ONKEL TOM ANGELRIPPER: “H.E.L.D.”

Ο Tom Angelripper των Sodom, με τους οποίους διαπρέπει εδώ και 30 περίπου χρόνια, έχει εξασφαλισμένη τη θέση του στην ιστορία ως μέλος της Μεγάλης Τριάδας της Γερμανικής Art Extremistik, μαζί με τον Schmier (Destruction) και τον Mille (Kreator).

Από τους πιο γνήσιους τύπους που εμφανίστηκαν στο metal στερέωμα από καταβολής του, το στίγμα που άφησε η φιγούρα του και η επιδραστικότητα της μουσικής του στην μεταγενέστερη ζωή του ιδιώματος, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν σε όλο τους το μέγεθος.

Από το 1995 περίπου ο θείος Tom, αποφάσισε να θέσει σε λειτουργία μια side band των Sodom, στο οποίο θα μπορούσε να ακούγεται η ανέμελη πτυχή της προσωπικότητας του, εξεφρασμένη σε πιο heavy / punk / “folk” δρόμους από την κανονική του μπάντα. Και εγεννήθησαν οι Onkel Tom Angelripper, ένα σχήμα που εστιάζει στην πιο ψυχαγωγική πλευρά της σκληρής μουσικής, απόλυτα προσηλωμένη στο τρίπτυχο αλκοόλ-γκόμενες-χαβαλέ.

Στο “H.E.L.D.”, 6ο full length της μπάντας, ο Tom και η παρέα του επιδίδονται σε εντελώς καυλωμένους Motorheadικούς δρόμους, πολύ heavy, με μαεστρικές εύληπτες συνθέσεις και πιο ώριμος από κάθε άλλη φορά, φανερώνοντας ένα σοβαρότατο πρόσωπο, που ουδέποτε είχε εμφανιστεί σε τέτοιο βαθμό σε προηγούμενες κυκλοφορίες. Όχι ότι ο punk χαβαλές παραμερίζεται. Τα “Ein Bisschen Alkohol”, “Im Suff” και “Vom Paradies Gen Suden” μπορούν να σου εγγυηθούν party σαματάδες. Αλλά μέχρι εδώ. Η υποβόσκουσα μελαγχολία των Motorhead (κυρίως της εποχής του “Another Perfect Day”) είναι το βασικό στοιχείο του album, με εξαιρετικά heavy metal riff από τους κιθαρίστες και τρομερή απόδοση από τους ρυθμικούς.

Μέσα στο γενικά πανύψηλο συνθετικό επίπεδο, ξεχωρίζουν οι ύμνοι “Zu Wahr Um Schon Zu Sein” (μπα που να γαμήσω για γλώσσα!), “Am Morgen Danach”, το Offspringικό “Was Euch Nicht Passt”, το συγκινητικά heavy/ thrash “Auf Gedeih Und Verderb”, ενώ εντελώς κεραμίδα είναι ένα ακουστικό revival διαμαντάκι, το “Ich Bin Noch Am Leben”, το οποίο κλείνει το δίσκο, μια σπουδαία λυρική σύνθεση.

Μια που ζω στην πιο όμορφη χώρα του Τρίτου κόσμου, είναι και Αύγουστος και σηκώνει μπύρες η φάση αμέσως μόλις τελειώσεις τον καφέ σου, το “H.E.L.D.” είναι η ιδανική συνοδεία.

Απλό, ενθουσιώδες, άρτιο εκτελεστικά, παιγμένο από μουσικούς που βρίσκονται χρόνια στην πιάτσα και ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους, αποτελεί εγγύηση για το 45λεπτο, ακουστικό σου χαλάρωμα. Το λοιπόν, εβίβα.

577

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.