ROMUVOS: “Spirits”

ALBUM

Είδος: Folk Metal
Εταιρεία: Hammerheart Records / Napalm Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 09 Φεβρουαρίου 2024

Όλοι κάποια στιγμή ακούσαμε Folk στην ζωή μας. Δεν πιστεύω πως υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν ακούσει έστω λίγο Bob Dylan ή Simon and Garfunkel. Πόσοι όμως έχουν ακούσει Folk με δυνατά metal Riffs και στίχους που μιλάνε για τις αρχαίες πρακτικές και παραδόσεις των Βαλτικών λαών? Εδώ λοιπόν έρχονται και μπαίνουν στην εξίσωση οι Romuvos, μία μπάντα από την Λιθουανία με βάση το Βερολίνο, παρουσιάζοντάς μας την 4ο κατά σειρά full length δουλειά τους με τίτλο “Spirits” που μας αποδεικνύει περίτρανα πως το Folk μπορεί, με την προσθήκη του metal, να γίνει πολύ όμορφο αλλά και παράλληλα πολύ σκοτεινό.

Το “Spirits” καθ’ όλη τη διάρκειά του συνδυάζει καθαρά φωνητικά με distorted riffs χρησιμοποιώντας παράλληλα παραδοσιακά όργανα με αποτέλεσμα να σε βάζει αμέσως στο αρχαίο Βαλτικό κλίμα για το οποίο μιλάει κιόλας. Ξεκινάει με το “Snake Dance”, ένα κομμάτι που αν υπήρχαν ακόμα Vikings, σίγουρα θα ακουγόταν σε τελετές τους μετά το τέλος των μαχών τους. Κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά αξιοσημείωτο και πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθεί είναι πως οι Romuvos σε όλο τον δίσκο δεν περιορίζονται μόνο σε αγγλικούς στίχους. Τα τραγούδια τους, πέρα από Αγγλικά, περιέχουν στίχους στα Λιθουανικά αλλά και στίχους στην διάλεκτο που χρησιμοποιούσαν στην Αρχαία Πρωσία κάνοντας έτσι τον δίσκο πιο ατμοσφαιρικό αλλά και πολύ πιο ιδιαίτερο καθώς ξεφεύγουν από την νόρμα. Το Album κλείνει με το “Cresent Motion” που αποτελείται από μία πολύ όμορφη εισαγωγή με υπέροχες διφωνίες που στην συνέχεια με την είσοδο όλων των οργάνων έρχεται και δένει όπως ακριβώς αρμόζει στο ύφος του τραγουδιού και γενικότερα ολόκληρου του δίσκου.

Μπορώ να πω πως albums σαν το “Spirits” σπανίζουν πλέον στις μέρες μας καθώς είναι πολύ λίγες οι μπάντες που ασχολούνται σε βάθος με αυτού του είδους την θεματολογία. Αν σου αρέσουν οι Rotting Christ, οι Triptykon και η Σκανδιναβική κουλτούρα τότε κάνε την χάρη στο εαυτό σου να ακούσεις το άλμπουμ και πίστεψέ με δεν θα απογοητευτείς. Όσο για εμένα, πάω να σηκώσω το Mjölnir μου και να πω ένα μεγάλο μπράβο στους Romuvos.

Instagram: https://www.instagram.com/romuvosband
Facebook: https://www.facebook.com/romuvos

324

Avatar photo
About Κυριάκος Κωνσταντίνου 28 Articles
Μυημένος στο metal απο μικρή ηλικία έχει καταλήξει σε μία πρόταση που τον χαρακτηρίζει περισσότερο : Dream Theater και τ'άντερα αλεξίπτωτο. Στον ελεύθερό του χρόνο (δηλαδή όταν δεν ακούει Dream Theater) σπουδάζει στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και ψάχνει πιο θα είναι το επόμενο live που θα πάει.