SWANSONG: “Awakening”

ALBUM

Είδος: Melodic Death Metal
Δισκογραφική: Noble Demon
Ημ. Κυκλοφορίας: 1 Δεκεμβρίου 2023

4 χρόνια πριν, η frontwoman των punksters Up Yours και ο κιθαρίστας των ήδη διαλυμένων τότε deathsters Verjnuarmu, αποφάσισαν να φτιάξουν το δικό τους death metal σχήμα.

Στην αρχή, οι Jemiina και Topi Pitkänen πορεύτηκαν με 2 μέλη από τους Omniversum, με τις προσθήκες όμως των Tuomas Leskinen και Jimi Myöhänen σε κιθάρα και drums αντίστοιχα (όχι, μπάσο δεν έχουν), να φτιάχνουν εν τέλει το line up με το οποίο κυκλοφόρησαν το EP “Winter Maiden” το 2022.

Φτάνοντας στο σήμερα, οι Swansong υπογράφουν με τη Noble Demon και ντεμπουτάρουν με το “Awakening”, αποτίοντας τον δικό τους φόρο τιμής στην death σκηνή των περασμένων δεκαετιών, με έφεση στη μελωδική έκφανσή της.

Με καταιγιστικά τάπα-τούπα, πατροπαράδοτες maidenικές δισολίες και μια Jemiina να βρυχάται από τα βάθη της ψυχής της, το σχήμα κάνει ένα πολύ ένα αξιοπρόσεχτο πρώτο βήμα στον χώρο, το οποίο παίζει εξαιρετική μπάλα με τις επιρροές του. Η oldschool προσέγγισή τους δεν είναι μονότονη, παρότι ακολουθεί κάποιες πεπατημένες, ενώ η προσθήκη κάποιων ημι-folk στοιχείων σε σημεία, δίνει έξτρα ενδιαφέρον στο τελικό αποτέλεσμα. Βασικά, σκεφτείτε έναν συνδυασμό Arch Enemy με Amorphis και είστε μέσα!

Η ατμόσφαιρα και η όλη αισθητική θυμίζει τα μεγαλεία του melodic death ιδιώματος των ‘90s και ‘00s και η αλήθεια είναι πως αν το “Awakening” κυκλοφορούσε τότε, θα έκανε μεγάλο σαματά. Παρόλα αυτά, ακόμα κι εν έτει 2023, είναι άξιο λόγου (και ακρόασης) το να βγαίνουν album που, με σύγχρονη παραγωγή και οπτική, σε ταξιδεύουν στο παρελθόν με τόσο τίμιο τρόπο.

Ο δίσκος γενικά ακούγεται σαν γάργαρο ν̶ε̶ρ̶ά̶κ̶ι̶ μπιράκι και θα αγγίξει την καρδούλα όλων όσων αγαπούν τη melodic death σκηνή, αναπολώντας τον καιρό που ήταν στα ντουζένια της.

Οι Swansong παραδίδουν ένα πολύ καλό ντεμπούτο, το οποίο σίγουρα δεν επανεφευρίσκει τον τροχό (και ούτε θέλει), αλλά αξιοποιεί εξαιρετικά τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του, τιμώντας τις επιρροές του. Σε αναμονή της συνέχειας λοιπόν!

https://swansongmetal.com
https://instagram.com/officialswansong
https://m.facebook.com/officialswansong/

231

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.