SOCIASYLUM: “Harmony Of Discordance”

ALBUM

Είδος: Blackened Hardcore
Εταιρεία: Self-Released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 5 Μαρτίου 2024

Οι Sociasylum είναι ένα hardcore συγκρότημα από την Εσθονία, οι οποίοι ξεκίνησαν περίπου το 2011 παίζοντας ακραίο hardcore. Με το πέρασμα του χρόνου η τριάδα έγινε τετράδα, εξελίσσοντας συνεχώς τον ήχο τους φτάνοντας στο σήμερα όπου έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα πολύ διακριτό blackened hardcore ήχο, επηρεασμένο έντονα από το crust και το grind.

O κιθαρίστας της μπάντας:  Eduard Aranson έχει δηλώσει ότι η δημιουργική τους φιλοσοφία βασίζεται στο να μη περιορίζουν την έκφρασή τους και να επιτρέπουν όλες τις επιρροές τους, είτε κοινωνικές είτε καλλιτεχνικές, να διαμορφώνουν τον ήχο τους. Αυτή η προσέγγιση είναι που έχει διαμορφώσει τον ήχο των Sociasylum σε ένα μείγμα blackened hardcore, crust, punk και grind, με επιρροές από μπάντες όπως οι Wormrot, Napalm Death, Full of Hell, Plebeian Grandstad, Portrayal of Guilt, Year of the Knife και Converge.

Στις 5 Μαρτίου οι Sociasylum κυκλοφόρησαν το EP: “Harmony of Discordance”. Στα αρχικά πλάνα τη μπάντας ήταν να κυκλοφορήσουν μια σειρά από 4 EPs, τα οποία θα είχαν κοινή θεματολογία και θα είχαν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το ένα με το άλλο. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία, άλλαξε τα πλάνα της μπάντας καθώς ένιωσαν ότι είναι φοβερά εγωκεντρικό να κυκλοφορήσουν υλικό το οποίο θα πραγματευόταν εσωτερικά ψυχολογικά θέματα, ενώ ξέσπασε ένας πόλεμος με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει ένα τέτοιο γεγονός. Έτσι, έγραψαν από την αρχή τους στίχους του EP, για να αναδείξουν τα συναισθήματα που βγάζει η είδηση ενός πολέμου, την προπαγάνδα, την τυφλή υποταγή σε αυτούς που ξεκινούν τους πολέμους αλλά και την κοινωνική απάθεια απέναντι σε αυτά.

Από τις πρώτες στιγμές του EP, ο ακροατής βρίσκεται μπροστά σε έναν ήχο όπου είναι χαοτικός αλλά την ίδια στιγμή με απόλυτη δομή. Η εξέλιξη του ήχου τους από το ακραίο και γρήγορο hardcore, είναι εμφανής σε όλη την διάρκεια του album όπου καταφέρνουν να αναμείξουν αριστοτεχνικά το blackened hardcore, με το grind και το crust για να δημιουργήσουν έναν οργισμένο δίσκο αλλά χωρίς να απουσιάζει η μελωδία.

Τα φωνητικά του δίσκου είναι γροθιά στο στομάχι και κυμαίνονται από μπάσα growls μέχρι διαπεραστικά ουρλιαχτά, που περικλείουν τον πόνο και το πάθος που καυτηριάζει η θεματολογία του EP. Στιχουργικά, το “Harmony Of Discordance” είναι μια βαθιά βουτιά στην ψυχή μιας κοινωνίας σε αναταραχή. Το συγκρότημα στέκεται απέναντι σε θέματα κατάχρησης εξουσίας και κοινωνικής απάθειας με μια αμεσότητα που είναι ταυτόχρονα επιθετική αλλά προκαλεί και σκέψη.

Όσον αφορά την παραγωγή, το άλμπουμ επιτυγχάνει μια ισορροπία μεταξύ της ακατέργαστης ενέργειας αλλά και της καθαρότητας των ήχων. Κάθε σημείο έχει διακριτά όργανα ή φωνή χωρίς να φτάνει να γίνεται ξύλινη, διατηρώντας τον ωμό χαρακτήρα του ήχου αλλά και την ενέργεια ενός live.

Το “Harmony Of Discordance” είναι ένα πολιτικοποιημένο album αλλά με την ευρύτερη έννοια του όρου βγάζοντας μπροστά τις ευαισθησίες που έχει ένας καλλιτέχνης απέναντι σε έντονα κοινωνικά γεγονότα. Οι ίδιοι έχουν δηλώσει ότι η μουσική θέλουν να είναι και όπλο και βάλσαμο και οι Sociasylum το έχουν καταφέρει.

Facebook: https://www.facebook.com/Sociasylum
Bandcamp: https://sociasylum.bandcamp.com/album/harmony-of-discordance
Instagram: https://www.instagram.com/Sociasylum

308

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 131 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.