STONED MONKEY: “Stoned Monkey”

ALBUM

Πρόσφατα, ανακάλυψα τον όρο “Jyake-Gai”, (διαβάζοντας μία δήλωση του M. Friedman σε γνωστό εγχώριο μουσικό περιοδικό), που τον χρησιμοποιούν στην Ιαπωνία για διάφορα προϊόντα που σου κερδίζουν την εντύπωση από την εμφάνιση, χωρίς να έχεις τσεκάρει το περιεχόμενο, και επιθυμείς να τα αγοράσεις. Στην περίπτωση των Ιταλών, sludge ‘n’ doom noise rockers Stoned Monkey, δεν ξέρω αν το εξώφυλλο σου δημιουργεί την επιθυμία να το αγοράσεις, σίγουρα πάντως σου προκαλεί την ανάγκη να “τραβήξεις μία γερή τζούρα”.

Το Ιταλικό τρίο είναι λάτρης του ωραίου πεντα-φύλλου (Sweet Leaf που λέγανε και κάποιοι…) και το δηλώνει ευθαρσώς, ξεκάθαρα, απροκάλυπτα και καλά κάνει, μέσα απο 6 “ευωδιασμένες” συνθέσεις στο ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ που κυκλοφόρησε πρόσφατα μέσω της Argonauta Records. Οι τύποι πίνουν νερό και πολλά άλλα στο όνομα σταθερών αξιών του ιδιώματος, όπως Weedeater, Bongzilla, Eyehategod (“Pain Of Mind”, “Stoned As Fuck”, “Slow Sickness”), Sleep (“U Bot”), με την χρήση sample, που αφορούν το αγαπημένο τους φυτό, να πλαισιώνονται από αργόσυρτα και λασπώδη heavy riffs, δημιουργώντας μία βαριά και αποπνικτική ατμόσφαιρα. Τελευταία, αλλά όχι λιγότερο σημαντική σύνθεση, το “Green House” ξεχωρίζει με την μπασογραμμή στην αρχή να θυμίζει τον θείο Al (τί εννοείς ποιόν…;), εώς ότου σκάσει το riff της κιθάρας και αλλάξει τις δυναμικές απογειώνοντας το κομμάτι με το groove που βγάζει, φέρνοντάς μας κατά νου την doom/sludge κολεκτίβα των Shrinebuilder.

Ο δίσκος δεν έχει φωνητικά, παρά μόνο πολλά Watts σε συνδυασμό με ενισχυτές υψηλής τάσης, δημιουργώντας ένα ηχητικό τοίχος που σε καθηλώνει, μεταφέροντας όλη την ενέργεια που σου έχει απομείνει στο να κουνάς το κεφάλι ασταμάτητα πάνω-κάτω.

Οι Stoned Monkey, σίγουρα δεν ανακαλύπτουν τον τροχό ή την φωτιά, αλλά αυτό που μπορούν να κάνουν με βεβαιότητα είναι να σου “στρίψουν ένα εξάφυλλο δισκάκι” και να σου το προσφέρουν για ασταμάτητες (μουσικές) γύρες-ακροάσεις για σένα και την παρέα σου.
Cheers…!!

https://www.facebook.com/stonedlikeamonkey/

671

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...