια 80s χροιά με τη χρήση synths.

Αυτό που δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς είναι το πόσο προσεγμένη και καλοδουλεμένη είναι και πάλι στο σύνολό της η νέα τους δουλειά όπου γίνεται φανερό πλέον ότι η μπάντα πιο ώριμη και κατασταλαγμένη από ποτέ στο ύφος της μεταφέρει αυτή τη γνώση και τα βιώματα της μέσα στον ήχο της κάνοντας μας να απολαμβάνουμε κάθε δευτερόλεπτο του δίσκου.

Με χαρακτηριστικές συνθέσεις και riffs, όπως άλλωστε μας έχουν συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια, μας οπτικοποιούν για πρώτη φορά στη διάρκεια της δισκογραφικής πορείας τους το σύμπαν τους με το πρώτο τους video clip για το “Chain Of Signs” δίνοντας μας έτσι να καταλάβουμε καλύτερα μέρος της αισθητικής τους και κάνοντας μας να ταυτιστούμε από λίγο έως πολύ με το συγκεκριμένο κεφάλαιο αυτού του μουσικού τους βιβλίου, ταξιδιού ή όπως το ορίσει ο καθένας.

Ένας δίσκος όπου μελαγχολία, ομορφιά και αισιοδοξία συνυπάρχουν αρμονικά προσφέροντας απλόχερα πολλές αναγνώσεις, σκέψεις και συναισθήματα. Είναι τέτοια η ποιότητα των Tuber που χωρίς να πουν κουβέντα μέσω των στίχων καταφέρνουν κάθε φορά να πουν τα πάντα και ο καθένας να κάνει τη δική του αντανάκλαση και παραλληλισμό σε κάθε νότα.

Εάν πάντως κάποιος θέλει να δέσει με λόγια την υπέροχη μουσική τους δεν έχει παρά να διαβάσει την “Χαρούμενη Επιστήμη” του Φρίντριχ Νίτσε ώστε να κατανοήσει σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος ενδεχομένως κάποιες από τις σκέψεις τους συγκροτήματος. Είναι άλλωστε τέτοιο το τέμπο των τραγουδιών του “Joyful Science” και γενικότερα όλων των δίσκων τους που ενδείκνυται για όσους ψάχνουν στιγμές αυτοσυγκέντρωσης και πλήρους αφοσίωσης σε κάτι.

Facebook: https://www.facebook.com/tuberband
Instagram: https://www.instagram.com/tuberband
Bandcamp: https://tuber.bandcamp.com

331

Avatar photo
About Χρήστος Δεληγιάννης 14 Articles
Ο Χρήστος από λάτρης του μπάσκετ και του pick ‘n’ roll μέχρι τα 15 του αποφάσισε να περάσει στη μουσική και το rock ‘n’ roll και δεν είναι υπερβολή πως η μουσική τον έσωσε από το αθλητισμό. Αρνείται τις μουσικές ταμπέλες χωρίζοντας τη μουσική σε 2 κατηγορίες: “αυτη που σου αρέσει” και “αυτή που δεν σου αρέσει” και πιστεύει ότι ο καθένας πρέπει να επισκεφτεί, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, τη μπυραρία “Warpigs” στην Κοπεγχάγη.