PORTA NIGRA: “Weltende”

ALBUM

Είδος: Experimental black metal
Εταιρεία: Soulseller Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 28 Ιουλίου 2023

Όχι, μη μπερδεύεστε. Δεν παρουσιάζουμε το “The Suns of Perdition, Chapter II” των Panzerfaust τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Απλώς, οι Porta Nigra είχαν την ατυχία να αγνοούν ότι το έργο “Aufruhr” (“Εξέγερση”, 1899) της Käthe Kollwitz είχε χρησιμοποιηθεί ξανά και, μάλιστα, πολύ πρόσφατα για το cover art ενός άλλου metal album.

Πάντως, η συνάντηση ρεαλισμού και εξπρεσιονισμού στην γκραβούρα της Γερμανίδας καλλιτέχνιδας ταιριάζει περισσότερο στην αισθητική του τέταρτου full-length “Weltende” των επίσης Γερμανών blacksters. Tο «τέλος του κόσμου» που διαβάζουμε στον τίτλο είναι το επίκεντρο των στίχων, πάντα στη μητρική γλώσσα της μπάντας, για τους οποίους ο Gilles de Rais, ιθύνοντας νους της μπάντας και απόφοιτος Γερμανικής Φιλολογίας, άντλησε έμπνευση από τα έργα και τις μαρτυρίες Γερμανών και Αυστριακών εξπρεσιονιστών ποιητών που έζησαν τον Μεγάλο Πόλεμο και έχασαν τη ζωή τους σε αυτόν, όπως οι Jakob van Hoddis, Georg Trakl και Georg Heym.

Σε ό,τι αφορά την καθαρά μουσική πλευρά του “Weltende”, οι Porta Nigra εξακολουθούν να έχουν ως βάση το black metal και να πειραματίζονται με τη συρραφή εξωτερικών στο είδος στοιχείων, φτιάχνοντας ένα ιδιάζον μωσαϊκό. Μολονότι παλιότερα καταχωρίστηκαν στις τάξεις του avant-garde, και πράγματι συγγενεύουν με τις κάποιες black μπάντες που κάποτε εντάχθηκαν στην κατηγορία αυτήν, είναι δύσκολο να πούμε ότι υπάρχει κάτι στη σημερινή εκδοχή τους που πραγματικά αξίζει να θεωρείται πρωτοποριακό.

Αυτό, όμως, επ’ ουδενί λόγω δεν καθιστά το album «ορθόδοξο» black metal, αλλά ούτε σημαίνει πως δεν πρέπει να του πιστωθεί μια τάση για πειραματισμό και προοδευτισμό. Παραδόξως, καθεμία από τις εννέα συνθέσεις, εάν ιδωθούν μία μία, εμπίπτουν με σχετική σαφήνεια σε κάποιο genre ή sub-genre. Είναι η συνύπαρξή τους ως ετερόκλιτα κομμάτια ενός ενιαίου συνόλου που γεννά την εντύπωση ρήξης με τη νόρμα.

Έτσι, στο “Weltende” θα ακούσετε βατό, μελωδικό black να δίνει τη σκυτάλη στα «γεωμετρικά» μοτίβα που υιοθέτησε το ιδίωμα στα 00s, death, thrash παρεκκλίσεις και punk ξόφαλτσα να γεφυρώνουν με goth ή dark ambient στιγμές και μια industrial προδιάθεση. Διάχυτη υπάρχει μια αβυσσαλέα μελαγχολία που συνάδει με το fin de siècle αίσθημα του γενικότερου ύφους. Τα ξερά, τραχιά φωνητικά εναλλάσσονται με ντοκουμέντα ποιητικών απαγγελιών, και συνδυαστικά με τις ψυχρές black ενορχηστρώσεις στήνουν έναν εξπρεσιονιστικό καμβά όπου συμβολοποιούνται ο τρόμος, το δέος, το σάστισμα και η αγωνία που εξωθούν τον ορθό λόγο να αναγνωρίσει τα όριά του ενώπιον του παραλογισμού μιας παραμορφωμένης πραγματικότητας.

Το “Weltende” είναι πραγματικά αξιόλογη δουλειά και ξεχωρίζει με διαφορά από την έως τώρα παραγωγή του ιδιώματος για το έτος που διανύουμε. Προσωπικά, ξαφνιάστηκα που μου απέσπασε ολοκληρωτικά την προσοχή, διότι είχα να επενδύσω τόσο έντονα σε ένα μαυρομεταλλικό έργο από το περσινό αριστούργημα των Ultha, και έχει παρέλθει πάνω από ένας χρόνος. Οι Porta Nigra έγραψαν έναν δίσκο που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το ακροατήριο που έχει υιοθετήσει μια μουσική δίαιτα χαμηλή σε στερεοτυπικά, κοινότοπα λιπαρά και με υψηλή περιεκτικότητα σε οξυδερκή και πολυδιάστατα extreme metal στοιχεία. Κοπιάστε.

Facebook: https://www.facebook.com/PortaNigraBand/ 
Bandcamp: https://soulsellerrecords.bandcamp.com/album/weltende 

392

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.