THE CHRONICLES OF FATHER ROBIN: “Book III”

ALBUM

Είδος: Prog/Folk Rock
Δισκογραφική: Karisma Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 23 Φεβρουαρίου 2024

Επιτέλους η αναμονή για το τρίτο μέρος του ηχητικού βιβλίου της Νορβηγικής Prog κολεκτίβας και των περιπετειών του Father Robin, έφτασε στο τέλος της και θα συμπληρωθεί το παζλ, θέτοντας ένα τέλμα στην ανυπομονησία των απανταχού progsters ανά την υφήλιο.

Όχι ότι περιμέναμε αυτό για να εκτιμήσουμε την ποιότητα της συγκεκριμένης δουλειάς για να την πιστοποιήσουμε, όμως έτσι κλείνει ο κύκλος του μεγαλεπήβολου project που ξεκίνησε από πέρυσι, συν της άλλοις καθώς κάποιοι είμαστε και λίγο ψυχαναγκαστικοί, οπότε να μας συγχωράτε και να μας αγαπάτε.

Όσοι δεν έχουν λάβει γνώση επί της μπάντας, να σας πληροφορήσω ότι το συγκρότημα αποτελείται από εξέχοντεςκαλλιτέχνες της Νορβηγικής προοδευτικής σκηνής, αποτελούμενο από μέλη των Wobbler, Jordsjø, Tusmørke και των The Samuel Jackson Five, υπό την εποπτεία της Karisma Records με σκοπό να μας παρουσιάσουν ένα δυναμικό και γεμάτο ψυχή μουσικό ταξίδι, αρχής γενομένης με το ανεβαστικό και αισιόδοξο “Magical Chronicle”.

Οι Σκανδιναβοί επιβιβάζονται στα Oseberg viking πλοία τους, με αποσκευές τα όργανά τους και τις μελωδίες τους, με χαλαρή διάθεση και δημιουργική ένταση, και πλέοντας σε πελάγη ευτυχίας και 70s μουσικότητας ετοιμάζονται για τη μεγάλη απόβαση, στην Γηραια Αλβιώνα και στο παλιό προσκυνηματικό κέντρο της σκηνή του Canterbury. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν να επιδείξουν κάποια επεκτατική πολιτική, τουναντίον έρχονται στα πλαίσια εθιμοτυπικής επίσκεψης στα είδωλά τους για να γιορτάσουν μαζί τους το σύγχρονο προοδευτικό μεγαλείο με βλέψεις στο παρελθόν, όπως τους γαλουχήθηκε από τους Caravan, The Soft Machine, Robert Wyatt, και ευρύτερους καλλιτέχνες με έντονη την fusion αισθητική στοιχείων όπως οι King Crimson, Genesis, Yes μεταξύ πολλών άλλων.

Η υπέροχη και εκλεκτή αυτή παρέα μουσικών χρησιμοποιεί, χωρίς να πέφτει στην παγίδα της επανάληψης και της συνήθειας, έναν έξυπνο συνδυασμό rock ρυθμών και τζαζ αυτοσχεδιασμού με καλαίσθητη πνευματική γραφή τραγουδιών με ποικίλες δόσεις ψυχεδέλειας, προσάπτοντας επίσης και folk στοιχεία, δημιουργώντας δεσμούς με τους Steeleye Span.

Η ατμόσφαιρα του δίσκου ως απόρροια κάθε ακρόασης είναι παραπομπή σε άλλες εποχές αρκετούς αιώνες πίσω και για τον γράφοντα εν μέσω αστεισμού ένα οδοιπορικό στους Monty Python και συγκεκριμένα στην σκηνή που ο Eric Idle φωνάζει συνεχόμενα “Bring Out Your Dead, Bring Out Your Dead”. Εδώ φυσικά δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι νεκρό και άψυχο αλλά με ήχους και μελωδίες που σφύζουν από “ζωή” και ενέργεια, προς αναζήτηση του Άγιου Prog Δισκοπότηρου.

Το quest του οποίου εν τέλει μπορεί να μην πραγματωθεί και ποτέ, όμως κάτι τέτοιο είναι αδιάφορο, καθώς καμία φορά (αν όχι όλες) αυτό που μετράει είναι το ταξίδι και όχι ο προορισμός και δη το αποτέλεσμα.

Και αυτό το ταξίδι αξίζει να το υλοποιήσεις, διότι ως γνωστόν τα καλύτερα μουσικά ταξίδια, είναι αυτά που δεν έχεις ακούσει ακόμη.

Facebook: https://www.facebook.com/TheChroniclesofFatherRobin
Bandcamp: https://fatherrobin.bandcamp.com/

336

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...