THE METAL CHAPTERS Vol.I

BOOKS

Με αφορμή την κυκλοφορία του “The Metal Chapters vol.II” (Official trailer) στις αρχές του Ιούνη, το οποίο σύντομα φιλοδοξώ να αποκτήσω, διαβάσω και εν τέλει να σας το παρουσιάσω, σκέφτηκα να αφιερώσω λίγο χώρο στις σελίδες μας για να αναφερθώ στον πρώτο τόμο αυτής της ιδιαίτερα πρωτότυπης σειράς, ο οποίος μπορεί να κυκλοφόρησε πριν 2 έτη, αλλά μόλις πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου κι έτσι είχα την ευκαιρία να τον αναγνώσω και να τον… ακούσω…

Από τις πρώτες κιόλας μνήμες που έχω ως παιδί που έχει μόλις ανακαλύψει το heavy metal, είχα αγαπημένη συνήθεια να διαβάζω είτε επιστημονική φαντασία, είτε λογοτεχνία τρόμου και φαντασίας με το κατάλληλο μουσικό χαλί που συνόδευε τις ώρες ανάγνωσης. Ανακαλώ στην θύμησή μου τον χρόνο που ανάλωνα για να επιλέξω εκείνο το album που θα έκανε πιο συναρπαστικό το ταξίδι στην φαντασία. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες σκάρωνα συλλογές σε 90άρες κασέτες που προορίζονταν μόνο γι’αυτό τον σκοπό, σαν τον σκηνοθέτη που αναζητά την κατάλληλη σύνθεση να ντύσει με νότες την κινηματογραφική ιστορία του.

Εν έτει 2018, δύο νέοι άνθρωποι, συμπατριώτες μας και το σημαντικότερο; …μεταλλάδες, υλοποιούν το πρώτο μέρος του project που θα ονομάσουν “The Metal Chapters”. Οι Μάριος Δημητριάδης και Γιώργος Δάμτσιος τολμούν όχι απλά να σκεφτούν, αλλά να δώσουν σάρκα και οστά σε μια ιδέα πρωτότυπη όχι μόνο για τα Ελληνικά δεδομένα, αλλά με αναγωγή στο παγκόσμιο λογοτεχνικό και μουσικό στερέωμα. Γιατί «συγχέω» και τις δύο μορφές τέχνης; Εξηγούμαι αμέσως…

Οι 2 συγγραφείς συνεργάστηκαν με 10 από τις σημαντικότερες ελληνικές metal μπάντες, με διεθνή απήχηση και έντυσαν με τις ιστορίες τους την μουσική τους. Η θεματολογία φυσικά πηγάζει βαθιά από τον χώρο του fantasy horror, ενώ δεν πρέπει να παραλείψω να αναφέρω πως το εισαγωγικό κομμάτι (Rotting Christ “Fire and Flame”) είναι ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι που ηχογραφήθηκε από την μπάντα για λογαριασμό του πρότζεκτ. Η ιστορία του δε, βασίστηκε έπειτα από συνεννόηση σε ιδέα των των συγγραφέων του βιβλίου. Από αυτό και μόνο το έργο αποκτά ήδη μεγάλη συλλεκτική αξία.

Υπάρχουν όμως ακόμη 9 κομμάτια στο συνοδευτικό cd και φυσικά ακόμη 9 ιστορίες που συνδέονται μαζί τους. Ή μήπως 10; Υπάρχει άραγε κάποιος που κλίκαρε να διαβάσει αυτό εδώ το άρθρο και δεν γνωρίζει τον άρχοντα του τρόμου, τον Βρετανό συγγραφέα Graham Masterton; Δύσκολο. Σαν κερασάκι στην τούρτα λοιπόν, στο κλείσιμο του αναγνώσματος υπάρχει μια επιπλέον ιστορία του διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα με τίτλο “Ex – Voto”. Οι 2 συμπατριώτες μας συνάδελφοί του έγραψαν οι ίδιοι την μουσική και τους στίχους που προορίζονται να συνοδεύσουν αυτή την ιστορία υπό την επωνυμία Fantasmagoria (με συμμετοχές καταξιωμένων μουσικών) αποδίδοντας, όπως οι ίδιοι γράφουν, τον δικό τους φόρο τιμής στον G. Masterton (Ο Παρίας του 1985, παραμένει ένα από τα πιο δυνατά αναγνώσματα που έχουν περάσει από τα χέρια μου).

Ακόμη και χωρίς την δεύτερη, μουσική, διάσταση του όλου εγχειρήματος, είτε ακόμη κι αυτής της bonus συμμετοχής του Masterton, οι 10 ιστορίες των Δημητριάδη/Δάμτσιου στέκονται κάτι παραπάνω από αξιοπρεπώς. Το βιβλίο το διάβασα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς οι ιστορίες εξελλίσονται τόσο άμεσα που δεν αφήνουν περιθώρια αναβολής στην ανάγνωσή τους. Είναι καλογραμμένες, κάποιες μάλιστα κατάφεραν να με αιφνιδιάσουν με την εξέλιξη της πλοκής, κάποιες άλλες πάλι όχι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν τις απόλαυσα. Διαδέχονται ιδανικά η μια την άλλη και οι 2 συγγραφείς έχουν καταφέρει να ταιριάξουν τα «χνώτα» τους και να δώσουν την απαραίτητη ομοιογένεια στην ροή του υλικού στις σωστές δόσεις.

Φουτουριστικά πεδία μαχών, πολέμαρχοι από παράλληλα σύμπαντα, η ανθρωπότητα στο χείλος του αφανισμού, παιχνίδια κατασκοπείας, υπερφυσικός τρόμος, ολοκληρωτικά καθεστώτα από το μέλλον, κυριαρχία των μηχανών, αρρωστημένες ψυχιατρικές καταστάσεις, zombie outbreaks, σειριακοί δολοφόνοι και πόσα ακόμη συστατικά «μαγειρεύονται» από τους 2 συγγραφείς μέσα στις σελίδες του The Metal Chapters.

Σε ποιους απευθύνεται το The Metal Chapters; Σε εκείνους τους metalheads που έχουν μεγαλώσει με αναγνώσματα συγγραφέων όπως οι Graham Masterton, Orson Scott Card και Dan Simmons και μπορούν να απολαύσουν το ταξίδι στις σελίδες ενός βιβλίου φαντασίας υπό τους ήχους της πλέον κατάλληλης μουσικής.

Αν θα ήθελα κάτι διαφορετικό; Ίσως αν οι ιστορίες δεν ήταν τόσο «συμπιεσμένες» και είχαν μεγαλύτερη ανάπτυξη το αποτέλεσμα να ήταν ακόμη καλύτερο, καθώς το βιβλίο «τελειώνει» πολύ γρήγορα, κατανοώ όμως πως κάτι τέτοιο θα εκτροχίαζε το όλο εγχείρημα που θέλει τον αναγνώστη να ακούει το τραγούδι και παράλληλα να διαβάζει την κάθε ιστορία. Υπό αυτό το πρίσμα οι ιστορίες έχουν το σωστό μέγεθος. Χμ, ίσως να μου άρεσε να είχε και κάποιες πιο gore πινελιές σε κάποιες από τις ιστορίες…

Τα ταπεινά μας συγχαρητήρια στους εμνευστές και υλοποιητές του όλου σχεδίου και φυσικά, όπως έγραψα και στον πρόλογο, άμεσα θα υπάρξει και η παρουσίαση της συνέχειας του β’ τόμου. Απαραίτητο ανάγνωσμα για κάθε metalhead, όχι απλά για να προσθέσει στο ράφι το cd, αλλά επειδή διατηρώ την βεβαιότητα πως θα απολαύσει τον μοναδικό, στην τελική, τρόπο που οι δημιουργοί προσέγγισαν το όλο θέμα. Επιλογικά θα παραθέσω τα περιεχόμενα τραγούδια/ιστορίες.

The Metal Chapters Vol. I
Chapter Ι: Fire and Flame / Rotting Christ & George Damtsios
Chapter ΙΙ: The Venomous / Nightrage & Marios Dimitriadis
Chapter ΙΙΙ: Seed of Evil / Suicidal Angels & Marios Dimitriadis
Chapter ΙV: Machines of fear / Innerwish & George Damtsios
Chapter V: Inure / Until Rain & Marios Dimitriadis
Chapter VI: Tremor from below / Xelyruth & George Damtsios
Chapter VII: Out of the World / Sunburst & Marios Dimitriadis
Chapter VIII: Black Pearl / Emerald Sun & George Damtsios
Chapter IX: Zombie Hour/ Nightstalker & Marios Dimitriadis
Chapter X: Reflected / Enemy of Reality & George Damtsios
Bonus Chapter: Ex-Voto / Fantasmagoria & Graham Masterton

Facebook: https://www.facebook.com/themetalchapters/

Official page: https://themetalchapters.weebly.com/

Youtube channel: https://www.youtube.com/channel/UCLyLOSXlVIzVzMcH1BYQzuA

E-mail: themetalchapters@yahoo.com

Facebook εκδόσεων Πηγή: https://www.facebook.com/ekdoseispigi

485