TRAUM: “Traum”

ALBUM

Είδος: Psych/Prog/Dub/Ambient Rock
Δισκογραφική: Subsounds Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 1 Μαρτίου 2024

Πιθανόν να νιώθεις οικεία με ονόματα συγκροτημάτων όπως είναι οι Lento, οι Fuzz Orchestra και οι Zu, με προέλευση από τη γείτονα Ιταλία. Ιδιαίτερα για τους Zu τους είχαμε απολαύσει ζωντανά προ ετών και στα μέρη μας, όταν είχαν περάσει μία βόλτα.

Τώρα οι κύριοι Luca Ciffo (Fuzz Orchestra, II Lungo Addio), Lorenzo Stecconi (Lento), Luca T.Mai (Zu) και ο Paolo Mongardi (Fuzz Orchestra, Zeus), ουσιαστικά τέσσερα από τα μέλη των προαναφερθέντων συγκροτημάτων ενώνουν τη δημιουργική τους “τρέλα” και την επιθυμία να εκφραστούν καλλιτεχνικά, καλώς ορίζοντας μας στο θαυμαστό μουσικά κόσμο των Traum.

Διότι είναι όντως άξιο θαυμασμού αυτό το πολύπλευρο ηχητικά άλμπουμ που έχουν καταφέρει να συνθέσουν λειτουργώντας σαν μετατροπέας σχήματος, αναλόγως την εκάστοτε σύνθεση. Αποτελούμενο από οκτώ διαφορετικές μεταξύ τους συνθέσεις, όπου στέκονται μόνες τους ατομικά, όμως και συλλογικά έχουν άρρηκτους ηχητικούς δεσμούς μοναδικούς στο είδος τους.

Το ιδιαίτερο αυτό κουαρτέτο υπό το όνομα των Traum (μεταφράζεται ως όνειρο στα Γερμανικά) έζησε πραγματικά το όνειρό του, διότι για τις ανάγκες της ηχογράφησης του ομότιτλου δίσκου, απομονώθηκε σε μία παλιά φάρμα για ένα μήνα, προβάροντας εν μέσω αυτοσχεδιασμού και μοιράζοντας τις ζωές τους, τα μουσικά και πολιτιστικά τους πάθη ερχόμενοι πιο κοντά για τον κοινό σκοπό, αυτόν της άνευ όρων καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας.

Συγγενεύουν ηχητικά μα και αισθητικά με τους αλλοπρόσαλλους Aussies, King Gizzard and the Lizard Wizard, με τη διαφορά ότι οι Αυστραλοί ξεδιπλώνουν την ηχητική τους παλέτα θεματικά ανά δίσκο, ενώ προς το παρόν οι Traum το κάνουν ανά κομμάτι. Βέβαια στο μέλλον μπορεί να το εξελίξουν και οι ίδιοι, δεδομένου ότι τα πρώτα δείγματα γραφής είναι πολλά υποσχόμενα για την πορεία της μπάντας.

Όμως επειδή φαντάζομαι σας έχω εξάψει την περιέργεια και η καλπάζουσα φαντασία σας ήδη προτρέχει, θα έρθουμε στο ουσιώδες μέρος που αφορά τον δίσκο, ξεψαχνίζοντας τον σπιθαμή προς σπιθαμή, ή για να ακριβολογούμε σχεδόν κομμάτι ανά κομμάτι με τον μίτο των Traum να ξετιλύγεται και να βρίσκει διέξοδο από τα ηχεία μας.

Tο εναρκτήριο “Kali Yuga” θα μπορούσε κάλλιστα να είναι κάποια ακυκλοφόρητη demo ηχογράφηση των Saint Vitus ή κάποιο b’ side των Spirit Caravan με την υπογραφή δια χειρός Wino, την στιγμή που στο “Vimana” ενσαρκώνουν τους Σουηδούς Hills και εγκαθίστανται στο ψυχεδελικό και προοδευτικό πεδίο. Η μπάντα είναι εφοδιασμένη με έντονο πειραματικό χαρακτήρα και ακολουθεί μία προσέγγιση ώστε να διαμορφώσει κάτι νέο και μοναδικό.

Και πραγματικά το πετυχαίνει και ακολουθεί τον δικό της Γολγοθά και τη δική της “κατάβαση” στο ομότιτλο κομμάτι, συσπειρώνοντας την καλλιτεχνική έκφραση του “Careful With That Axe Eugene” με τη συναισθηματική απελευθέρωση και πνευματική “ανάβαση” των Dead Can Dance στο “Anastasis” δίσκο. Αυτή η συναισθηματική φόρτιση δεν θα κρατήσει για πολύ στα χαμηλά στρώματα διότι τα motorik beats στο “Inner Space” θα μας ανεβάσουν σώματι και πνεύματι σε ανώτερα Space Rock επίπεδα υπό Krautrock ήχους.

Από όσα έχεις διαβάσει μέχρι τώρα, αν δεν έχεις στρίψει δια του αναγνώσματος, θα σου έρχεται στο μυαλό η φράση “Οτι να’ ναι” με την οποία θα συμφωνήσω απόλυτα, ορίζοντας θετικά την σημασία της και θα συμπληρώσω πως η κατάλληλη ρύση είναι “Ό,τι πρέπει”.

Και ειδικά οι Ambient μουσικές στη συνέχεια του δίσκου, όπως και οι Dub περιπλανήσεις κάπου ανάμεσα στους Panda Dub και ίσως λίγο λιγότερα στους Masaladosa, είναι ότι πρέπει για τον ακροατή, ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το απατηλό, διαυγές και πολυδιάστατο εσωτερικό μουσικό ταξίδι προς τον εαυτό του.

Η μπάντα θα περιοδεύσει μέσα στον Μάρτιο στα πάτρια εδάφη της, οπότε τσεκάρετε ημερομηνίες σε περίπτωση που κάποιος καλός άνεμος σας στείλει από Ιταλία μεριά, οι υπόλοιποι περάστε μία βόλτα από το Bandcamp του συγκροτήματος, για ένα μουσικό ταξίδι με δωρεάν τα μεταφορικά…

Facebook: https://www.facebook.com/traumspace
Bandcamp: https://traumofficial.bandcamp.com/album/traum

269

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 269 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...