SLOWER: “Slower”

ALBUM

Είδος: Sludge/Doom Metal
Δισκογραφική: Heavy Psych Sounds
Ημ. Κυκλοφορίας: 26 Ιανουαρίου 2024

Τελικά τις περισσότερες φορές πίσω από τις πιο ιδιοφυείς ιδέες και τα πιο απρόσμενα project, υπάρχει μία διαδικασία σύλληψης και ένας σκεπτικός μηχανισμός που τροφοδοτείται από τα πιο απλά ερεθίσματα και πράγματα της καθημερινότητας μας.

Μέσα από αυτήν την διαδικασία και τον απλοϊκό τρόπο σκέψης γεννήθηκε η ιδέα του Slower project με ιθύνοντα νου τον Bob Balch, όταν κατά την διάρκεια του μαθήματος κιθάρας στο “South of Heaven” σε ένα νεαρό και αρχάριο μαθητή του, κατέβασαν ταχύτητες και κούρδισμα, και το αποτέλεσμα του οποίου ήταν αφενός πρωτότυπο και συνάμα απολαυστικό και αφετέρου τόσο Doom ώστε έπρεπε να δραστηριοποιηθεί η εν λόγω κοινότητα.

O Bob Balch εκτός από κιθαρίστας των Fu Manchu επί σειρά ετών, παραδίδει διαδικτυακά (και μη) μαθήματα κιθάρας σε επίδοξους λάτρεις της εξάχορδης μεταλαμπαδεύοντας τις βασικές γνώσεις, συμμετέχει στους Yawning Balch (από κοινού με μέλη των Yawning Man) και είναι βασικός υπεύθυνος πίσω από το project των Big Scenic Nowhere με εκλεκτούς καλεσμένους. Τώρα για τις ανάγκες του Slower project επιστρατεύει εκ νέου μία πληθώρα μουσικών, έξι στον αριθμό συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, δημιουργώντας για να μιλήσουμε με αθλητικούς όρους, δύο βασικές πεντάδες επιπέδου ΝΒΑ για να υλοποιήσουν την ιδέα της διασκευής των κλασικών Slayer κομματιών.

Για το λόγο αυτό οι Amy Barrysmith (Year of the Cobra) και Laura Pleasants (Kylesa) στα φωνητικά, Peter Bergstrand (Lowrider) και Scott Reader (Kyuss, Unida, Across River, The Obsessed, Fireball Ministry) στο μπάσο και ο Esben Willems (Monolord) στα τύμπανα, μαζί με τον Balch στην κιθάρα και στην ευρύτερη μαεστρική διαχείριση του όλου εγχειρήματος ενώνουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες καθώς και τη δημιουργική τους ικανότητα και μας παρουσιάζουν πέντε κλασικές συνθέσεις από τους Thrash Masters, μέσα από μία ζοφερή και βαριά προσέγγιση συνδυάζοντας την μαεστρία του riff και την συνθλιπτική ρυθμικότητα σε ίσα μέτρα και σταθμά.

Η εναλλακτική προσέγγιση πάντως του εγχειρήματος θυμίζει κατά πολύ αυτό που είχαν κάνει και οι Napalm Death κατά την διάρκεια της εμφάνισης τους στο Roadburn του 2014, όπου για τις ανάγκες του φεστιβάλ κατέβασαν τα bpm και μας παρουσίασαν την αργή τους πλευρά μακριά από την fast and furious ηχητική τους ταυτότητα, δείχνοντας μας μία άλλη πτυχή της μουσικής τους μέσα από μία διαφορετική οπτική.

Μέσα από αυτήν τη διαφορετική οπτική λοιπόν, η παλιοπαρέα που μάζεψε ο Balch, οι οποίοι προφανέστατα γουστάρουν κάργα τους Slayer, επιχειρούν να φέρουν στο προσκήνιο τα αργά, οδυνηρά, και βρώμικα στοιχεία των Αμερικανών Thrasher που μερικές φορές κρύβονται από τον παράγοντα ταχύτητα. Το ηχητικό κομμάτι πάντως δένει ιδανικά με το εικαστικό που φιλοτέχνησε ο Bergstrand, το οποίο θυμίζει κατά πολύ Repulsion και ντύνει επιμέρους τις συνθέσεις με ζόφο και σαπίλα μεταξύ άλλων.

Η μπάντα έχει “αλλάξει τον αδόξαστο” στις συνθέσεις που απαρτίζουν τον δίσκο, αλλά με μία αντιφατική έννοια και με καλοπροαίρετη διάθεση, και πρόθεση για πειραματισμό με στροφή στη διαφορετικότητα. Ο Balch μπαίνει στα παπούτσια του Kyle Shutt (The Sword) και τον ενσαρκώνει κατά κάποιον τρόπο, όπως έκανε στους δίσκους “Doom Side of the Moon” και “Encore” EP, αποτίοντας τα δέοντα στους Pink Floyd. Η αναζήτηση της ψυχεδέλειας με έντονη προοδευτική κατεύθυνση είναι εμφανής και στο “Slower” δίσκο με αρκετές space απολήξεις, και κατά παράδοξο τρόπο βρίσκεται η κοινή συνιστώσα μεταξύ Slayer και Pink Floyd. Μπορεί να ακούγεται απίθανο αλλά με την πρώτη ακρόαση γίνεται πιστευτό.

Αν αρέσκεσαι στο Sludge, στους Sleep, (προφανώς) στους Slayer, και στους SABBATH με ένα Doom περιτύλιγμα, και προτιμάς οι μουσικές σου αναζητήσεις να είναι αργές, ταξιδιάρικες και θορυβώδεις, τότε πάτα το play και κάνε βουτιά στον βούρκο των Slower και πίστεψε με, δεν θα το μετανιώσεις.

“Follow the Smoke…through the Slayer riff land, but Slower”.

Bandcamp: https://heavypsychsoundsrecords.bandcamp.com/album/slower-slower
Instagram: https://www.instagram.com/slower_666/

288

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...