THE KEENING (EX-SUBROSA): “Little Bird”

ALBUM

Είδος: Atmospheric Doom/Folk Rock
Δισκογραφική: Relapse Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 6 Οκτωβρίου 2023

Ο κύκλος των Subrosa έφτασε στο τέλος του προ τετραετίας και μάλιστα όταν ήταν ακόμη στο απόγειο από πλευράς δημιουργικότητας και έμπνευσης κάτι που δεν είναι σύνηθες μα απόλυτα σεβαστό, με το ζωντανά ηχογραφημένο δίσκο στο Roadburn Festival, “Subdued” να είναι το κύκνειο άσμα τους. Μία ζωντανά ηχογραφημένη απεικόνιση του μουσικού μεγαλείου των Αμερικανών Atmospheric Doomsters που πολύ θα μας λείψουν η αλήθεια είναι.

Το συγκρότημα από τις απαρχές του με τον ακατέργαστο δίσκο “Strega” μέχρι και το ολοκληρωτικό και απελευθερωτικό από όλες τις απόψεις “For This We Fought The Battle of Ages” θα μπορούσε να παραλληλιστεί με το κλασικό παραμύθι του Hans Christian Andersen, το ασχημόπαπο, και τη μεταμόρφωσή του σε κάτι τόσο όμορφο αλλά και για την ευρύτερη αποδοχή της διαφορετικότητας που ερμηνεύεται μέσα από τις συνθέσεις του, ακροβατώντας κάπου ανάμεσα στο Doom και το Sludge περιπλέκοντας Folk στοιχεία σε συνδυασμό με ορχηστρικά στρώματα δημιουργώντας ένα πρωτοφανές wall of sound.

Για καλή μας τύχη, μέσα στη φαινομενική ατυχία μας, από τις στάχτες των Subrosa αναγεννήθηκαν δύο μπάντες για να καλύψουν το κενό μας και να το συμπληρώσουν με πλεόνασμα. “Με ένα σμπάρο δυο τριγώνια” λοιπόν και όπερ εγένετο Otolith και The Keening. Οι Otolith με τέσσερα μέλη από τους Subrosa τάραξαν τα νερά με το περσινό “ Folium Limina” με τις απόκοσμες συμφωνικές Doom μελωδίες και το βελούδινο σκοτάδι που απλώσαν πάνω μας, εγκλωβίζοντας μας εσώκλειστους στο δικό τους χώρο και χρόνο.

Η Rebecca Vernon ακολουθώντας το δικό της μοναχικό μονοπάτι μας παρουσιάζει το solo Project της που ακούει στο όνομα The Keening, παρουσιάζοντας το ντεμπούτο δίσκο της “Little Bird” υφαίνοντας ένα ηχητικό ιστό πλούσιο σε ενορχήστρωση, με Αμερικανικές Gothic ευαισθησίες, με αναφορές σε χειμωνιάτικες μπαλάντες δολοφονιών με φόντο τη σκοτεινή Progressive Folk μουσική, θέτοντας στο περιθώριο το Heavy Doom για το οποίο έχει γίνει γνωστή.

Για να πετύχει τον σκοπό της και για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, επιστρατεύει διάφορες φωνητικές ερμηνείες, καθώς επίσης και μία μεγάλη ποικιλία οργάνων όπως φλάουτο, διάφορα έγχορδα, πιάνο, γαλλικό κόρνο, σφυρήλατο νταούλι με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός τεράστιου πλήθους ηχητικών τοπίων κινηματογραφικής απεικόνισης. Σεβόμενη το πρότερο μουσικό παρελθόν της και την κληρονομιά που έχει γεννήσει μαζί με τους πρώην συνοδοιπόρους της, ακολουθεί την κατακλυσμιαία μελαγχολία και δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ Post, Doom, Folk και Prog αλλά πορεύεται μαζί τους, αναδεικνύοντας την ομορφιά του πράγματος. Στο εναρκτήριο “Autumn” κυριολεκτικά μυρίζει φθινόπωρο και θα μπορούσε να αποτελεί το ιδανικό μουσικό υπόβαθρο για τη συγκεκριμένη αλλαγή της προαναφερθείσας εποχής με τα φύλλα να κιτρινίζουν και να πέφτουν καταγής στο άκουσμά του. Είναι τόσο έντονο το κομμάτι που ανέσυρε αναμνήσεις από το εφηβικό χρονοντούλαπο του γράφοντα και το δίσκο “Forever Autumn” των Lake of Tears.

Ο δίσκος αποτελείται από έξι μελωδικές συνθέσεις και εξελίσσεται σαν σε ταινία που πραγματεύεται μπροστά στα ηχεία σου με το υποσυνείδητο του μυαλού σου να δίνει απτές εικόνες από τα λεγόμενα της Rebecca. Η Relapse Records συνεπικουρεί επί του πράγματος, και όπως κάθε φορά βρίσκεται κοντά στο καλλιτέχνη, σεβόμενη το όραμα του και προσφέροντας τα απαραίτητα για την ολοκλήρωση αυτού. Συνεχίζει να κρατάει τα ηνία της ακραίας μουσικής αναπροσαρμόζοντας κάθε φορά την έννοια της “βαρύτητας”. Για τον λόγο αυτό το κομμάτι του ήχου το έχει αναλάβει ο γκουρού Billy Anderson ( με συμμετοχές σε δίσκους των Melvins, Neurosis, Mr. Bungle, Fantomas, High on Fire, Bell Witch, Amenra, Cathedral, Sleep, και Swans μεταξύ πολλών άλλων) και έχει κάνει από κοινού με τον Nathan Carson (Witch Mountain) την προπαραγωγή.

Με το “Little Bird” και τις ερμηνείες της η Rebecca εισέρχεται σε μία κλειστή σέκτα ιερειών, όπως η Jinx Dawson, Chelsea Wolfe, Emma Ruth Randle εξυμνώντας το σκοτάδι όχι απαραίτητα μέσα από μαγγανείες και θρησκευτικά λειτουργικά, αλλά μέσα από την περίπλοκη μελαγχολία συγκροτημάτων όπως οι Oathbreaker.

Καθόλη την ακρόαση του δίσκου δεν βιώνεις αυξομειώσεις εντάσεων παρά ραγδαίες αλλαγές συναισθημάτων, την ίδια στιγμή που η ατμόσφαιρα που πηγάζει εξ αυτών, σου δημιουργεί την αίσθηση ότι ακούς ένα εγκώμιο των νεκρών, ευρισκόμενος σε μία παλιά και εγκαταλελειμμένη εκκλησία όσο διαρκεί το τελετουργικό μιας κηδείας με το ατμοσφαιρικό Doom Rock να σου τρυπά την καρδιά

Facebook: https://www.facebook.com/thekeeningmusic/
Bandcamp: https://thekeeningmusic.bandcamp.com/album/little-bird

353

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...