Therapy?, Half Gramme of Soma (10/2/2024) Gagarin 205

LIVE REPORT

Μπορούμε να βρούμε πολλές μπάντες που έχουν κερδίσει διαχρονικά την αγάπη του ελληνικού κοινού και το έχουν έχουν τιμήσει αρκετές φορές με την παρουσία τους, σε όποια φάση καριέρας κι αν βρίσκονται.

Μια από αυτές είναι ξεκάθαρα και οι Βορειοιρλανδοί Therapy?, που μας επισκεύτηκαν στα πλαίσια του tour για το τελευταίο τους άλμπουμ, το εξαιρετικό “Hard Cold Fire” (διάβασε κριτική εδώ).

Την βραδιά ανοίξανε οι Half Gramme of Somma, οι οποίοι ανέβηκαν στην σκηνή του Gagarin 205 γύρω στις 21:10, ξεκινώντας με τα “Wounds” και “Gloomy Eggplant”. Ο κόσμος ήδη έχει μαζευτεί μπροστά στην σκηνή και κουνιέται στους ρυθμούς των Αθηναίων, τους οποίους όσες φορές έχω δει ζωντανά σε διάφορες φάσεις της σταδιοδρομίας τους είναι σταθερά πολύ καλοί.

Το ίδιο ίσχυσε και αυτό το Σαββατόβραδο, όσο εκείνοι συνέχιζαν με κομμάτια όπως το “Voyager” και “Muck and Cheese”, πριν ικανοποιήσουν επιτέλους τον τύπο από πίσω μου που ούρλιαζε “Groove is Black” σε κάθε ευκαιρία. Θα ολοκληρώσουν το σετ του γύρω στις 22:00 με το “No Man’s God”, αφού πρώτα μας προετοίμασαν δεόντως για την συνέχεια.

Setlist
Wounds
Gloomy Eggplant
High Heels
Voyager
Magnetar
Muck & Cheese
Groove Is Black
Mega Rollo Booster
No Man’s God

Θα περνούσε περίπου μισή ώρα πριν το τρίο των Andy Cairns (frontman και κιθαρίστας), Michael McKeegan (μπάσο) και Neil Cooper (ντραμς) βγουν στην σκηνή εν μέσω αποθέωσης για να ξεκινήσουν με τα “Nausea” και την εξαιρετική τους διασκευή στο “Isolation” των Joy Division. Εκεί είπανε να κολλήσουνε το πρώτο κομμάτι του σετ απ’ το “Hard Cold Fire”, το “Joy”.

Η αγάπη του ελληνικού κοινού που προαναφέρθηκε έγινε απ’ την αρχή έκδηλη στο γεμάτο πλέον Gagarin, και ο Cairns δεν αμέλησε να μας τονίσει αρκετές φορές πως δεν είναι μονόπλευρη.

Συνέχεια με “Unbeliever” από το εμβληματικό “Troublegum”, το οποίο κλείνει φέτος τα τριάντα χρόνια ζωής και είχε την τιμητική του, όπως είναι λογικό. “Misery”, “Neck Freak” και “Woe” για συνέχεια, με τους Therapy? να ανεβάζουν συνεχώς ταχύτητα. Ήμασταν και ακριβώς μπροστά απ’ τον Cairns, ο οποίος επανειλλημένως παρακινούσε το κοινό να χορεύει, να φωνάζει και όλα αυτά τα καλά με κάθε τρόπο και γενικά μετέδιδε αβίαστα την ενέργειά του, όπως έκανε και ο McKeegan από την άλλη πλευρά της σκηνής.

Με το “Turn” και το “Trigger Inside” ανάψανε για τα καλά τα αίματα, ενώ πριν το “Poundland of Hope and Glory” που ακολούθησε το “Disgracelands”, o Cairns είπε ένα μεγαλοπρέστατο “Fuck You” στη βρετανική κυβέρνηση (μην πεις ποτέ σε Βορειοϊρλανδό πως είναι Βρετανός αν θες να ζήσεις). Πολλές φορές επίσης μας τόνισαν πόσο σημαντική είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, κι εμείς δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε.

Υπεραγαπημένο “Stories” και τέταρτο και τελευταίο κομμάτι απ’ τον τελευταίο τους δίσκο, “Days Kollaps”, για να ακολουθήσει ακόμα ένας χορευτικός χαμούλης με το υπέροχο “Teethgrinder”. Με το “Diane”, διασκευή των ιστορικών Husker Dü, θα φύγουν απ’ την σκηνή, για να επιστρέψουν λίγο μετά ενημερώνοντας μας πως έχουμε έξι τραγούδια ακόμα.

Πρώτο από αυτά το εκρηκτικό “Opal Mantra”, με το “Die Laughing” -που αφιέρωσαν στον Shane McGowan των Pogues και την Sinead O’Connor- να έπεται. Στο “Potato Junkie” μας έπαιξαν και λίγο απ’ το riff του “Iron Man” των Black Sabbath και μας ενημέρωσαν πως o Neil Cooper έχει γενέθλια, και πως για να του ευχηθούμε πρέπει, αντί για happy birthday, να του φωνάξουμε “Neil, drum like a motherfucker”, όπως και κάναμε όσο εκείνος έπαιξε ένα drum solo.

Σύμφωνα όμως με αποκλειστικές πληροφορίες που άντλησε το Rockway.gr από έναν Φινλανδό superfan των Therapy?, αυτό το λένε σε κάθε εμφάνισή τους και ο Neil δεν είχε όντως γενέθλια. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε αργότερα, αλλά δεν πειράζει, ο Neil drummed like a motherfucker όπως και να χει. Τη βραδιά έκλεισε η μαγική τριάδα των “Knives”, “Screamager” και “Nowhere” (με ολίγον από “Breaking the Law”), με τα χοροσπρωξίδια μπροστά στην σκηνή να κορυφώνονται.

Setlist
Nausea
Isolation (Joy Division cover)
Joy
Unbeliever
Misery
Neck Freak
Woe
Turn
Trigger Inside
Disgracelands
Poundland Of Hope And Glory
Stories
Days Kollaps
Teethgrinder
Diane (Husker Dü)
Opal Mantra
Die Laughing
Potato Junkie
Knives
Screamager
Nowhere

Υπέροχη βραδιά, άκρως διασκεδαστική, γεμάτη ενέργεια και πάρε-δώσε μεταξύ κοινού και συγκροτήματος. Μακάρι το tour για τα 30 χρόνια Troublegum που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του ’24 να περιλαμβάνει ακόμα μια φορά την Ελλάδα στις στάσεις του, ώστε να είμαστε ακόμα μια φορά εκεί να απολαύσουμε την υπέροχη αυτή μπάντα, που μετά από τόσα χρόνια και 16 δίσκους πίσω της δεν δείνχει καμία διάθεση να βγάλει το πόδι απ’ το γκάζι.

Φωτογραφίες: Έφη Γαλιατσάτου

430

Avatar photo
About Σόλωνας Εσκενάζης 93 Articles
Γεννημένος το '90, μελαχρινός, ψηλός, καστανά μάτια α σορι δεν είναι Τιντερ εδώ. Η μεγάλη αγάπη είναι το πανκ και τα παρακλάδια του αλλά χωρίς παρωπιδισμους, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα (αρκεί να είναι νόστιμη), less is more και η καλή η μπάντα απ' το live φαίνεται.