THE GREEN PAJAMAS: “This Floating World is a Dream”

ALBUM

Είδος: Neo-Psych/Garage Rock/Acid Folk
Δισκογραφική: Green Monkey Records (CD)/ Sound Effect Records (LP)
Ημ. Κυκλοφορίας: 26 Μαΐου 2023

Θα χρησιμοποιήσω αυτό εδώ το βήμα που μου δίνεται, για να καταγγείλω δημόσια τη Sound Effect Records, προσωπικά και εκ μέρους πλήθους μουσικόφιλων για την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει ο τραπεζικός μου λογαριασμός (μην μπορώντας να συνέλθει και να ορθοποδήσει), καθώς και για το χωροταξικό χαμό που έχει υποστεί η βινυλιοθήκη μου.

Υπόλογη για αυτό όπως προαναφέραμε είναι η Sound Effect εξαιτίας των μουσικών κυκλοφοριών της εγχώριων και μη, με τις οποίες μας βομβαρδίζει συνεχώς και μας χαρίζει αυτόν τον ευχάριστο βραχνά.

Γιατί εκτός από τη συγκομιδή κυρίως βινυλίων, μαζί της γινόμαστε και συλλέκτες ήχων και μουσικών, παραστάσεων και εμπειριών δεδόμένου πως πίσω από κάθε κυκλοφορία της υπάρχει κάτι που ξεπερνά τα υλιστικά δεδομένα της εκάστοτε αγοράς και υπόκεινται σε καθαρά άϋλα και συναισθηματικά στοιχεία.

Κάτι τέτοιο συνέβη και με την κυκλοφορία των The Green Pajamas “ This Floating World is a Dream”, κυκλοφορώντας αρχικά μέσω της Green Monkey στην Αμερική. Με την έκδοση του βινυλίου να έχει επιμεληθεί σε limited edition με 2-3 διαφορετικά κομμάτια, άλλο τίτλο, άλλη σειρά και διαφορετικό εξώφυλλο η SER, σε παγκόσμια “πρώτη” στις 26 Μαΐου.

Η ανακάλυψη της παρέας του Jeff Kelly από τον γράφοντα έγινε μόλις μερικά χρόνια πριν, χωρίς να δοθεί η απαραίτητη προσοχή, όμως έμελλε η καρμική αυτή συνάντηση, στα πλαίσια της παρουσίασης του δίσκου, να στεριώσει τη σχέση ανακαλύπτοντας το ηχητικό μεγαλείο του συγκροτήματος.

Η νέο-ψυχεδέλεια και η αναβίωση του Garage κινήματος ορίζουν τις μελωδίες και την κατεύθυνση της μπάντας πάνω σε ένα Indie Pop μονοπάτι. Η μουσική της δεν είναι περίπλοκη, ούτε τεχνικά επιτηδευμένη. Για να συμβεί αυτή η περιγραφή, παρόλα αυτά, έβαλαν δύσκολα στον γράφοντα, καθώς χτυπάει στο συναίσθημα μέσω μιας γλυκιάς μελαγχολίας, εγείροντας σκέψεις και ανασύροντας εικόνες από το χρονοντούλαπο των αναμνήσεων υγραίνοντας το ματάκι (χωρίς απαραίτητα να μπει κάποιο σκουπιδάκι)… και αποτελεί τροχοπέδη για τον γραφικό λόγο.

Γιατί εκεί που θέλεις να γράψεις τόσα πολλά αδυνατείς να αρθρώσεις και τα λίγα.
Αυτό μου θυμίζει για ακόμη μία φορά το ρητό “When Words Fail, Music Speaks”. Για την ακρίβεια μιλάει άπταιστα σε μία γλώσσα που την καταλαβαίνουν όλοι ανεξαρτήτως καταγωγής και προέλευσης ασπάζοντας την και κάνοντας τους να νιώθουν ζωντανοί σε έναν ονειρικό επιπλέοντα κόσμο.

Ο νέος δίσκος είναι πραγματικά ένα μουσικό ταξίδι στην αχανή Αμερικάνικη ήπειρο και στην λιγότερο folk, μα περισσότερο Country Blues παρακαταθήκη του Townes Van Zandt. Την ίδια στιγμή αποτελεί μία βουτιά στη μυσταγωγική Ανατολή με τα περσικά sitar να υφαίνουν ένα ηχητικό ηλεκτρίζον μάνταλο, το οποίο συμπληρώνεται από τα αναλογικά synthesizer και τις υποβόσκουσες ηλεκτρικές κιθάρες που στρώνουν τον δύσβατο δρόμο προς τον διαλογισμό και την ψυχεδέλεια.

Την ψυχεδέλεια όπως την όρισαν οι Shocking Blue και την παρανόησαν οι Pink Floyd, καθώς είναι εμβόλιμες αρκετές πινελιές στις 15 συνθέσεις του δίσκου, δίνοντας το χέρι να πορευθούν μαζί η Progressive με την Acid Rock σε μία αλλοπρόσαλλη μέθεξη και ένα χαοτικό τριπάρισμα, όπου συγκροτήματα όπως οι Cockney Rebel, Masaladosa,The Entrance Band, Purple Overdose, Socrates, The Brian Jonestown Massacre, Nick Cave, Mark Lanegan, Beatles παρελαύνουν μπροστά από τα μάτια σου και διεισδύουν διαμέσου των αυτιών σου, ορίζοντας τον εσωτερικό σου κόσμο σε ένα ανώτατο ψυχικό επίπεδο.

Το “ This Floating World is a Dream” είναι το αντιτοξικό αντίδοτο του κόσμου που μας περιβάλει. Ξεχειλίζει από θετική αύρα και ευχάριστα συναισθήματα με μπόλικη αγάπη.

“If Love Is The Drug”, τότε θέλω να εθιστώ σε αυτήν, και ο δίσκος αυτός είναι η ατραπός για να το καταφέρω με εγγυημένα αποτελέσματα χωρίς παρενέργειες και χωρίς να το μετανιώσω ποτέ…

Facebook: https://www.facebook.com/TheGreenPajamas
Bandcamp: https://thegreenpajamas1.bandcamp.com/

496

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...