FERN: “Intersubjective”

ALBUM

Είδος: Electronica/Dark Industrial Pop
Δισκογραφική: Pelagic Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 30 Σεπτεμβρίου 2022

Η ψυχή του καλλιτέχνη μοιάζει με άβυσσο.
Παρουσιάζεται στον κόσμο της ουτοπίας σαν ένας ιδεαλιστής, ίσως ένας οραματιστής, αλλά ακόμα και σαν κάποιος τρελός όπου προσπαθεί να αποτυπώσει μα και να προσδώσει στο δικό του κάθε φορά δημιούργημα ψυχή και αύρα.

Ο καλλιτέχνης είτε με την ιδιότητα του ζωγράφου, του γλύπτη, του ποιητή, του φωτογράφου και στην προκειμένη του μουσικού μιλάει με την καρδιά και με το εκάστοτε έργο του στην καρδιά και το μυαλό του κοινού.

Η έκφρασή του είναι τρόπος ζωής του και μέσα από αυτή αναπνέει και αναζωογονείται, διαθέτοντας ευαισθησία και συναίσθημα είναι ικανός να μεγαλουργήσει να αφυπνίσει τη δημιουργική του φαντασία που θα τον οδηγήσει στην υλοποίηση των ιδεών του.

Ο Paul Seider γνωστός για τις κυμβαλο-κρουστικές αρετές του πίσω από το drum kit των The Ocean, αποστασιοποιείται λίγο της ιδιότητας του με όχημα το προσωπικό του σχήμα τους Fern, γίνεται ένας ευχάριστος παρίας συνδυάζοντας την Pop ευαισθησία και με μία ελεγχόμενη πειραματική διάθεση προσπαθεί να πλάσει τον δικό του μουσικό κόσμο για να αντέξει τις πραγματικότητες της ζωής αφενός και αφετέρου να δαμάσει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες, όσες δεν μπορεί τουλάχιστον με τους εταίρους συνοδοιπόρους του.

Αν περιμένετε να ακούσετε κάτι ανάλογο του μουσικού υπόβαθρου των άλλοτε Προκάμβριων, ενίοτε Ηλιοκεντρικών και Πελαγίσιων και τώρα τελευταία Μεσοζωικών και Παλαιοζωικών φίλων μας, τότε ατυχήσατε και ίσως πρέπει να ανατρέξετε στην δισκογραφία των προαναφερθέντων. Στο “Intersubjective” δεν υπάρχει προοδευτική διάθεση από μουσικής πλευράς, ούτε κάποιος Sludge ορυμαγδός στις επάλξεις και επουδενί ατμοσφαιρικές Metal αναζητήσεις.

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μια ευρύτερη προοδευτική ματιά καλλιτεχνικής φύσεως προς κάθε κατεύθυνση και άπασα ακροατήρια, επικρατεί έντονη ατμοσφαιρικότητα και μία κοινή δισκογραφική σκέπη υπό το όνομα της Pelagic Records, και μόνο αυτό ως προς την ομοίωση.

Στο πρώτο του δισκογραφικό βήμα δίχως την ασφάλεια των bandmates του και της πάλαι ποτέ κολεκτίβας εκφράζεται μέσα από μία σκοτεινή Art Pop κατεύθυνση και εξερευνά τη σημερινή φύση της πραγματικότητας στην ψηφιακή κοινωνία χρησιμοποιώντας διάφορα φίλτρα απαλών synths, drumming ακριβείας και “τολμηρών” φωνητικών ερμηνειών.

Στις δέκα συνθέσεις του αμφιταλαντεύεται μεταξύ σκότους και φωτός, εμφανίζεται απόμακρος μα συνάμα οικείος και την ίδια στιγμή η μουσική του παραμένει καταπραϋντική και τιμωριτική για μία ενδοσκοπική ακουστική εμπειρία.

Ο Seidel με μία ισχυρή δόση πειραματισμού και ελευθεριάζουσας διάθεσης και με την χρήση ενός μινιμαλιστικού τρόπου προσέγγισης, πραγματεύεται μία Ambient ηχητική παλέτα την οποία γεμίζει με Electronica στοιχεία σε ένα ευρύτερο φάσμα με trip hop, noise έως και industrial προσθήκες. Αν αναρωτιέστε τι κοινό μπορεί να έχουν οι Daft Punk, οι NIN, οι Ulver (περιόδου Perdition City), οι Protest the Hero, οι The Mars Volta, οι Portishead, ο Greg Puciato οι μυσταγωγικοί Dead Can Dance και λοιποί πρωτεργάτες του ηλεκτρονικού (και ολίγον τι Prog ήχου), δεν έχετε παρά να φορέσετε τα ακουστικά σας, να χαμηλώσετε τα φώτα, να αυξήσετε την ένταση και να προσφέρετε στον εαυτό σας μία μουσικοθεραπεία περνώντας από διάφορα στάδια ηχητικού διαλογισμού.

Ακόμα και όταν τελειώσει η ακρόαση και η διάρκεια του δίσκου, αυτός θα συνεχίσει να υπάρχει μέσα σου και να τριβελίζει το μυαλουδάκι σου, και αυτό γιατί όπως έχει πει και ο Paul Valéry «Ένα πραγματικό έργο τέχνης δεν τελειώνει ποτέ». Και το “Intersubjective” πρόκειται περί αυτού.

Facebook: https://www.facebook.com/FERNmusik/
Bandcamp: https://fernmusik.bandcamp.com/album/intersubjective

372

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 265 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...